OBSAH - TARTALOM

 • Aktualizácia údajov

  Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
 • Próbabál

  „Azokkal, akik örülnek, örüljetek, s a sírókkal sírjatok.” (Róm 12,15).

  Hogy a sírókkal sírni jól esett,
  és nem nevettem minden nevetővel,
  hála legyen.

  Hogy megmutattál mindent, ami szép
  és megmutattál mindent, ami rút,
  hála legyen.

  Hogy boldoggá tett minden, ami szép,
  és ami rút, nem tett boldogtalanná,
  hála legyen.

  Hogy sohasem féltem a szeretettől
  és szerethettem, akik nem szerettek,
  hála legyen.

  Hogy akik szerettek, szépen szerettek,
  és hogy nem kellett nem szépen szeretnem,
  hála legyen…

  (Sík Sándor – Tedeum)

  2018. június 16-án tartották első báljukat a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont 8. és 9. osztályának növendékei.

  A szülőkön, a tantestület tagjain, a rokonságon, a barátokon és barátnőkön látva látszott a meghatottság, az ünnepélyesség, a felnőtté válás egyre gyorsuló bizonyossága.

  Adja Isten, hogy az evangéliumi értékrend iránti elkötelezettség fokozódjon bennük és köztük, hogy a sírókkal sírni nekik jólessen, és ne nevessenek minden nevetővel… 

 • Tehetséggondozás logokai társasjátékokkal matematika szakkör keretén belül

  Mozgasd meg és tedd próbára agytekervényeidet! Vajon elég furfangos vagy a megoldáshoz? Vedd elő matematikai és a következtető képességeid felhasználásukhoz! Egy kis agytorna sosem árt! A logikai játékok garantálják, hogy még 100 évesen is úgy vágjon az eszed, akár egy ravasz és csintalan kölyöknek!

  Aki kihívásra vágyott itt megtalálhatta a legkülönbözőbb fejtörőket!Sok türelemre és egy kis ügyességre volt szüksége mindenkinek.

 • A mobilodat dobd el, ne a tehetségedet!

  Alsó tagozatos diákjainkat is vendégül látta a helyi zeneiskola. Megismerkedhettünk a hangszerekkel, végül pedig közösen zenéltünk. 

 • Párkereső-matematikaverseny

  2018.6.8 - án Párkereső matematikaversenyen vettek részt iskolánk tehetséges tanulói az 5.,6. és 7. osztályból, akik rendszeresen látogatják a matematika szakkört. Tíz feladat, tíz megoldás és egy kakukktojás. A verseny lényege:“ Keresd meg az összetartozó párokat.” Ehhez persze meg kell oldani a feladatokat. A válaszok nincsenek elrejtve, s ez megkönnyíti a dolgot, ugyanakkor érdekes helyzet adódhat, ha netán a párosításban gubancok keletkeznek. A matekfeladványok a rejtvényfejtés izgalmát és örömét kínálják. Nagy élmény rájönni a megoldásra.

  A verseny jelszava:„Ne add fel!“

   Sikeres megoldók:

       1.hely: Kovács Norman Gábor VI.A, Oceák Dániel VI.A 

       2.hely: Viszlay Eszter VII.A, Pápai Zsófia V.A, Piroh Roland V.A, Czompoly Csenge V.A

       3.hely: Kočišová Martina VI.A

       4.hely: Viszlay Boglárka V.A, Pásztor Anna VI.A

       5.hely: Oceák István V.A

   

 • Többpróba járási döntő

  2018. június 11-én zajlott a nyári többpróba járási döntője Szepsiben. Ezúttal az idősebbek versengtek. Iskolánkat erős csapat képviselte. Hat kategóriában három1. helyet szereztünk. Balázs Rita, Takács András és Kaputa Marianna állhattak a dobogó tetejére. Továbbá Harajda Réka és Nyíri Kristóf 4. lett. Szívből gratulálunk minden versenyzőnek!!!

 • Interreg -Tehetséggondozás

  Néptánc tehetséggondozás keretében a diáklányaink a "Tancujúce mesto" kassai folklór rendezvényre készülnek, ahol a Kassa Fő utcáján több szász néptáncossal fognak együtt táncolni.

 • Virágültetés az óvodában-Erasmus+

  🌻🌷Kertész leszek, fát nevelek, kelő nappal én is kelek, nem törődök semmi mással, csak a beojtott virággal.🌹

  🌷🌱Minden beojtott virágom kedvesem lesz virágáron, ha csalán lesz, azt se bánom, igaz lesz majd a virágom. 🌸🌼 /József Attila/

 • IX. Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Verseny

  2018. június 4-5-én megrendezésre került a IX. Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Verseny döntője, melyen iskolánk diákja Toborsky Marcel Andreas mesemondásával gazdagította a 4. kategória színvonalas mezőnyét. Ezüstsávos besorolással elégedetten térhettünk haza a Rozsnyón megrendezett, kísérőprogramokkal gazdagított versenyről. Szívből gratulálunk, Marci!

   

 • Sikeres diákok kitüntetése Szepsiben

  2018. június 5-én Szepsi Város kitüntette azokat a diákokat, akik tanulmányi, kulturális, sporteredményeikkel esetleg példaértékű magatartásukkal, önzetlenségükkel öregbítették iskolájuk jó hírét. Intézményünkből 5 tanuló vehette át a polgálmester úrtól az elismerését. Reméljük továbbra is jó példával szolgálnak közösségünknek. Szívből gratulálunk!!!  Kitüntetett diákok: Grosko Róbert-2.A, Viszlay Eszter-7.A, Gacsay Bence Barnabás-7.A, Kuzma Ádám-7.A, Páll Kriszina-9.A

 • Ügyességi többpróba

  2018. június 5-én ismét versenyzéssel tölthettük a napot alsó tagozatos kisdiákjainkkal. Az ügyességi többpróba nyári fordulóján vettünk részt. Minden kis sportoló távolugrott, dobott, rövid, illetve hoszabb távon futott és rúdra mászott. Az teljesítményeikre pontokat kaptak és az összesített eredmények alapján állhattak a dobogó valamely fokára. Iskolánkból Bartaloš Božena bizonyult a legsikeresebbnek, minthogy a negyedikesek közül 1. helyet szerzett. A többiek is becsülettel helyt álltak, gratulálunk minden versenyzőnek!!!

 • Iskolanap Szádudvarnokon

  2018. május 30-án a szádudvarnoki Szent István Alapiskola kedves meghívására részt vettünk hagyományos iskolanapukon. Az ünnepség szentmisével kezdődött, melynek keretében államalapítónkról, István királyról elmélkedtünk. Szobrának megkoszorúzása után jöhetett a játék, a versengés és a szórakozás. Köszönjünk, hogy idén is részesei lehettünk e szép ünnepnek.

 • Járási atlétika Szepsiben

  2018. június 4-én zajlott az atlétikai versenyek járási fordulója, már hagyományosan, a Chehszlovák Hadsereg utcai atlétikai pályán. 15 iskola 200 diákja mérte össze ügyességét, gyorsaságát, kitartását és erejét. Iskolánkat a következő tanulók képviselték: Balta Rita, Dobos Anna, Dobos Emese, Harajda Réka, Kaputa Marianna, Magyar Vanessa, Erdélyi Kristóf, Buzsiczky Szilárd, Grulyo Miguel, Majer Bence, Mogyorósi Sebastián, Nyíri Kristóf, Takács András és Péter Szilárd. A lányok éremesővel tértek haza: Balázs Rita 300m-en 1. , 60m-en 2., helyet szerzett, Harajda Réka 800m-en 1. , 300m-en 3.helyen állhatott a dobogóra. Kaputa Marianna a távolugrásban lett a 2., és a váltófutásban is sikerült harmadikként célba érniük. Bár a fiúknak nem sikerült egyéniben dobogóra állniuk, kíváncsian várjuk a csapat ponteredményét. Gratulálunk minden résztvevőnek, köszönjük a szervezőknek és örülünk a sporttal eltöltött napnak. Hajrá Salkások, csak így tovább!

 • június 4. - MEGEMLÉKEZÉS

  A Nemzeti Összetartozás Napja - 2018

  - mert haza, nemzet és nyelv, három egymástól válhatatlan dolog; s ki ez utolsóért nem buzog,

  a két elsőért áldozatokra kész lenni nehezen fog -

     Kölcsey Ferenc

  Iskolánk tantestülete és diákjai 2018. június 4-én reggel rövid történelmi visszatekintéssel adózott a Nemzeti Összetartozás Napjának – az 1920. június 4-én aláírt békediktátum keserű emlékének.  Az élőkért és a holtakért, az egészért és a megcsonkítottért történt gyertyagyújtás és a születésnapos diákok köszöntése után közösen emlékeztünk és emlékeztettünk, hogy a történelem Ura századokon keresztül köztünk is láthatta a zászlói alatt felsorakozott, hazát védők seregét, a falakat emelő kezeket, az éjjel – nappal: csikorgó teleken és pünkösdi napsütésben életet esdeklők, a gyökereket tudatosan védők, óvók és szaporítók sokaságát.  Emlékeztünk és emlékeztettünk, hogy ezen a tájon is minden falba épített kő, minden harangban megkonduló rézrög, minden gyermekszájban anyanyelvén megszólaló ige, ima és vers, arcunk verejtékének és emberségünk kitartó állhatatosságának a gyümölcse…      Adja Isten, hogy emlékezésünk és emlékeztetésünk ne legyen hiábavaló.

 • Természetiskola

  2018. május 28. és junius 1. között erdei iskolában voltunk Ólublón. Az egy hét alatt rengeteg érdekességet láttunk: a Pieninek legmagasabb csúcsát, a Három Koronát is megmásztuk. Bebarangoltuk z ólublói várat és a skanzent. A Bachleda-völgyben a fák koronái fölött túráztunk. A hab a tortán pedig, az úszás volt minden nap.

 • JÁNOŠÍK

  Dňa 29.05. 2018 sa žiaci gymnázia zúčastnili divadelného predstavenia v Historickej budove Štátneho divadla v Košiciach. Išlo o  tanečné predstavenie s názvom Jánošík, ktoré sprevádzala ľudová hudba Železiar. Postava Jánošíka našla svoj odraz v literatúre či filme, avšak aj takéto divadelné spracovanie legendy o zbojníkovi, ktorý bohatým bral a chudobným dával, sa nám veľmi páčilo. 

  Iskolánk gimnazista diákjaival 2018. május 29-én a kassai Nemzeti Színház Jánošík c. táncelőadásán vettünk részt. A táncszínház folklór elemekkel gazdagítva a humortól sem mentesen varázsolta kellemes élménnyé színházlátogatásunkat. Remekül éreztük magunkat!

   

 • Salkaházi Családi Gyermeknap

  A család az első közösség, ahol megtanítanak és meg tanulhatunk szeretni. Kitüntetett módon itt tanítjuk meg és tanuljuk meg a hitet és itt tanuljuk meg tenni a jót. A hitet, a szeretetet és a jó tevést azonban csak a család házi dialektusában, anyanyelven lehet jól elsajátítani, mert más nyelven a lényeg kevésbé érthető. A család jó közérzete döntő a világ és az egyház számára is, szem előtt tartva a sokféle kihívást és nehézséget, amelyek manapság napról napra adódnak. Az ember, ugyanis amikor egy keserű valósággal találkozik, amikor fájdalmat érez, amikor megrohanja a fájdalom és erőszakot tapasztal, akkor a család élet- és szeretetközösségében talál megértésre és ott tudja  legyőzni a nehézségeket – mondta a minap Ferenc pápa.

  A családi tapasztalat emberi kiegyensúlyozottságot és bölcsességet nyújt. A jó család átadja a polgári értékeket, és arra nevel, hogy a társadalmi közösség tagjának érezzük magunkat és becsületes polgárként viselkedjünk. Egy nemzet csak akkor tud talpon maradni, ha a családok hatékonyan betöltik ezt a feladatot.

  A keresztény hitet is a családban adjuk át. Itt tanulunk meg imádkozni, itt tanuljuk meg az alázatos, egyszerű imát, amely nyitott a reménységre, amit olyan öröm kísér, amely a személyek közötti harmóniából fakad és a szépségből, hogy együtt vagyunk és kölcsönösen támogatjuk egymást az élet útján, tudatában saját korlátainknak.   

  2018. május 26-án jó volt együtt látni, hogy miként váltak valósággá Ferenc pápa gondolatai. Köszönet mindenkinek, aki elősegítette mindezek megértését és megélést.

 • HROCH – MATEMATIKAVERSENY

  A Štefan Moyses Gimnázium Szepsiben 2018.5.15-én  megrendezte a HROCH nevű matematikaversenyt. Iskolánkat egy négytagú csapat képviselte, akik  szlovák tanításí nyelvű alapiskolák  legjobb matematikusaival mérhették össze a tudásukat. A MOZAIK nevű csapatunk tagjai  Gulya Szilveszter 7.A,Viszlay Eszter 7.A,Káposztás Mihály 8.A és Pillar Tamás 8.A méltón helyt álltak a versenyen. Megszerezték a 4. helyet, amely a logikus gondolkodás az összhang és a csapatszellem eredménye.

  Gratulálunk a csapatnak, büszkék vagyunk rájuk!

 • Könyvbemutató

  2018. május 24-én a Szepsi Városi Könyvtárban mutatta be Balassa Zoltán: Kassa – történelmi városkalauz c. könyvét a szerző.

  Hiánypótló a mű, amikor úgy érezhetjük, hogy egyre kevesebb kiadvány foglalkozik történelmünk és kultúránk egyes korszakaival. A könyv olvasmányosan megírva, tökéletes magyarsággal mutatja be Kassát.

  Hálásak vagyunk az előadásért!

 • Természetvédelmi nap

  Amíg végzőseink érettségiztek, addig a többi diák természetvédelmi napon vett részt. A mai túra majdcsak 7 km hosszú volt, pontosan 10 069 lépés. 

strana:

Novinky

Kontakt

 • CIRKEVNÁ SPOJENÁ ŠKOLA - EGYHÁZI ISKOLAKÖZPONT, Cirkevná MŠ,ZŠ a gymnázium bl.Sáry Salkaházi s VJM - Boldog Salkaházi Sára Egyházi Óvoda, Alapiskola és Gimnázium, Moldava nad Bodvou-Szepsi
  Českoslovenkej armády 15, Moldava nad Bodvou
 • +421915 900 132

Fotogaléria