OBSAH - TARTALOM

KEREKECSKE DOMBOCSKA

MENTOROK

Nagy István - igazgató  

Gábor Bertalan - esperes-plébános, lelki igazgató

Zachariaš István - Kassa megye alelnöke

Köteles László - a CSEMADOK országos alelnöke 

Iván Tamás - az ICS országos alelnöke

Balogh Gizella - igazgatóhelyettes

Kovács Tamás - vállalkozó

Haraszti Denisa - a szülői szövetség elnöke

Nyíri Péter - vállakozó

Tóth József - vállalkozó

Nagy Imre - pedagógus

Kontakt

 • CIRKEVNÁ SPOJENÁ ŠKOLA - EGYHÁZI ISKOLAKÖZPONT, Cirkevná MŠ,ZŠ a gymnázium bl.Sáry Salkaházi s VJM - Boldog Salkaházi Sára Egyházi Óvoda, Alapiskola és Gimnázium, Moldava nad Bodvou-Szepsi
  Českoslovenkej armády 15, Moldava nad Bodvou
 • +421915 900 132

„Zöld ünnepek és jeles napok projektmódszerrel és élménypedagógiával az óvodában”

Miért válaszd a Salkaházit ?

Szeretetteljes Aktív Lendületes

Keresztény/tyén Anyanyelvi 

Hiteles Áldozatos 

Zenekedvelő Innovatív

Počet návštev: 557117

ISKOLA

ÓVODA

Novinky zo škôlky - Újdonságok az óvodából

Legyen ősz vagy tél, tavasz és nyár
A Napocska ovi tárt karokkal vár.

smiley

Óvodánk a közösségi hálón

/kattints a képre/

Óvodások évvégi kirándulása

2017.06.20.

Ma Kassára kirándultunk: átsétáltuk a főutcát - sasszemekként érdekességek után kutatva mind a földön mind a háztetőkön. Imát mondtunk Salkaházi Sára szobránál, fagyival hűsöltünk, a városi parkban homokszobrokat és tavirózsát csodáltunk, majd végül a játszótéren is kiugráltuk magunkat. /Fotógaléria/

OVI OLIMPIA

2017.06.12-én Ovi olimpián vettünk ma részt Buzitán, amit a helyi óvoda szervezett. Nagyszerű hangulatban telt a délelőtt, a nagycsoportos fiúk lelkesen képviselték óvodánkat. /képgaléria/

VIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos döntője Rozsnyón

Június 4.-én és 5.-én került megrendezésre a VIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos döntője Rozsnyón. A kétnapos rendezvényen több mint 90 versenyző vett részt (óvodásoktól középiskolásokig). Jóvoltukból a népmesék csodálatos világába, birodalmába érezhettük magunkat. A szervezők különböző programokról is gondoskodtak - a versenyzés mellett kézműves foglalkozáson, interaktív előadáson, játszóházi programon is részt vehettek a gyerekek. Óvodánkat és egyben iskolaközpontunkat Balta Rita képviselte, Az iregi kakasok c. népmesével bronzsávos besorolást nyert. Gratulálunk neki!

Ügyes mesemondók

/kattints a képre/

Óvodásaink a dal és vers mellett idén már a mesemondásban is bizonyították rátermettségüket. Balta Rita és Kovács Réka az Ipolyi Arnold mesemondó verseny várhosszúréti elődöntőjéről arany és bronz sávos elismeréssel tértek haza.

Az ovodások vers és prózamondó XIV. találkozója

A vers és prózamondók XIV. találkozóján vettünk részt - két talpraesett és bátor szavaló kiscsoportosunkkal - amit a kassai óvoda szervezett.

/kattins a képre/

Solymászat az óvodában

A szomszédos Vidám Zebra óvoda sólymokat csodált és látott vendégül, amire mi is meghívást kaptunk. https://www.facebook.com/napocskaovodaszepsi/photos/pcb.447481132260361/447480608927080/?type=3&theater

Föld napja

 

A" Föld napja" alkalmából megrendezett rajzversenyen, óvodánk növendéke Drága Réka, alkotásával első helyezést ért el, melyhez szívből gratulálunk!

JELMEZBÁL

Óvodánkban nagy izgalommal vártuk a jelmezbált. A farsangi készülődés már hetekkel korábban elkezdődött, csoportszobánkat díszbe öltöztettük. Vidám farsangi dalokkal, versekkel, mondókákkal ismerkedtünk, álarcot nyírtunk, ragasztottunk, festettünk. Február 1.-én, szerda délután aztán óvodánkban is felcsendült "Itt a farsang áll a bál"- kezdetű gyerekdal. A sok mosolygós arcú kisgyerek különféle jelmezekbe öltözve dalolta a dalt. Rövid kis műsorunkban énekeltek, táncoltak, jelmezbemutatót tartottak, játékokat játszottak. A jelmezek jól sikerültek, szebbnél szebbek voltak. Ahogy lenni szokot póktól a varázslóig, kalóztól kis virágig minden akadt. Királylányból 3 is volt. A mulatozást követte az elkészített finomságok falatozása. Bízunk benne, hogy a hagyomány szerint sikerült elijeszteni a hideget és hamarosan beköszönt a tavasz.

ADVENT - meggyújtottuk az első gyertyát

/kattints a képre/

 

Játszóház

  

2016. október 26.-a délutánjára játszóházi találkozóra kaptak meghívót az óvoda növendékeitől a szülők és a hozzátartozók. A találkozó kezdetén a gyermekek rövid kultúrműsorral kedveskedtek, majd a helyi esperes-plébános az iskola igazgatójával egy fatima-i Mária-szobrot és rózsafüzéreket adományozott a gyermekeknek és az óvónőknek, mert nem mindegy az, hogy a gyermek kire néz fel és kihez tanul meg kiáltani. http://www.romkat.sk/index.php?id=23&show=SP254

Népi foglalkozás

/kattints a képre/

2016.10.20. Tegnap immár másodszor találkoztunk óvodásainkkal egy népi, táncos , zenés foglalkozás keretén belül. Az új hangszer, amivel megismerkedtünk, a koboz volt.

Meghívó – kézbesítés

2016. október 19-én a Boldog Salkaházi Sára Napocska Egyházi Óvoda növendékei a tanító nénik vezetésével meghívót kézbesítettek az őszi játszóházuk rendezvényére, amely október 26-án, szerdán délután 15:30-kor kezdődik az óvoda játszótermében.  A fényképek önmagukért beszélnek.

Dalostalálkozó

A három vándorserleg egyike a Napocska oviban! Óvodásaink a Százszorszép óvoda által szervezett X. Dalostalálkozón vettek részt.

Európai autómentes nap jegyében

Izgalmas délelőtt az Európai autómentes nap jegyében - vonatozás a város többi óvodásával és utazás tűzoltóautóval meg "célbaoltás" a jászói önkéntes tűzoltók jóvoltából (a helyi szabadidőközpont szervezésében).

/kattints a képre/

Természetvédelmi nap

Ünnepélyes tanévzáró

Ökumenikus istentisztelet keretében adtak hálát a lezárult tanévért az iskolaközpont diákjai, pedagógusai, szülők. Ott voltak az óvodások is, akik az értékelés során külön is ki lettek emelve, amit boldog mosollyal jutalmaztak.

Ballagás - évzáró az óvodában

Kedves műsorral zárult az óvoda első éve - búcsúzott az óvodától Dávid és Viktor; ünnepelni gyűltek össze gyerekek, szülők, pedagógusok.

/kattints a képre/

Évvégi kirándulás az állatkertbe

Nagy élmény volt az óvodások számára az első osztálykirándulás - buszozás Kassára, állatkerti séta, nézelődés, közösen szerzett új ismeretek.

 

/kattints a képre/

Családi délelőtt a tűzoltóságon

/kattints a képre/

Az óvodások és szüleik látogatása a helyi tűzoltóságon - ismerkedés a tűzoltók munkájával, járműpark csodálása, felszerelés-próba és sok élmény.

DOB

/kattints a képre/

A tanév végén óvodásaink  a legősibb hangszert, a dobot próbálhatták ki. Ez a találkozás a bátorság próbaja is volt, mert a dob bizony nagyon hangosan szól.

Gyermeknap (3. családi nap)

2016.06.04.

Együtt a család, együtt az ovisok - gyermeknap ovis szemmel. Vidám, napocskás napunk volt .

 

/kattints a képre/

Új mosolyok a Napocska alatt


  /kattints a képre/

Pünkösd hétfő

"Szálljon erre a házra az Isten áldása, mint pünkösdi harmat a piros rózsára."
Pünkösd hétfő az ünnepről szólt az óvodában.
 

Anyák napi műsor

Az iskolaközpont által készített műsorban az édesanyákat az óvodások is kedvesen és mosolygósan köszöntötték.
További képek: https://goo.gl/lkTzEQ

Föld napja

Mi így készültünk.

/kattints a képre/

Verses találkozó

Óvodásaink az idei tanévben második versenyükön bizonyították ügyességüket a kassai magyar óvoda által szervezett XIII. vers és prózamondók találkozóján.

/kattints a képre/

II. Nyílt nap az óvodában

/kattints a képre/

13 apríl 2016

Második alkalommal fogadtunk teljes délelőtt kis vendégeket óvodánkban, akik ezúttal is nagy érdeklődéssel, izgalommal érkeztek, és jókedvűen távoztak

 

I. Nyílt nap az óvodában

/kattints a képre/

Óvodásaink délelőttjébe nyerhetett betekintést az,aki meglátogatta a Napocska óvodát.Torna, versek, kézügyesség, játék. A kis vendégek jól érezték magukat.

Tavaszi munkáink

/kattints a képre/

Egyik foglalkozásunkról....

A múltheti témánk az emberi test volt. Képek segítségével beszéltünk róla, lefestettük magunkat, a kicsik lerajzolták kezüket. Mondókát is tanultunk. /kattints ide/

Torna

Tornászni nagyon szeretünk, minden napunkat tornával kezdjük. /kattints ide/

Így fejlesztjük magunkat

A munkafüzetben rendszeresen dolgozunk. /kattints ide/

"Mondjuk helyesen "

Eljött hozzánk Éva néni, aki "Mondjuk helyesen " beszédfejlesztő órát tartott nekünk. / tovább kattints a képre /

Lehullott az első hó, aminek nagyon örültünk smiley

/ tovább kattints a képre /

Imi bácsi hangszerbemutatója

Ezúttal a "medvehangú" brummogós hangszerrel, a basszusgitárral ismerkedtünk meg.

/ tovább kattints a képre/

/ tovább kattints ide/

Az óvodások ismernek egy újabb hangszert - a brácsát.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt citera

A legújabb hangszerbemutatón a citerával ismerkedhettek meg az óvodások. / tovább kattints a képre /

Ismerkedünk a gitárral  / tovább kattints a képre /

Óvodások a karácsonyi műsorban

/ tovább kattints a képre /

Készül a karácsonyi műsor

 / tovább kattints a képre /

Látogatás az óvodában is....

2015. december 7-én reggel 8:00-kor meggyújtottuk az ádventi koszorúk második gyertyáit is. Az áhítat után az egyházi óvoda látogatása történt, ahol a legkisebbek Szent Miklós emlékére egy könyvet kaptak: a „Fiatalok Bibliáját” és édességet. Öröm volt látni a gyerekek hitre nyiladozó értelmét és az óvó néni pátyolgató szeretetét. / tovább kattints a képre /

Az óvodában is járt a Mikulás

2015.dec.4. Az óvodában is nagy volt a sürgés-forgás a héten. Meggyújtottuk az eslő Adventi gyertyát. Nyírtunk, vágtunk, ragasztottunk, készülődtünk a Mikulás érkezésére. Feldíszítettük a karácsonyfánkat. Pénteken pedig ellátogatott hozzánk is a Mikulás. Nagyon szép és eseményekkel teli hetet tudhatunk magunk mögött./tovább kattints a képre/

smiley Egy délutánunk....

.....képekben. wink

Ovis Márton nap

November 11.-én Márton napján, a Márton napi hagyományokkal ismerkedtünk. Libás asztali díszt készítettünk, közben ezzel kapcsolatos mondókákat mondtunk. /képek itt/

 

Hittan óra Zsuzsa nénivel

Minden csütörtök délelőtt eljön hozzánk a Zsuzsa néni, aki játékos formában nevel a hitre. Ezen a csütörtökön a szeretetről és a családról beszélgettek. /képek itt/

 

Napíšte nám

Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia na našej škole, napíšte nám správu prostredníctvom tohto formulára. Na vaše otázky radi odpovieme.
Meno*:
Priezvisko*:
Váš e-mail*:
Vaše otázky, pripomienky*:
Opíšte prosím text z obrázka*:
komunikujem so serverom, počkajte prosím
* takto označené polia sú povinné

Gyűjtés iskolabuszra

https://www.hirek.sk/videok?op=43#&gid=1&pid=43

Tisztelt Szülők, Barátok, Ismerősök!

Kéréssel fordulunk Önökhöz!

Segítsenek!

Iskolabuszunk műszaki állapota miatt, sajnos alkalmatlanná vált gyermekeink szállítására, ezért le kellett állítanunk. Látván viszont a szülői igényt és azt, hogy egy busz milyen előnyökkel jár mindannyiunk számára, arra az elhatározásra jutottunk, hogy újból nekivágunk.  A szülőkkel karöltve gyűjtést szervezünk, melynek bevételét egy jó minőségű, használt autóbusz vásárlására szeretnénk fordítani, amelyet nem csupán a hozzánk járó gyermekek, de a Bódva-völgyi egyházközösségek minden tagja használhatna.

Kérjük Önöket, anyagi lehetőségükhöz mérten támogassák elképzelésünket.

Felajánlásaikat legyenek szívesek személyesen átadni az iskola titkárságán,

esetleg iskolaközpontunk számlájára utalni: SK6909000000005128702944

Hálával az iskolaközpont diákjai és a szülők nevében:Haraszti Denisza, a szülői szövetség elnöke, Mons. Dr. Gábor Bertalan, esperes-plébános, Mgr. Nagy István, iskolaközpont igazgató

Adónk 2 %-a - gyermekeinkért

Tisztelt Szülők, Rokonok, Barátok, Ismerősök, Iskolabarátok!
Kérjük Önöket támogassák adójuk 2 %-nak felajánlásával ebben az esztendőben is Iskolaközpontunk és Szülői Szövetségünk munkáját !
Köszönjük!

Novinky - Újdonságok

 • „Azt az örömöt, élményt, amit egy nehéz feladat megoldása után érzünk, nem pótolja az, ha valaki elmondja nekünk a megfejtést.“ /Róka Sándor/

  Kassán lezajlott 2018.április 17-én a MATEMATIKA OLIMPIA 67.évfolyamának járási fordulója a Z6, Z7 és Z8 kategóriákban . A Z6 kategóriában két tanuló és a Z7, Z8 kategóriákban egy-egy tanuló képviselte az iskolánkat. A Z7 kategóriában Viszlay Eszter VII.A osztályos tanuló 35 versenyzővel mérte össze a tudását és az elért pontszámai alapján a 6. helyen végezett. A Z6 kategóriában sikeres megoldóként szerepeltek OCEÁK DÁNIEL VI.A osztályos tanuló – 5.hely és Pásztor Anna VI.A osztályos tanuló – 7.hely, akik 39 versenyzővel mérték össze a tudásukat és a teljesítményüket siker koronázta . Gratulálunk minden résztvevőnek!

 • 2018. április 16-án diákjaink az Abaúji Szavalóversenyen mutatták meg tudásukat. Sitás Áron különdíjat, Haraszti Tamás 3., és Pálos Erik 2. helyet szerzett. Az igazi jutalom pedig a fagyizás volt a helyi cukrászdában.

 • Dňa 13.4.2018 žiaci 5.A triedy v rámci hodiny slovenskej literatúry navštívili Mestskú knižnicu, kde ich čakala ochotná a milá teta knihovníčka. Žiaci získali informácie o tom, ako sa stať členom Mestskej knižnice, čo je to čitateľský preukaz a ako si požičať knihu. Našim žiakom sa návšteva knižnice veľmi páčila a mnohí z nich si knihu hneď aj vypožičali.

 • Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert „a jókedvű adakozót szereti az Isten” (2Kor 9,7)

  Április 13-án nárciszok megvásárlásával a rákkutatást támogatták tanulóink és tanáraink az országos gyűjtés alkalmából.

 • Erasmus+ óvodás programunkról 2018. április 10-én a Szepsi Városi Televízió is beszámolt. Az anyag az alábbi linken a magazinműsor 30:50-percétől tekinthető meg.

 • A magyar költészet napját 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük. Iskolánk diákjaival rendhagyó módon ünnepeltük e jeles napot. Osztályonként egy-egy verset feldolgozva lepték meg egymást a tanulók. Az 5. osztályosok kórusban elszavalták Petőfi Sándor Arany Lacinak c. versét, míg a 6. osztályosok hasonló módon József Attila Altatójával ringatták lelkünket. A 7. osztály Kőmíves Kelemen balladáját, a 8. osztály Babits Mihály Jónás könyvét dolgozta fel jelenet formában. A 9.-esek szerelmi líránkból válogatott gyöngyszemekkel gazdagították ünnepünket. Vetélkedőből, versírásból is jelesre teljesítettek a felső tagozatosaink. Mindezt nagyrészt diákönkormányzatunk gimnáziumi tagjainak is köszönhetjük, akik gondoskodtak ünnepünk méltó megszervezéséről, lebonyolításáról és az igazán jó kedvről.

 • Ma a nagycsoportban fogadtuk az érdeklődő, leendő óvodásokat és szüleiket. A délelőtti foglalkozást a közös ima és jócselekedet kocka nyitotta, miután a mesebeli erdőbe indultunk. Ott számos állattal találkoztunk, felhőket fújtunk, együtt táncoltunk, rajzoltunk, kirakóztunk és kicsit rágcsáltunk is. Az óvodások szeretettel fogadták a kicsiket. Kedves délelőtt van mögöttünk.

 • 2018. április 11-én zajlott a Kassa-vidéki járás kosárlabda döntője, melynek ismét mi voltunk a házigazdái. Remek szerepléssel megvédtük tavalyi címünket, így a lányok és fiúk versenyében is 1. helyen végeztünk. Szívből gratulálunk!!!

 • 2018. április 10-én, alsó tagozatos kiddiákjainkkal, a küzdősportokkal ismerkedtünk, a Szepsiben működő birkózó klub jóvoltából. Az elsősök és másodikosok kötélhúzásban mérték össze erejüket, a harmadik, negyedikes tanulók pedig a tatamin próbáltak ellenfeleik fölé kerekedni. Iskolánk két fiú és egy lány kategóriában indított csapatot. Tapasztalatot gyűjtöttünk és kedvet kaptunk a következő küzdelemhez. Csapatban 5., kötélhúzásban 3., birkózásban pedig 4. helyet szereztünk. Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget és szívből gratulálunk minden résztvevőnek.

 • Kányádi Sándor szerint: Nekünk egyetlen hazánk van - ez a magyar nyelv. Ennek kapcsán vetődik fel néhány izgalmas kérdés: Mi következik ebből? Mi végre vagyunk a világban? Egy-egy nemzetnek és benne egy-egy nemzedéknek mi a célja? Mi a küldetése? A költő így fogalmaz: A nemzet célja az, hogy megmaradjunk. De mi végre maradjunk meg? Hogy átörökítsünk. De mit örökítsünk át?

  A Szentírás szerint a zsidó nép Isten választott népe. A zsidó nyelv pedig Isten kiválasztott nyelve a zsidó nép számára. És a szlovák, a cseh, a lengyel, a román… és a többi nyelv és nép, azok kinek a választottjai? A többi nép talán mostoha? Nem. Isten nem személyválogató (Gal 2,6). Sőt, „mindenki kedves előtte, aki féli, és az igazságosságot cselekszi, bármely nép fia is” (Apcsel 10,35). Az elmondottak függvényében tehát az is igaz, hogy a magyar nép is Isten kiválasztott népe. És a magyar nyelv is Isten kiválasztott nyelve a magyarok számára. Mi is Isten kiválasztott népe vagyunk, a mi nyelvünk is ajándék.

 • Szepsiben is bemutatták a Márton Áronról szóló dokumentumfilmet

  2018. április 8.-án Irgalmasság vasárnapján, az Isteni irgalmasság órájában a Szepsi római katolikus plébániatemplomban, másnap hétfőn a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontban a felső osztályos növendékeknek mutatták be, „A Hegy – Mozaikképek Márton Áron életéből” című dokumentumfilmet, a rendező, Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató jelenlétében, aki akolitusként asszisztált a délelőtti plébániai szentmisén.

  Nagy Zoltán huszonöt évvel ezelőtt, Mihály József egykori székelyudvarhelyi káplánnal, ma jobbágytelki plébánossal határozta el, hogy végigjárja a Márton Áron püspökkel kapcsolatos helyeket. 1989 júniusában Jakubinyi György akkori teológiai tanártól, jelenlegi gyulafehérvári érsektől kapott, A Hegy című három és fél oldalas gépelt szövegből indultak ki, ez képezi a szövegkönyv vázát, amely a film alapjául szolgált.

 • Április 6.-án 18. alkalommal rendezték meg, Dunaszerdahelyen a Vámbéry Ármin Országos Földrajzversenyt.

  Iskolánkat a 7.A osztály tanulói Štofan Barbara, Kuzma Ádám és Gacsay Bence Barnabás képviselték.

  A versenyre való felkészülés nagyon igényes volt. Versenyzőinknek számos ismereteket kellett elsajátítaniuk Vámbéry Ármin életéről, közép-ázsiai utazásairól és műveiről. Első alkalommal vettünk részt ezen a tekintélyes versenyen, melyen 10 csapatból egy szép 7. helyezéssel tértünk haza.

  Szívből gratulálunk nekik és köszönjük, hogy képviselték iskolánkat!

 • Kálmán Imre - Julius Branner - Alfred Grünwald:
  MONTMARTRE-I IBOLYA operett előadását tekintettük meg a Thália Színházban

  Három jó barát nyomorog fényes tehetséggel egy sötét padlásszobában, Párizs szívében, a századforduló idején. Bohémnek lenni izgató, de nem kifizetődő dolog, Raoul, a festő, Henry, az író és Florimond a zeneszerző, ezt a saját bőrén tapasztalja meg. Együtt álmodoznak arról, hogy egyszer majd világhíresek, elismertek, gazdagok és sikeresek lesznek.

  Egyelőre viszont az alkotói örömök és gyötrelmek mellett, sokkal jobban lefoglalják őket a szürke, kilátástalan hétköznapok. Alkotás helyett túlélni, hacsak lehet jókedvűen, léhán, könnyedén – ez most a feladat. Ehelyett viszont szenvednek az éhségtől, a mellőzöttségtől, a kudarcra ítélt szerelemtől.

 • 2018.3.28-án jövendőbeli elsőseink bepillanthattak egy játékos testnevelés órába. Megismerték a tornatermet és a benne rejlő lehetőségeket. Remélem, ha legközelebb találkozunk, örömmel jönnek majd „ugri-bugrizni” velünk.

 • Az 1.A és a 3.A tanulói Húsvét közeledtével szebbnél szebb hímes tojásokat készítettek. Most már biztosan lesz mit adni a locsolkodóknak!

 • A világ dolgai változnak, a vers, a leírt történet örök, s aki ezért kiáll, műveli, az ma igazán bátor!

  2018. március 27. került megrendezésre a Tompa Mihály Országos Szavalóverseny elődöntője, ahol intézményünket 4 tanuló képviselte: 1.kat.vers: Bojszko Kevin, 2.kat.próza: Kočiš Martina, 3.kat.vers: Páll Krisztína, 4.kat.vers: Bányász Péter. Bronz- és ezüstsávos besorolást kaptak. Nagyon szépen helytálltak ezen a kemény megmérettetésen. Gratulálunk nekik és köszönjük, hogy képviselték iskolánkat!

 • Pályázati programunk keretében ezúttal óvodásaink gyógynövényeket ültettek a plébánia udvarán. ​​​​​​​

 • A Kassa-vidéki járás röplabda tornáján, 2018. március 27-én, 1. helyezést szereztek gimnazistáink. Szívből gratulálunk a fiúknak!!!

 • 2018. március 26-án, angol nyelvű színházi előadáson vettünk részt. Az ötletes darabban szlovákul és angolul is beszéltek, így két nyelvet tanulhattunk egyszerre.

 • A 7.A osztályban elkezdődtek a húsvéti előkészületek. Egy igazán igényes technikát próbáltunk ki. A tojást ugyanis hímzőpamuttal tekertük körbe. Hát, nem is olyan egyszerű...

 • Virágvasárnap - az Anyaszentegyház Krisztus Urunk jeruzsálemi bevonulására emlékezik. Az ünnepnek kettős mondanivalója van: egyrészt, a győzelem és a megdicsőülés napja ez, amelynek jele a győzelmi pálmát helyettesítő barkaág. Másrészt, ez a nap a szenvedés és a halál ünneplése is, amelynek jele, a misében felhangzó Passió, vagyis a szenvedéstörténet.

  Furcsának tűnhet, hogy az Anyaszentegyház a szenvedést és a halált is megünnepli. Nem véletlenül. Az ember - fél a szenvedéstől és retteg a haláltól. Joggal, mert a szenvedés megaláz, a halál pedig elszomorít és meglop bennünket. Hogy ez ne így legyen, ezért az Anyaszentegyház arra bíztatja gyermekeit: nézzenek Krisztusra, a megtestesült Isteni Fiúra. Arra kéri övéit, hogy lépjenek vele szövetségre, mert Krisztus legyőzte a halált és újjáteremtette az életet.

 • Nagy István iskolaigazgató meghívására 2018. március 22-én Miskolcról Szent Ferenc Kisnővérei látogattak el Szepsibe a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont diákjaihoz, hogy segítsék őket a nagyböjti szentidő mélyebb megértésében és átélésében.

  A gyermekek és tanáraik láthatóan élvezték a kedves-nővérek tanúságtevő jelenlététét. A találkozások remélhetőleg a jövőben rendszeressé válnak, amelyek majd nagyban elősegítik a gyermekek és a tanárok vallási, közösségi hovatartozását, felelősségtudatát és felelősségvállalását a kisebbségi lét szépségében és magasztosságában.

 • Aranyosi Ervin: Hímes tojás

  Hímes tojást fest a nyuszi – húsvéti mesében,

  – ám én tudom, a kislányok festik nekünk szépen.

  Eljöttem, hogy meglesselek, hogyan is csinálod,

  hátha így a locsolódat, majd meg is kínálod!

 • A Budapesti Kolping Katolikus Gimnáziummal karöltve, a Határtalanul program keretén belül közös kiránduláson vehettünk részt a Szepességben. Első nap Torna várában és a Szádelői- völgyben jártunk. Másnap Kassa és Eperjes történelmi emlékhelyeit kerestük fel, megkoszorúzva II. Rákóczi Ferenc síremlékét. Harmadnap egy csodás túrát tettünk a Szlovák Paradicsomban a Tamásfalvi- kilátóhoz. Délután Iglót tekintettük meg madártávlatból a templom tornyábol. Végül a "Fekete város" és a "Lőcsei fehér a

 • Mai napunk az iskolában a tavasz jegyében zajlott. Szilvi néni segítségével tavaszi virágot készítettünk.

 • A család, mint kicsi egyház az emberiség történetében – kihívások a XXI. században

  2018. március 20.-án a Művelődési Központ nagytermében Puss Sándor, jezsuita atya tartott előadást a család és a szülői hivatás fontosságáról. Előadásában több kisfilm segítségével mutatta be a különböző függőségek mibenlétét.

  A hálás hallgatóság örömmel venné a találkozások folytatását, ami remélhetőleg a közeljövőben megvalósul. Értesítjük az érdeklődőket.

  Az egyház egy lelki család és a család pedig egy kicsi egyház (LG 9) - olvasható a II. vatikáni zsinat, a Nemzetek világossága című dokumentumában.

 • Bernard Bober kassai érsek-metropolita meghívására 2018. március 18-án Kassára érkezett Erdő Péter, bíboros, esztergom-budapesti prímás-érsek. Másnap délelőtt a teológiai fakultás dísztermében „Családpasztoráció és kihívásai a XXI. században” címmel olasz nyelvű konferenciabeszédet tartott. Társelőadó volt Juraj Jurica, Anton Fabian, Richard Kucharčík.

  Az előadáson megjelent Ján Baják, eperjesi görögkatolikus érsek, Štefan Sečka, szepesváraljai, Milan Chautur, kassai görögkatolikus megyéspüspök, Alojz Tkáč, emeritus kassai érsek, Marek Forgáč, kassai segédpüspök, Haraszti Attila, kassai főkonzul, az egyetem teológiai kara, a környék és a főegyházmegye két magyar esperességének papjai és hívei.

 • 2018.március 14-én játékos matematika órát tartottunk leendő elsőseinknek. Vidáman tanultunk, játszodtunk, szórakoztunk együtt.

 • 2018. március15-én óvodásaink és alsó tagozatos diákjaink a Thália Színház előadását tekintették meg. A darab címe A császár új ruhája.

 • 2018. március 15-én a Szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont és a Debreceni Svetits Katolikus Gimnázium növendékei és tanárai közösen emlékeztek meg városunkban az 1848-as eseményekről.

  A megemlékezés első színhelye a temető volt, ahol a kopjafánál tisztelegtek a kései utódok, tudatosítva, hogy egyetlen nemzedék sincs felmentve a harctól. Mi sem. Nekünk is meg kell harcolni a harcot: az igazi szabadságért, az életért, a házasságért, a családért s mindazért, ami földünket, s életünket kereszténnyé teszi. Mert, ahogyan Isten szolgája Robert Schuman mondta, s amit bátran ismételget a mostani magyar miniszterelnök is: „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz többé Európa”.

 • „Aki matematikát tanul az a tűzzel játszik.A matematika könnyen lenyűgözi ,elcsábítja,rabul ejti az embert.Csodálatos titkokat rejt ,melyek egyike - másika kis szerencsével és kemény munkával megfejthető.“

  2018. március 13-án és 2018. március 14-én lezajlott a PITAGORASZ VERSENY 39.évfolyamának járási fordulója Kassán a P3, P4,P5,P6 ,P7,P8 kategóriákban. Iskolánkat összesen 11 tanuló képviselte a versenyen,akik lelkesen,szorgalmasan,készültek,hogy összemérhessék matematikai tudásukat az azonos évfolyamban tanuló diáktársaikkal.

 • 2018.3.9-én EGYPERCES matematikaversenyen vettek részt iskolánk 5.,6. és 7. osztályos tanulói, akik rendszeresen látogatják a matematika szakkört. Az egyperces elnevezés olyan feladatokat takar,amelyek megoldása röviden - 1 perc alatt – ismertethetők, de a megoldások megtalálása távolról sem ilyen egyszerű.

  A feladatok a rutin mérésére és bővítésére irányultak.A verseny jelszava:

  Logika,idő,gyorsaság,pontosság!“

  Sikeres megoldók:

  Az V. A osztályból: 1.Oceák István és Viszlay Boglárka, 2.Pápai Zsófia, 3.Czopoly Csenge

 • 2018.3.12-én a 3.A osztályban, rendhagyó óra keretében - foglalkozásnapot tartottunk. A gyerekek a szülők segítségével különböző szakmákkal ismerkedtek meg, mint például: villanyszerelő, könyvelő, kertépítő, fodrász, festő, riporter, szerkesztő, informatikus, munkaközvetítő. A nap végére a kicsik ki is találták, hogy milyen hivatás volna számukra a legmegfelelőbb, ha felnőnek. Köszönjük a szülők önzetlen segítségét!

 • 2018. március 7-én az iskolába várták óvodásainkat. A Tá-ti-ka foglalkozáson, jó hangulatú, játékos zene órán vehettek részt a gyermekek. Éva néni és Imi bácsi a hangszerek érdekes világába kalauzolt el bennünket. Köszönjük a szép élményt! Jövő héten újra találkozunk!

 • Kassán a MaJel központban került sorra a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében megvalósuló MAGYAR SAROK fejlesztőcsomag átadására. A Magyar Kormány a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezéséban eljuttatott ajándékának az óvodánkba járó gyermekek és a tanító nénik is nagyon örültek. Köszönjük szépen a támogatást!

 • „Vigyázzatok ma jól, mikor beszéltek,
  És áhitattal ejtsétek a szót,
  A nyelv ma néktek végső menedéktek,
  A nyelv ma tündérvár és katakomba,
  Vigyázzatok ma jól, mikor beszéltek!“

  Reményik Sándor

  2018.február 20-án került megrendezésre a Tompa Mihály Országos Szavalóverseny járási fordulója. Iskolánkat 24 tanuló képviselte. Nagyon szépen szerepeltek. Büszkék vagyunk rájuk. A kerületi elődöntőre 4 tanulónk jutott tovább – ők lettek aranysávosak:

  1.kategória vers: Bojszko Kevin (3.A)

  2.kategória próza: Kočiš Martina (6.A)

 • „Emlékezzél ember,

  hogy porból vagy és porrá leszel”

  Hamvazószerdán a Boldog Salkaházi Egyházi Iskolaközpont tantestülete és növendékei is részt vettek az ünnepi liturgián. Délelőtt az óvodások, délben az alapiskola és a gimnázium diákjai és tanárai hamvazkodtak. A hívek a koraesti szentmisében.

  Az óvodások okosan és bölcsen különbséget tettek a művirág és az élő virág között. Ami nincs éltetve az nem él, elmúlik, elenyészik. Az ember teste is, de mivel Isten élteti, ezért halhatatlan.

  Hamvazószerda a nagyböjti szentidő kezdete. Ezen a napon, amint azt a neve is sejteti – az egyház felszentelt szolgája szentmisében, vagy igeliturgia keretében az előző évben megáldott olajfa- vagy barkaágak elégetéséből nyert hamuval - jelöli meg a hívek homlokát.

 • A Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya a 2018. február 10-én tartott kibővített ülésén értékelte a 2017-ben elért kimagasló népzenei és kulturális egyéni- és csoporteredményeket. Iskolaközpontunkból Balta Rita és felkészítő tanára, Pogány Éva kapott emléklapot a VIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos döntőjén való sikeres szereplésért.

Nyílt napok a Napocska óvodában

Köszönetnyilvánítás

Iskolaközpontunk és Szülői Szövetségünk ezúton is szeretne köszönetet mondani Magyarország Kormányának nemzetegyesítő támogatásáért, intézményünk működésének anyagi hozzájárulásáért.

Iskolabuszunk 2017-es működését, valamint Iskolaközpontunk Évkönyvének megjelenését  is a Bethen Gábor Alapkezelő z.r.t. támogatta.

Evkonyv_2016-2017_____PDF.pdf

 

Novinky

Kontakt

 • CIRKEVNÁ SPOJENÁ ŠKOLA - EGYHÁZI ISKOLAKÖZPONT, Cirkevná MŠ,ZŠ a gymnázium bl.Sáry Salkaházi s VJM - Boldog Salkaházi Sára Egyházi Óvoda, Alapiskola és Gimnázium, Moldava nad Bodvou-Szepsi
  Českoslovenkej armády 15, Moldava nad Bodvou
 • +421915 900 132

Fotogaléria