OBSAH - TARTALOM

 • Aktualizácia údajov

  Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
 • Egész napos napközis foglalkozás

  A sok játék mellett készítettünk négy évszakos képeket, melyek öltözőnk falát fogják díszíteni.

 • 2. helyezés a Kárpát-medencei szépíró versenyen

  2017. november 15-én Széphalomra látogattunk a Magyar Nyelv Múzeumába, ahová Nagy Gabriella VIII.A osztályos tanulónkat várták a nemzetközi Szépíró verseny döntőjébe! Nagyon erős volt a mezőny! Komoly teljesítményt vártak el a kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és az anyaországi tanulóktól. Méltón helytálltunk, Gabriella II. helyezett lett. Szívből gratulálunk neki!

 • Rendhagyó szlovák óra a rajzóra keretén belül.

  Meséskönyvet készítettünk az egyik megtanult mese alapján. Nagy kedvvel vetettük bele magunkat a munkába. Az eredmény önmagáért beszél.

 • Kerekecske Dombocska....

  ....egyszer volt, egyszer volt, meg hol nem volt. Volt egyszer egy nagy szakállú, nagy szakállú, görbe lábú, görbe lábú kismanó, úgy hívták, hogy Halihó.

 • Magyar nyelv napja a Duna TV-vel

  2017. november 13 - án intézményünkben a magyar nyelv napja alkalmából Anyanyelvi játékok címmel versenyt hirdettünk felső tagozatos diákjainknak. Négy fős csapatok képviselték osztályaikat. Nagyon jó hangulatban zajlott a verseny, a versenyzők ügyesek voltak, s a Duna TV is meglátogatott bennünket! KÉPGALÉRIA

  https://www.mediaklikk.hu/video/csalad-barat-2017-11-13-i-adas/#

 • XIX. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál

  Iskolaközpontuk diákjai a péntek délelőtti előadásokat tekintették meg. KÉPGALÉRIA

 • MÁRTON-NAPI CSALÁDI DÉLUTÁN

  Hagyományos Márton-napi Családi délutánunkat az ünnephez fűződő énekek és versek elmondásával kezdtük.A kézműves foglalkozás során befőttös üvegekből lámpásokat készítettünk.Miután besötétedett, pedagógusok,szülők és gyermekek együtt indultunk el az óvodánk körüli sétánkra.A gyermekek kezében lévő lámpások fénye, fénykígyóként kúszott a sötétben.A lámpások fényét minden gyermek haza vitte otthonába,hogy a törődés lángja ott tovább világítson.

 • Rendhagyó szlovák óra a VI.A-ban

  A beszámolók és a képek magukról beszélnek:

  „Ja som sa veľmi dobre cítila na tejto hodine. Na slovenčine sme pripravovali mandarínkovú tortu a celú hodinu sme sa rozprávali s pani učiteľkou po slovensky ako sa robí torta, na hodine predtým sme sa rozprávali o príprave torty. Výsledok, naša torta bola veľmi chutná. Ponúkli sme aj pani učiteľkám.“ Emese D.

  „Veľmi zaujímavá bola hodina slovenského jazyka. Pripravovali sme tortu. Ja som robil krém, v ktorom boli mandarínkový kompót, smotana na šľahanie, vanilkový puding bez varenia a vanilkový cukor. Ja a Dávid sme ponúkli tortu v riaditeľni, spolužiačky ponúkali tortu učiteľom a zvyšok sme zjedli my. Torta bola výborná!“ Krištóf Ny.

  „Dnes som sa veľmi tešila na hodinu slovenského jazyka, lebo naša skupina spolu s pani učiteľkou piekla tortu. Všetci sme boli nedočkaví ako sa nám torta podarí. Torta sa podarila veľmi dobre a bola veľmi chutná a svieža mandarínková.“ Frederika D.

  „Hodina slovenčiny bola veľmi dobrá, lebo sme piekli tortu a ja rada pečiem. Piekli sme mandarínkovú tortu. Bola veľmi dobrá a chutná. Z torty ušlo aj učiteľom i spolužiakom.“ Rita B.

   „Včerajší deň bol dobrý preto, lebo sme pripravovali takú tortu, čo nebolo treba piecť. Bola fajná a chutná!“ Lenka M.

  „Veľmi sa mi páčila hodina. Robili sme chutný mandarínkový krém. Pani učiteľka upiekla piškótu a my sme na ňu natierali marhuľový lekvár a mandarínkový krém. Ja som sa veľmi dobre cítila na hodine slovenčiny.“ Anna D.

   „Dobre som sa cítila, lebo sme piekli tortu. Mali sme doniesť na hodinu lekvár a piškótu sme natierali lekvárom. Pripravili sme mandarínkovo-pudingovú tortu. Podarila sa nám a bola veľmi chutná.“ Vivien F.  KÉPGALÉRIA

 • Az elsőseink már komolyan számolnak

  Egy napocska jár az égen, Két csacsi legel a réten. Három bárány versenyt béget, Négy évszak tesz ki egy évet. Öt gomb van a kabátomon, mi pedig versengünk matekon. KÉPGALÉRIA

 • Gyertyakészítés Szepsi város könyvtárában

  Intézményünk tanulói ma belekóstolhattak a gyertyakészítés művészetébe. A 6.A osztály tanulói nagyon ügyesek voltak, alkottak és alkottak...Nagyon szép munkák (gyertyák) készültek. A látvány magáért beszél!

 • Ügyességi többpróba a nagyobbaknak

  2017.november 6-án az ügyességi többpróba téli fordulóján vettek részt felső tagozatos diákjaink. A megmérettetést a ČSA utcai szlovák tannyelvű alapiskola tornatermében szervezték meg, nagy örömünkre. Minden versenyző távolugrott, dobott, rúdra mászott és futott. Résztvevők: Horváth Veronika (5.A), Dobos Emese(6.A),  Kaputa Marianna (8. A), Magyar Vanessa (8. A), Magyar Dávid (5.A), Grulyo Miguel (6.A), Péter Szilárd (8.A).  Érmeseink a következők:

  1. hely: Nagy Dániel (1.G)

  2. hely: Tóth Tamás (9. A)

   Gratulálunk minden versenyzőnek!

 • "Čakáme návštevu" - konverzačná hodina slovenčiny

  Jednou konverzačnou témou v 5. ročníku je s názvom "Čakáme návštevu". V rozhovore v učebnici deti s  mamou pripravujú chlebíčky pre hostí. A tak, naši piataci, si vyskúšali svoju  kreativitu a pripravili chlebíčky, ktoré na konci hodiny s chuťou zjedli. Samozrejme, ušlo sa aj učiteľom. KÉPGALÉRIA

 • ROVÁSÍRÁS ÉS KOSÁRFONÁS

  A magyar rovásírás a nemzet egyik méltatlanul elfeledett kultúrkincse. Már honfoglaló őseink is használták, de eredete még korábbra nyúlik vissza. Nevét onnan kapta, hogy általában fába (botra), vagy ritkán kőbe vésték, illetve rótták. A rovásból adódik a betűk szögletes jellege, ezeket a jeleket könnyebb volt bevésni, mintha ívesebb betűket használtak volna. Manapság a rovásírás újra terjedőben van, elsősorban a székely-magyar módja. Így  hétvégén november 4-én szakkör keretein belül ismét ismerkedtünk a magyar  rovásírás módszerével. A múltkorihoz hasonlóan  a diákok megismerkedtek a rovásírás múltjávál, elsajátítottak már az összes betűt, olvasni és irni tanultak. A hétvégén nem csak a magyar történelemmel foglalkoztunk, hanem a hagyományony kosárfonás alapjait gyakoroltuk. Sikerül megfonni két kosarat és lassan, de biztosan elkészülnek a ádventi koszosrúk alapjai  is. A megérdemelt munka után, kijárt a népi játék, móka és kacagás. KÉPGALÉRIA

 • Káposzta ,,taposás,, a Napocskás ovisokkal Buzitán

  "Kerek a káposzta, csipkés a levele,,

  November 4 - én a hagyományos hordós káposzta elkészítésébe vontuk be óvodásainkat. A káposztafejek legyalulása után következett az alapos sózás.A kőhordó aljába bekerültek a savanyítást segitő alapanyagok, mint a csöves kukorica, félbevágott birsalma, babérlevél , feketebors, kapor. A sózott káposztát a gyerekek rétegenként rakták be a kőhordóba, amit erős férfi kéz nyomkodta le, addig, amíg levet eresztett. Ahogy a képek is mutatják a gyerekek boldogan kóstoltak és segítettek. KÉPGAlÉRIA

 • A Rákóczi Szövetség ösztöndíja

  Elsős kisdiákjaink szülei idén is átvehették a Rákóczi Szövetség ösztöndíját. Köszönjük szépen!

 • Liturgikus megemlékezés az elhunytakról

  2017. november 2-án a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont tantestülete és diákjai, valamint a Szent Erzsébet Idősek Otthona lakói is megemlékeztek az elhunytakról.

  Az iskola a 9. A osztály szervezésében emlékezett. Girizd Loránd hitoktató vezetésével, ők végezték az oltár és az énekszolgálatot, a liturgikus és az irodalmi szövegek felolvasását.

  Igét hirdetett Nt. Molnár Árpád, református lelkipásztor. Szent Máté evangéliuma alapján /Mt 5, 43-48/ a tökéletességről elmélkedett. Bár cselekedeteink, magatartásunk gyakran gyatra és esendő, nem szabad belenyugodni. Törekedni kell rá, mert az idő múlik. Kár minden percért. Szeretni mindig lehet és kell. Példákat is említett, a szülők a halott magzatjukat is eltemettették. Szerették. Assisi Szent Ferenc a leprást megcsókolva érezte meg, hogy mi a szeretet. Az Idősek Otthonában és meggyújtották a 15 szál gyertyát, hogy egy-egy célcsoport kapcsán övéikre emlékezzenek. KÉPGALÉRIA

  TELEK ZOLTÁN - Ne sírjatok...

  Ne sírjatok, emberek,
  bár tudom, nagyon fáj a szívetek,
  hisz ti is elvesztettétek azt,
  kit szívetek a legjobban szeret...

  Mégis azt mondom,
  ne sírjatok, és mondom ezt
  könnyezve, hisz az én szívem is belehal
  a fájdalmas hiányérzetbe...

  Ne sírjatok, gyújtsatok egy gyertyát,
  az apró láng majd idézi
  az elvesztett szerettünk arcát...

  Találkozunk még velük,
  mikor életünk véget ér,
  és lassan ránk pergeti a homokszemeket,
  a hűvös őszi szél...

   

   

  DIENES Valéria - Jön az Isten

   

  Jön az Isten

  Útja titkos út

  Végtelenből

  Végtelenbe fut

  Minden percet

  Öröklétbe állít

  Odahallja

  Emberek imáit

   

  Jön az Isten

  Három és az Egy

  Nem tudod, hogy

  Honnan merre megy

  Nem találod,

  Mégis lelked mása

  Megmondotta:

  Benned lesz lakása

  Jön az Isten

   

  Érthetetlenül

  Sose láttad

  S benned elmerül

  Átutazza

  Véled ezt a Létet

  Öröklétben

  Füröszti az élted

   

  Jön az Isten

  Vár, ha rád talál

  Hűs kezével

  A fehér halál:

  Átemelnek

  Óvatosan, szépen

  Eggyel több lesz

  Kiírva az égen

   

  Jön az Isten

  Három és az Egy

  Látod már, hogy

  Honnan merre megy

  Hazatértél

  Nem hiányzik semmi

  Elindultál

  Mindörökké lenni…

   

  Jön az Isten

  Ne szűnj meg soha

  Ő hívott meg

  Tégedet oda

  Hol a lelket

  Találkára várja

  Tárt karokkal

  Isten Szűzleánya

   

  Jön az Isten

  Nem vársz hasztalan

  Benned él és

  Éleszt untalan

  Elfeledte

  Bűneidet régen

  Letörölte

  Nevedről és Égen

   

  Jön az Isten

  Közel van, ne félj

  Átvezet majd,

  Nem sötét az éj

  Felvilágol

  Benned majd a lelke

  Aki élted

  Egykor rád lehelte.

   

  Jön az Isten

  És megérkezel,

  Aki küldött

  Újból rád lehel

  Hazaértél

  Új szíved megdobban

  Feltámadtál

  Örök otthonodban

   

  Jön az Isten

  Nincs több állomás

  Hegytetőn a

  Végső áldomás

  Elszakadtál

  Megérkeztél végre

  Kifüggesztik

  Nevede

   

   

   

   

 • Gyönyörű, őszi napon, sok-sok gyerkőc és anyuka találkozott. Játszottunk, énekeltünk, táncoltunk, csiklandoztunk. Sárkány paripán vágtattunk. Volt móka és kacagás. Iskolaközpontunk keddenként, immár saját szervezésben vár minden tipegőt legkisebbjeink zenés, mondókás foglalkozására. A zene embert formáló erő, mely kihat egész személyiségünkre. Köszönjük, hogy együtt lehettünk!

   

 • Aktualizácia údajov

  Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
 • Jégkorong meccsen a IX.A osztály

  A IX.A osztály tanulói az őszi szünetet fergeteges meccs látogatásával kezték a STEEL ARÉNÁBAN, ahol a kassai hokisok legyőzték trencsén csapatát 5:1-re. Az első harmad után a szünetben lehetőségünk volt fényképezkedni Richard Jenčíkel a HC Košice csapatkapitány-helyettesével. Képgaléria

strana:

Novinky

Kontakt

 • CIRKEVNÁ SPOJENÁ ŠKOLA - EGYHÁZI ISKOLAKÖZPONT, Cirkevná MŠ,ZŠ a gymnázium bl.Sáry Salkaházi s VJM - Boldog Salkaházi Sára Egyházi Óvoda, Alapiskola és Gimnázium, Moldava nad Bodvou-Szepsi
  Českoslovenkej armády 15, Moldava nad Bodvou
 • +421915 900 132

Fotogaléria