OBSAH - TARTALOM

KEREKECSKE DOMBOCSKA

MENTOROK

Nagy István - igazgató  

Gábor Bertalan - esperes-plébános, lelki igazgató

Zachariaš István - Kassa megye alelnöke

Köteles László - a CSEMADOK országos alelnöke 

Iván Tamás - az ICS országos alelnöke

Balogh Gizella - igazgatóhelyettes

Kovács Tamás - vállalkozó

Haraszti Denisa - a szülői szövetség elnöke

Nyíri Péter - vállakozó

Tóth József - vállalkozó

Nagy Imre - pedagógus

Kontakt

 • CIRKEVNÁ SPOJENÁ ŠKOLA - EGYHÁZI ISKOLAKÖZPONT, Cirkevná MŠ,ZŠ a gymnázium bl.Sáry Salkaházi s VJM - Boldog Salkaházi Sára Egyházi Óvoda, Alapiskola és Gimnázium, Moldava nad Bodvou-Szepsi
  Českoslovenkej armády 15, Moldava nad Bodvou
 • +421915 900 132

„Zöld ünnepek és jeles napok projektmódszerrel és élménypedagógiával az óvodában”

Miért válaszd a Salkaházit ?

Szeretetteljes Aktív Lendületes

Keresztény/tyén Anyanyelvi 

Hiteles Áldozatos 

Zenekedvelő Innovatív

Počet návštev: 440107

ISKOLA

ÓVODA

Novinky zo škôlky - Újdonságok az óvodából

Legyen ősz vagy tél, tavasz és nyár
A Napocska ovi tárt karokkal vár.

smiley

Óvodánk a közösségi hálón

/kattints a képre/

Óvodások évvégi kirándulása

2017.06.20.

Ma Kassára kirándultunk: átsétáltuk a főutcát - sasszemekként érdekességek után kutatva mind a földön mind a háztetőkön. Imát mondtunk Salkaházi Sára szobránál, fagyival hűsöltünk, a városi parkban homokszobrokat és tavirózsát csodáltunk, majd végül a játszótéren is kiugráltuk magunkat. /Fotógaléria/

OVI OLIMPIA

2017.06.12-én Ovi olimpián vettünk ma részt Buzitán, amit a helyi óvoda szervezett. Nagyszerű hangulatban telt a délelőtt, a nagycsoportos fiúk lelkesen képviselték óvodánkat. /képgaléria/

VIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos döntője Rozsnyón

Június 4.-én és 5.-én került megrendezésre a VIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos döntője Rozsnyón. A kétnapos rendezvényen több mint 90 versenyző vett részt (óvodásoktól középiskolásokig). Jóvoltukból a népmesék csodálatos világába, birodalmába érezhettük magunkat. A szervezők különböző programokról is gondoskodtak - a versenyzés mellett kézműves foglalkozáson, interaktív előadáson, játszóházi programon is részt vehettek a gyerekek. Óvodánkat és egyben iskolaközpontunkat Balta Rita képviselte, Az iregi kakasok c. népmesével bronzsávos besorolást nyert. Gratulálunk neki!

Ügyes mesemondók

/kattints a képre/

Óvodásaink a dal és vers mellett idén már a mesemondásban is bizonyították rátermettségüket. Balta Rita és Kovács Réka az Ipolyi Arnold mesemondó verseny várhosszúréti elődöntőjéről arany és bronz sávos elismeréssel tértek haza.

Az ovodások vers és prózamondó XIV. találkozója

A vers és prózamondók XIV. találkozóján vettünk részt - két talpraesett és bátor szavaló kiscsoportosunkkal - amit a kassai óvoda szervezett.

/kattins a képre/

Solymászat az óvodában

A szomszédos Vidám Zebra óvoda sólymokat csodált és látott vendégül, amire mi is meghívást kaptunk. https://www.facebook.com/napocskaovodaszepsi/photos/pcb.447481132260361/447480608927080/?type=3&theater

Föld napja

 

A" Föld napja" alkalmából megrendezett rajzversenyen, óvodánk növendéke Drága Réka, alkotásával első helyezést ért el, melyhez szívből gratulálunk!

JELMEZBÁL

Óvodánkban nagy izgalommal vártuk a jelmezbált. A farsangi készülődés már hetekkel korábban elkezdődött, csoportszobánkat díszbe öltöztettük. Vidám farsangi dalokkal, versekkel, mondókákkal ismerkedtünk, álarcot nyírtunk, ragasztottunk, festettünk. Február 1.-én, szerda délután aztán óvodánkban is felcsendült "Itt a farsang áll a bál"- kezdetű gyerekdal. A sok mosolygós arcú kisgyerek különféle jelmezekbe öltözve dalolta a dalt. Rövid kis műsorunkban énekeltek, táncoltak, jelmezbemutatót tartottak, játékokat játszottak. A jelmezek jól sikerültek, szebbnél szebbek voltak. Ahogy lenni szokot póktól a varázslóig, kalóztól kis virágig minden akadt. Királylányból 3 is volt. A mulatozást követte az elkészített finomságok falatozása. Bízunk benne, hogy a hagyomány szerint sikerült elijeszteni a hideget és hamarosan beköszönt a tavasz.

ADVENT - meggyújtottuk az első gyertyát

/kattints a képre/

 

Játszóház

  

2016. október 26.-a délutánjára játszóházi találkozóra kaptak meghívót az óvoda növendékeitől a szülők és a hozzátartozók. A találkozó kezdetén a gyermekek rövid kultúrműsorral kedveskedtek, majd a helyi esperes-plébános az iskola igazgatójával egy fatima-i Mária-szobrot és rózsafüzéreket adományozott a gyermekeknek és az óvónőknek, mert nem mindegy az, hogy a gyermek kire néz fel és kihez tanul meg kiáltani. http://www.romkat.sk/index.php?id=23&show=SP254

Népi foglalkozás

/kattints a képre/

2016.10.20. Tegnap immár másodszor találkoztunk óvodásainkkal egy népi, táncos , zenés foglalkozás keretén belül. Az új hangszer, amivel megismerkedtünk, a koboz volt.

Meghívó – kézbesítés

2016. október 19-én a Boldog Salkaházi Sára Napocska Egyházi Óvoda növendékei a tanító nénik vezetésével meghívót kézbesítettek az őszi játszóházuk rendezvényére, amely október 26-án, szerdán délután 15:30-kor kezdődik az óvoda játszótermében.  A fényképek önmagukért beszélnek.

Dalostalálkozó

A három vándorserleg egyike a Napocska oviban! Óvodásaink a Százszorszép óvoda által szervezett X. Dalostalálkozón vettek részt.

Európai autómentes nap jegyében

Izgalmas délelőtt az Európai autómentes nap jegyében - vonatozás a város többi óvodásával és utazás tűzoltóautóval meg "célbaoltás" a jászói önkéntes tűzoltók jóvoltából (a helyi szabadidőközpont szervezésében).

/kattints a képre/

Természetvédelmi nap

Ünnepélyes tanévzáró

Ökumenikus istentisztelet keretében adtak hálát a lezárult tanévért az iskolaközpont diákjai, pedagógusai, szülők. Ott voltak az óvodások is, akik az értékelés során külön is ki lettek emelve, amit boldog mosollyal jutalmaztak.

Ballagás - évzáró az óvodában

Kedves műsorral zárult az óvoda első éve - búcsúzott az óvodától Dávid és Viktor; ünnepelni gyűltek össze gyerekek, szülők, pedagógusok.

/kattints a képre/

Évvégi kirándulás az állatkertbe

Nagy élmény volt az óvodások számára az első osztálykirándulás - buszozás Kassára, állatkerti séta, nézelődés, közösen szerzett új ismeretek.

 

/kattints a képre/

Családi délelőtt a tűzoltóságon

/kattints a képre/

Az óvodások és szüleik látogatása a helyi tűzoltóságon - ismerkedés a tűzoltók munkájával, járműpark csodálása, felszerelés-próba és sok élmény.

DOB

/kattints a képre/

A tanév végén óvodásaink  a legősibb hangszert, a dobot próbálhatták ki. Ez a találkozás a bátorság próbaja is volt, mert a dob bizony nagyon hangosan szól.

Gyermeknap (3. családi nap)

2016.06.04.

Együtt a család, együtt az ovisok - gyermeknap ovis szemmel. Vidám, napocskás napunk volt .

 

/kattints a képre/

Új mosolyok a Napocska alatt


  /kattints a képre/

Pünkösd hétfő

"Szálljon erre a házra az Isten áldása, mint pünkösdi harmat a piros rózsára."
Pünkösd hétfő az ünnepről szólt az óvodában.
 

Anyák napi műsor

Az iskolaközpont által készített műsorban az édesanyákat az óvodások is kedvesen és mosolygósan köszöntötték.
További képek: https://goo.gl/lkTzEQ

Föld napja

Mi így készültünk.

/kattints a képre/

Verses találkozó

Óvodásaink az idei tanévben második versenyükön bizonyították ügyességüket a kassai magyar óvoda által szervezett XIII. vers és prózamondók találkozóján.

/kattints a képre/

II. Nyílt nap az óvodában

/kattints a képre/

13 apríl 2016

Második alkalommal fogadtunk teljes délelőtt kis vendégeket óvodánkban, akik ezúttal is nagy érdeklődéssel, izgalommal érkeztek, és jókedvűen távoztak

 

I. Nyílt nap az óvodában

/kattints a képre/

Óvodásaink délelőttjébe nyerhetett betekintést az,aki meglátogatta a Napocska óvodát.Torna, versek, kézügyesség, játék. A kis vendégek jól érezték magukat.

Tavaszi munkáink

/kattints a képre/

Egyik foglalkozásunkról....

A múltheti témánk az emberi test volt. Képek segítségével beszéltünk róla, lefestettük magunkat, a kicsik lerajzolták kezüket. Mondókát is tanultunk. /kattints ide/

Torna

Tornászni nagyon szeretünk, minden napunkat tornával kezdjük. /kattints ide/

Így fejlesztjük magunkat

A munkafüzetben rendszeresen dolgozunk. /kattints ide/

"Mondjuk helyesen "

Eljött hozzánk Éva néni, aki "Mondjuk helyesen " beszédfejlesztő órát tartott nekünk. / tovább kattints a képre /

Lehullott az első hó, aminek nagyon örültünk smiley

/ tovább kattints a képre /

Imi bácsi hangszerbemutatója

Ezúttal a "medvehangú" brummogós hangszerrel, a basszusgitárral ismerkedtünk meg.

/ tovább kattints a képre/

/ tovább kattints ide/

Az óvodások ismernek egy újabb hangszert - a brácsát.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt citera

A legújabb hangszerbemutatón a citerával ismerkedhettek meg az óvodások. / tovább kattints a képre /

Ismerkedünk a gitárral  / tovább kattints a képre /

Óvodások a karácsonyi műsorban

/ tovább kattints a képre /

Készül a karácsonyi műsor

 / tovább kattints a képre /

Látogatás az óvodában is....

2015. december 7-én reggel 8:00-kor meggyújtottuk az ádventi koszorúk második gyertyáit is. Az áhítat után az egyházi óvoda látogatása történt, ahol a legkisebbek Szent Miklós emlékére egy könyvet kaptak: a „Fiatalok Bibliáját” és édességet. Öröm volt látni a gyerekek hitre nyiladozó értelmét és az óvó néni pátyolgató szeretetét. / tovább kattints a képre /

Az óvodában is járt a Mikulás

2015.dec.4. Az óvodában is nagy volt a sürgés-forgás a héten. Meggyújtottuk az eslő Adventi gyertyát. Nyírtunk, vágtunk, ragasztottunk, készülődtünk a Mikulás érkezésére. Feldíszítettük a karácsonyfánkat. Pénteken pedig ellátogatott hozzánk is a Mikulás. Nagyon szép és eseményekkel teli hetet tudhatunk magunk mögött./tovább kattints a képre/

smiley Egy délutánunk....

.....képekben. wink

Ovis Márton nap

November 11.-én Márton napján, a Márton napi hagyományokkal ismerkedtünk. Libás asztali díszt készítettünk, közben ezzel kapcsolatos mondókákat mondtunk. /képek itt/

 

Hittan óra Zsuzsa nénivel

Minden csütörtök délelőtt eljön hozzánk a Zsuzsa néni, aki játékos formában nevel a hitre. Ezen a csütörtökön a szeretetről és a családról beszélgettek. /képek itt/

 

Napíšte nám

Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia na našej škole, napíšte nám správu prostredníctvom tohto formulára. Na vaše otázky radi odpovieme.
Meno*:
Priezvisko*:
Váš e-mail*:
Vaše otázky, pripomienky*:
Opíšte prosím text z obrázka*:
komunikujem so serverom, počkajte prosím
* takto označené polia sú povinné

Testovanie 5 - 2017 –Tesztelés 5

A 2017/18-as tanévben ötödikeseink kötelezően részt vesznek az országos tesztelésen matematikából, valamint magyar nyelv és irodalomból. Tudatjuk Önökkel, hogy

a tesztelés időpontja: 2017. november 22. (szerda)

A tesztelés menete:

Matematika

8:20–9:20 (60 perc)

9:25–9:45(20 perc) szünet

Magyar nyelv és irodalom

10:05 – 11:05 (60 perc)

Bővebb információk a NÚCEM oldalán találhatók: http://www.nucem.sk/sk/testovanie_5

ÉRTESÍTÉS

Értesítjük a Tisztelt Szülők és Diákokat, hogy novemberben két alkalommal lesz

IGAZGATÓI SZABADNAP

iskolánkon.

2017. november 16-án 

(1-9 és gimn. részére) a fenntartó által szervezett szakmai továbbképzés miatt. Az alsó tagozatos kisdiákok részére napközit biztosítunk!

2017. november 22-én

(6-9 évfolyamok részére) az ötödikesek országos tesztelése miatt-T5-2017.

Az óvoda a szokott módon működik, a szabadnapok nem befolyásolják.

 

 

Novinky - Újdonságok

 • A sok játék mellett készítettünk négy évszakos képeket, melyek öltözőnk falát fogják díszíteni.

 • 2017. november 15-én Széphalomra látogattunk a Magyar Nyelv Múzeumába, ahová Nagy Gabriella VIII.A osztályos tanulónkat várták a nemzetközi Szépíró verseny döntőjébe! Nagyon erős volt a mezőny! Komoly teljesítményt vártak el a kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és az anyaországi tanulóktól. Méltón helytálltunk, Gabriella II. helyezett lett. Szívből gratulálunk neki!

 • Meséskönyvet készítettünk az egyik megtanult mese alapján. Nagy kedvvel vetettük bele magunkat a munkába. Az eredmény önmagáért beszél.

 • ....egyszer volt, egyszer volt, meg hol nem volt. Volt egyszer egy nagy szakállú, nagy szakállú, görbe lábú, görbe lábú kismanó, úgy hívták, hogy Halihó.

 • 2017. november 13 - án intézményünkben a magyar nyelv napja alkalmából Anyanyelvi játékok címmel versenyt hirdettünk felső tagozatos diákjainknak. Négy fős csapatok képviselték osztályaikat. Nagyon jó hangulatban zajlott a verseny, a versenyzők ügyesek voltak, s a Duna TV is meglátogatott bennünket! KÉPGALÉRIA

  https://www.mediaklikk.hu/video/csalad-barat-2017-11-13-i-adas/#

 • Iskolaközpontuk diákjai a péntek délelőtti előadásokat tekintették meg. KÉPGALÉRIA

 • Hagyományos Márton-napi Családi délutánunkat az ünnephez fűződő énekek és versek elmondásával kezdtük.A kézműves foglalkozás során befőttös üvegekből lámpásokat készítettünk.Miután besötétedett, pedagógusok,szülők és gyermekek együtt indultunk el az óvodánk körüli sétánkra.A gyermekek kezében lévő lámpások fénye, fénykígyóként kúszott a sötétben.A lámpások fényét minden gyermek haza vitte otthonába,hogy a törődés lángja ott tovább világítson.

 • A beszámolók és a képek magukról beszélnek:

  „Ja som sa veľmi dobre cítila na tejto hodine. Na slovenčine sme pripravovali mandarínkovú tortu a celú hodinu sme sa rozprávali s pani učiteľkou po slovensky ako sa robí torta, na hodine predtým sme sa rozprávali o príprave torty. Výsledok, naša torta bola veľmi chutná. Ponúkli sme aj pani učiteľkám.“ Emese D.

  „Veľmi zaujímavá bola hodina slovenského jazyka. Pripravovali sme tortu. Ja som robil krém, v ktorom boli mandarínkový kompót, smotana na šľahanie, vanilkový puding bez varenia a vanilkový cukor. Ja a Dávid sme ponúkli tortu v riaditeľni, spolužiačky ponúkali tortu učiteľom a zvyšok sme zjedli my. Torta bola výborná!“ Krištóf Ny.

 • Egy napocska jár az égen, Két csacsi legel a réten. Három bárány versenyt béget, Négy évszak tesz ki egy évet. Öt gomb van a kabátomon, mi pedig versengünk matekon. KÉPGALÉRIA

 • Intézményünk tanulói ma belekóstolhattak a gyertyakészítés művészetébe. A 6.A osztály tanulói nagyon ügyesek voltak, alkottak és alkottak...Nagyon szép munkák (gyertyák) készültek. A látvány magáért beszél!

 • 2017.november 6-án az ügyességi többpróba téli fordulóján vettek részt felső tagozatos diákjaink. A megmérettetést a ČSA utcai szlovák tannyelvű alapiskola tornatermében szervezték meg, nagy örömünkre. Minden versenyző távolugrott, dobott, rúdra mászott és futott. Résztvevők: Horváth Veronika (5.A), Dobos Emese(6.A), Kaputa Marianna (8. A), Magyar Vanessa (8. A), Magyar Dávid (5.A), Grulyo Miguel (6.A), Péter Szilárd (8.A). Érmeseink a következők:

  1. hely: Nagy Dániel (1.G)

  2. hely: Tóth Tamás (9. A)

 • Jednou konverzačnou témou v 5. ročníku je s názvom "Čakáme návštevu". V rozhovore v učebnici deti s mamou pripravujú chlebíčky pre hostí. A tak, naši piataci, si vyskúšali svoju kreativitu a pripravili chlebíčky, ktoré na konci hodiny s chuťou zjedli. Samozrejme, ušlo sa aj učiteľom. KÉPGALÉRIA

 • A magyar rovásírás a nemzet egyik méltatlanul elfeledett kultúrkincse. Már honfoglaló őseink is használták, de eredete még korábbra nyúlik vissza. Nevét onnan kapta, hogy általában fába (botra), vagy ritkán kőbe vésték, illetve rótták. A rovásból adódik a betűk szögletes jellege, ezeket a jeleket könnyebb volt bevésni, mintha ívesebb betűket használtak volna. Manapság a rovásírás újra terjedőben van, elsősorban a székely-magyar módja. Így hétvégén november 4-én szakkör keretein belül ismét ismerkedtünk a magyar rovásírás módszerével. A múltkorihoz hasonlóan a diákok megismerkedtek a rovásírás múltjávál, elsajátítottak már az összes betűt, olvasni és irni tanultak. A hétvégén nem csak a magyar történelemmel foglalkoztunk, hanem a hagyományony kosárfonás alapjait gyakoroltuk. Sikerül megfonni két kosarat és lassan, de biztosan elkészülnek a ádventi koszosrúk alapjai is. A megérdemelt munka után, kijárt a népi játék, móka és kacagás. KÉPGALÉRIA

 • "Kerek a káposzta, csipkés a levele,,

  November 4 - én a hagyományos hordós káposzta elkészítésébe vontuk be óvodásainkat. A káposztafejek legyalulása után következett az alapos sózás.A kőhordó aljába bekerültek a savanyítást segitő alapanyagok, mint a csöves kukorica, félbevágott birsalma, babérlevél , feketebors, kapor. A sózott káposztát a gyerekek rétegenként rakták be a kőhordóba, amit erős férfi kéz nyomkodta le, addig, amíg levet eresztett. Ahogy a képek is mutatják a gyerekek boldogan kóstoltak és segítettek. KÉPGAlÉRIA

 • Elsős kisdiákjaink szülei idén is átvehették a Rákóczi Szövetség ösztöndíját. Köszönjük szépen!

 • 2017. november 2-án a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont tantestülete és diákjai, valamint a Szent Erzsébet Idősek Otthona lakói is megemlékeztek az elhunytakról.

  Az iskola a 9. A osztály szervezésében emlékezett. Girizd Loránd hitoktató vezetésével, ők végezték az oltár és az énekszolgálatot, a liturgikus és az irodalmi szövegek felolvasását.

  Igét hirdetett Nt. Molnár Árpád, református lelkipásztor. Szent Máté evangéliuma alapján /Mt 5, 43-48/ a tökéletességről elmélkedett. Bár cselekedeteink, magatartásunk gyakran gyatra és esendő, nem szabad belenyugodni. Törekedni kell rá, mert az idő múlik. Kár minden percért. Szeretni mindig lehet és kell. Példákat is említett, a szülők a halott magzatjukat is eltemettették. Szerették. Assisi Szent Ferenc a leprást megcsókolva érezte meg, hogy mi a szeretet. Az Idősek Otthonában és meggyújtották a 15 szál gyertyát, hogy egy-egy célcsoport kapcsán övéikre emlékezzenek. KÉPGALÉRIA

 • Gyönyörű, őszi napon, sok-sok gyerkőc és anyuka találkozott. Játszottunk, énekeltünk, táncoltunk, csiklandoztunk. Sárkány paripán vágtattunk. Volt móka és kacagás. Iskolaközpontunk keddenként, immár saját szervezésben vár minden tipegőt legkisebbjeink zenés, mondókás foglalkozására. A zene embert formáló erő, mely kihat egész személyiségünkre. Köszönjük, hogy együtt lehettünk!

   

 • A IX.A osztály tanulói az őszi szünetet fergeteges meccs látogatásával kezték a STEEL ARÉNÁBAN, ahol a kassai hokisok legyőzték trencsén csapatát 5:1-re. Az első harmad után a szünetben lehetőségünk volt fényképezkedni Richard Jenčíkel a HC Košice csapatkapitány-helyettesével. Képgaléria

 • Pri spomienke na narodenie Ľudovíta Štúra zo dňa 28. októbra, sme na našej škole uskutočnili Deň slovenského jazyka a slovenskej kultúry. Tento deň bol určený k tomu, aby sme si priblížili nielen slovenskú kultúru ale aj pripomenuli vznik slovenského jazyka. V tento deň na našej škole nechýbali slovenské pesničky, v podaní žiakov z V.A, či rôzne básničky a zaujímavosti o slovenčine. Okrem iného všetci žiaci sa počas celého týždňa mali možnosť zúčastniť sa školskej súťaže a napísať rozprávku, úvahu či báseň na tému Prečo mám rád Slovensko, prečo mám rád slovenčinu? Do súťaže sa zapojilo vyše 80 žiakov zo ZŠ ale aj z Gymnázia, ktorí ukázali nie len svoju kreativitu, ale aj vzťah k rodnému kraju. Výber najlepšej práce bol veľmi náročný, preto sa na ňom podieľalo viacero učiteľov. Osobitnú cenu získali : Káposztás Mihály (VIII.A ), Pillar Tomáš (VIII.A),Tóth Tomáš (IX.A) Cenu za najlepšiu prácu z triedy získali: Zsófia Pápai (V.A), Dávid Tóth ( VI.A), Adam Kuzma (VII.A), Andrea Harasztiová (VIII.A), Rebeka Rudy (IX.A), Orsolya Gacsay (3.G – Gymnázium). Hlavnú cenu získali : Andrea Harasztiová (VIII.A), Orsolya Gacsay (3.G – Gymnázium) Výhercom srdečne blahoželáme !

 • Iskolánk 7.A osztályos tanulói közül Kuzma Ádám, Štofan Barbara és Gacsay Bence Barnabás bekapcsolódtak a Katedra Vámbéry Ármin Földrajzversenybe, amely idén 5 fordulóból áll. Az 1. fordulóra októberben került sor, melyben Vámbéry Ármin nyomába eredtek, életrajzát kutatták, műveit olvasgatták és térképet készítettek. Sok sikert és kitartást kívánunk az elkövetkező fordulókhoz!

 • 2017. október 25-én a Thália Szíház bérletes előadását tekintettük meg Ördöngős dudás címmel.

 • A II.A  osztály   tananyaga szlovák órán a vásárlás volt. Nemcsak az osztályban, de igazából,  szlovákul is vásárolhattak egy kis boltban, ahol az elárusító néni nagyon kedvesen fogadta őket.

 • Az V.,VI. és a VII.A  osztályok  tanulói zenei nevelésen Népdalok, népzene és népi szokások címen projektet készítettek csodálatos ötletekkel. A csoportmunka alkalmassá tette, hogy oldottabbá és kellemesebbé tegyük a tanóra légkörét. Mivel a zsűri nem tudott dönteni a szebbnél szebb munkák között, ezért a a jutalom palacsinta egyik osztályban sem maradhatott el.

 • Az SZMPSZ által meghirdetett a Nemzeti Választási Iroda és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által támogatott „Demokrácia 1x1 2017” című vetélkedőbe kapcsolódtak be a 3.G gimnazista osztályunk diákjai. Ez egy nemzetközi megmérettetés, mely a Kárpát-medencei középiskolás részére szól, ahol demokratikus rendszerekről, nemzetközi politikáról, választási rendszerekről, az Európai Unióról kell ismereteket elsajátítani. Az iskolai forduló sikeresen zárult, bízunk a továbbjutásban!

 • Október 22-én és 23-án a 7. A osztályból néhányan Nyíregyházára utaztunk, hogy megemlékezzünk az 1956-os eseményekről. Érkezéskor reggelivel fogadtak bennünket, ami után előadásokat, verseket, visszaemlékezéseket hallhattunk az 1956 őszén történtekről. Az előadások után lehetőségünk volt vasárnapi szentmisén részt venni a nyíregyházi Szent Imre Katolikus iskola kápolnájában. Délután sem unatkoztunk, mert a kárpátaljai, bodrogszerdahelyi, erdélyi és nyíregyházi barátainkkal ellátogattunk a Jósa András múzeumba, ahol egy prezentáció megtekintése után több kiállítást is megnézhettünk. Ezután a Hősök terén megkoszorúztuk az 1956-os emlékművet. Ez volt aznap az utolsó közös programunk. Hétfőn reggel elindultunk Budapestre. Igaz, hogy rossz időnk volt, de ez nem gátolt meg minket abban, hogy megnézzük az Országházat és ellátogassunk az 1956-os kiállításra. Délután hallhattuk Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének a beszédét a Terror házánál, ami után elénekeltük a Himnuszt. Ezzel véget ért a fővárosi látogatásunk. Miután visszaértünk Nyíregyházára, elbúcsúztunk mindenkitől és elindultunk haza. Hazaérve elgondolkoztam azon, hogy hálát adhatunk a jó Istennek, hogy két nap alatt ennyi élményben lehetett részünk.          Viszlay Eszter, 7.A

 • Iskolánkon szépíró versenyt tartottunk. Nagyon sok bátor jelentkező akadt, aki nem félt attól, hogy kézzel írjon és még szépen is! A versenyt a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma hirdette meg, s az általuk megadott szöveget kellett leírniuk a versenyzőknek. Gyönyörű munkák születtek. Az 1.kategóriában és a 2.kategóriában is 3-3 tanuló jutott tovább. Szívből gratulálunk nekik!

 • Alsó tagozatos diákjaink ügyességi többpróbán mérhették össze erejüket 2017. október 24-én. Csónakfutásban, rúdmászásban, távolugrásban és dobásban versengtek. Haraszti Tamásnak  sikerült ezüstérmet szereznie. Gratulálunk!

 • Az 5.A osztály 3 lelkes tanulója, Czompoly Csenge, Pápai Zsófia, Viszlay Boglárka nekiveselkedett a Katedra  folyóirat által meghirdetett irodalomverseny 1. fordulójának. Bízunk a sikeres megoldásokban és továbbjutásban!

 • Ünnepi megemlékezés a népfelkelés 61. évfordulóján

  2017. október 23-án megemlékeztünk az ´56-os eseményekről.  A 9. A osztály diákjai Fodor-Koleszár Izabella tanárnő vezetésével rövid emlékműsorral kedveskedtek. Imával, ünnepi áldással és a himnusz eléneklésével zárult reggeli összejövetelünk.

   

 • Már az előző években is nagy sikere volt a gyerekek körében az egészséges életmód hetének, hiszen ki ne szeretne minden reggel mozogni a friss levegőn és délelőtt egészséges étekeket enni?  Hétfőn almás céklás finomságot kóstoltunk. Kedden mézes napunk volt. Szerdán halas kenyeret, csütörtökön zelleres almás sárgarépás retkes salátát fogyasztottunk. Pénteken pedig messzire illatozott  a frissen sült fokhagymás pirítós. Megfontolandó,hogy  nem lehetne-e minden héten egészséges életmód hetét tartani.

 • Pénteken, 2017. október 20-án,  a VIII.A és a 4.G két diákja, nagyszerű jégkorong meccsen vettek részt a STEEL ARÉNÁBAN, Kassán. Immár hagyomány, hogy iskolánk diákjai rednszeresen bővítik a HC Košice szurkolóinak táborát a hazai meccseken.

 • Minden év októberében megrendezésre kerül a szepsi kolbásztöltő fesztivál. 2017.október 7-én Dobos Zoli bácsi volt segítségünkre. Saját csapata a verseny időtartama alatt megmutatta a gyerekeknek  hogyan lesz darált húsból kolbász. A gyerekek kipróbálhatták a darálást, fűszerezést, gyúrást és a bélbe töltés folyamatait. Emellett egy szőlőprés segítségével saját kezűleg készíthettek maguknak szőlőből mustot.

 • A Határtalanul program keretében a Budapesti Kolping Katolikus Iskola és a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont diákjai újra találkozhattak. " Közös múlt, közös jövő " címmel ezúttal Észak-Magyarország kulturális és történelmi nevezetességeit takinthettük meg. Állomáshelyek - a teljesség igénye nélkül: Sára testvér Bokréta-utcai emléktáblája, Gödöllő-kastély, Máriabesenyő-kegyhely, Somoskő és Salgó vára, Salgótarján-bányamúzeum, Diósgyőr-vár, Miskolctapolca, Sátoraljaújhely. Volt közös faültetés és népdalverseny is. Végezetül az 1956-os októberi forradalomnak tisztelegtünk egy közös emlékműsorral. Köszönjük a sok szép élményt és a lehetőséget.

 •  Rákóczi Szövetség ez éven 3  alkalommal 3 helyszínen (Székesfehérvár, Hajdúszoboszló, Hódmezovásár)hirdette meg határon túli óvodapedagógusok találkozóját.A rendezvény célja a külhoni magyar óvodák kapcsolatépítésének elősegítése, az óvodapedagógusok képzése, munkájának segítése, hatékonyság-javítás, illetve tartalmas és jó hangulatú együttlét. A második rendezvényen óvodánk 2 pedagógusa (Dobos Beáta és Lukács Katalin ) is részt vehetett.  Ez úton is szeretnénk kifejezni hálánkat a Rákóczi Szövetségnek megmaradásunkat támogató munkájáért.

 • Kézműves foglalkozások heti rendszerességgel megrendezésre kerülnek a délutáni  órakban a napközi keretein belül.

 • 1987-ben Stószon született a cseszlovákiai magyarság legjelentősebb kritikusa és esztétája,  Fábry Zoltán. 2017. október 13-án a róla elnevezett közéleti napok keretén belül az idén is tisztelgett a hálás utókor stószi sírjánál. A magyarországi és szepsi diákok megtekintették a Fábry Zoltán Emlékmúzeumot is, majd a  falán található emléktábla megkoszorúzásával fejeződött be az emlékünnep. Fábryról elmondható, hogy egy ellentmondásos kor, ellentmondásoktól sem mentes tanúja volt! Életének alapvető példázata: Nem elég csak titokban helyteleníteni és elítélni az életünkben újra és újra megismétlődő zsarnokságot, hanem nyíltan szót is kell emelni ellene. Mert a zsarnokság természete, hogy nő: kicsiből lesz a nagy! És az igazság kimondásától nem tántoríthat el bennünket a mellőzés, hátrány, üldözés, börtön és az életveszély sem, ahogyan ezt ő is tette.

 • 2017. október 17-én a Boldog Salkaházi Sára Egyházi iskolaközpont Napocska óvodájának csemetéi és pedagógusai az Erasmus+ program keretében fát ültettek a templomkertben, ahol imádkoztak a mindenkori gyökerek épségéért és elevenségéért. A mellékelt képek önmagukért beszélnek – a fa a szél kihívásaira gyökereivel válaszol… https://plus.google.com/u/0/photos/106383709686156413865/album/6478107283587360817?authkey=CMSYv5jdv5bWzAE

 • Talán így lehetne lefordítani a „ Hľadáme nových olympionikov” elnevezésű futóversenyt, melyet 2017.10.13-án rendeztek meg Csányban, immáron 13. alkalommal.  Úgy látszik a péntek 13 sem törte meg diákjaink küzdőszellemét.  A lányok 600, a fiúk pedig 1000 métert futottak. Nagyszerű eredmények születtek: Balázs Rita 2:15:22, Dobos Anna 2:30:18, Nyíri Kristóf 3:27:44, Takács András 2:35:12. Egyéniben Nyíri Kristóf állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Csapatban pedig 2. helyet szereztünk - 13 iskola között. Ezúton is gratulálunk hatodikos tanulóinknak és sok sikert a tavaszi fordulóban!

 • A Magyar Termék Nagydíj 2017 oklevéllel kitüntetett Zichy Szín-Műhely különleges, egyedülálló emlékműsorát  tekintették meg tanulóink október 12-én a városi kultúrházban. A "Színház az iskolákba megy" programsorozat keretében, az Arany Emlékévben, együtt tisztelegtünk a legendás költő emléke előtt. Legismertebb balladái a mai kor ízléséhez igazodva, neves színészek előadásában elevenedtek meg. A műsort Zichy Mihály festő, grafikus Arany-balladákhoz készített illusztrációi színesítették. Ünnep volt a mai, a magyar nyelv és vers felemelő ünnepe – köszönet érte!

 •   Október az idős emberek iránti tisztelet hónapja. Iskolánk alsó tagozatos diákjai vidám műsorral kedveskedtek számukra a helyi öregotthonban, mert:"Kincset adnak a jövőnek : úgy hívják, hogy Szeretet. "

Novinky

Kontakt

 • CIRKEVNÁ SPOJENÁ ŠKOLA - EGYHÁZI ISKOLAKÖZPONT, Cirkevná MŠ,ZŠ a gymnázium bl.Sáry Salkaházi s VJM - Boldog Salkaházi Sára Egyházi Óvoda, Alapiskola és Gimnázium, Moldava nad Bodvou-Szepsi
  Českoslovenkej armády 15, Moldava nad Bodvou
 • +421915 900 132

Fotogaléria