• Rólunk írták


    • 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014

     2021
     • Kisfilmben ismerhetjük meg a Luca-napi szokásokat és Szent Lúciát – VIDEÓVAL (ma7.sk, Fábián Gergely), 2021.12.13.
      "Újabb kisfilmmel jelentkezik a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont csapata, amely ezúttal Luca című alkotásával Szent Lúciának állít emléket, illetve a Luca-napi népi szokások tükrében mutatja be a világot ma is meghatározó jó és rossz erők küzdelmét."
       
     • Beteljesülő álmok – Szepsiben tartották a szlovákiai katolikus iskolák vezetőinek konferenciáját (Magyar Kurír, Gábor Bertalan), 2021.11.16
      "A felvidéki magyar katolikus tanintézményeket egyesítő Patrona Nostra Kht. szervezésében, a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont rendezésében november 11. és 13. között tartották Szepsiben, a katolikus pedagógiai módszertani napok keretében a szlovákiai magyar katolikus iskolák vezetőinek országos konferenciáját."
       
     • Katolikus iskolavezetők találkoznak Szepsiben (ma7.sk), 2021.11.12.
      "Reméljük, hogy ez a hely egy olyan forrás lesz a Bódva völgyében, amely kivirágoztatja, kizöldíti az itteni keresztény magyar közösséget"
       
     • Szepsiek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson (VIDEÓ) (Szepsi Városi TV), 2021.11.02.
      A Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont tanárai, diákjai és azok szülei is képviseltették magukat a kongresszuson.
       
     • A Napocska óvoda anyák napi műsora (VIDEÓ) (Szepsi Városi TV), 2021.07.20.
       
     • Tanévzáró ünnepség és ballagás a Salkában (VIDEÓ) (Szepsi Városi TV), 2021.07.02.
      A Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontban június 30-án már megszokott módon, ökumenikus istentisztelettel zárták a tanévet. Az ünnepségen, amit a katolikus templomban tartottak, elbúcsúztatták a kilencedikes diákokat.
       
     • Szeptemberben nyithat az új iskola (Új Szó, Németi Róbert), 2021.06.03.
      "Szepsiben 2018 novembere óta épül a Boldog Salkaházi Sára római katolikus alapítású egyházi iskolaközpontnak helyet adó iskola épülete. Ha minden a terv szerint halad, a következő tanévet már a 22 tanteremből álló épületben kezdhetik meg az iskolaközpont óvodásai, alapiskolásai és gimnazistái."
       
     • Elballagtak a gimnázium végzős diákjai (VIDEÓ) (Szepsi Városi TV), 2021.05.14.
      Boldoggá avatott Salkaházi Sára, az intézmény névadójának születésnapján, azaz május 11-én került sor az iskola gimnazistáinak ballagására a római katolikus templomban. A kilenc ballagó diák osztályfőnökük Pellegrin Krisztina vezetésével elbúcsúzott az iskolától, a tanároktól és a diáktársaktól.
       
     • Salkaházi Sárára emlékeztek a felvidéki Szepsiben, (Magyar Kurír, Gábor Bertalan), 2021.05.11.
      "Salkaházi Sára, a tizenöt éve boldoggá avatott vértanú születésnapján, május 11-én a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont szervezésében és vezetésével ünnepi megemlékezés volt a helyi plébániatemplomban."
       
     • Rajongunk a könyvekért - Viszlay Eszter (VIDEÓ) (Szepsi Városi TV), 2021.03.26.
      Szeretnéd hasznosan tölteni a szabadidődet? Olvasásra fel!
      Inspirálódj Viszlay Eszter, a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Gimnázium diákjának könyvespolcáról!
       
     2020
     2019
     2018
     • GALÉRIA: Letették a szepsi iskolaközpont alapkövét (Új Szó, Németi Róbert), 2018.11.08.
      "Tegnap délután letették a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont alapkövét."
       
     • Letették a szepsi Salkaházi Sára Iskolaközpont alapkövét (Magyar Kurír, Gábor Bertalan), 2018.11.08.
      "1938 őszén, szinte napra pontosan nyolcvan évvel ezelőtt meglátogatta a várost Salkaházi Sára szociális testvér, aki Kassára tartva egy éjszakát a római katolikus plébánián töltött. „Ma ismét befogadtuk. Emlékét az itt élők nem hagyják elveszni. Őrizni akarják hitvallását, szociális érzékenységét, népéhez való ragaszkodását, sorsközösségét a szenvedőkkel és a bajbajutottakkal. Szeretnénk, ha az épülő iskola őrző fészke és röptetője lenne Sára testvér nemes lelkiségének” – írja Gábor Bertalan helyi plébános."
       
     2017
     2016
     • Diák ügyességi többpróba: Nagy Dániel az országos bajnok (felvidek.ma, Batta György), 2016.11.27.
      "Ugyan kevesebb magyar gyermek születik a Felvidéken, zsugorodnak iskoláink, de a tehetségeink változatlanul sikeresek a regionális és országos oktatási és sportviadalokon."
       
     • Boldog Salkaházi Sárára emlékeztek Szepsiben (Magyar Kurír, Gábor Bertalan), 2016.05.12.
      "Nagy István iskolaigazgató meghívására az iskolába látogatott ezen a napon Sára testvér rokona, a Nyékládházán élő 88 éves Salkaházi László, és a diákokkal való találkozás során felelevenítette Sára testvér életútját."
       
     • Dalpremier: Álmunkban (ATEMPO.sk, Zaťko Ervin), 2016.04.07.
      "Több mint egy év után új dallal jelentkeznek a szepsi diákok, tanárok. A 2015-ben alakult Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Egyházi Óvoda, Alapiskola és Gimnázium tanára, Nagy Imre újra összefogta a csapatot és az elmúlt hétvégén immár negyedik dalukat mutatták be."
       
     • Egyházi iskolaközpont lett az új szepsi tanintézmény (VIDEÓ) (hirek.sk), 2016.04.05.
      "Hálaadó imával és az óvodások műsorával kezdődött Szepsiben a leendő elsősök ünnepélyes beíratása abba az egyházi oktatási intézménybe, amely tavaly szeptemberben indult. Nemcsak az elsősöknek örülhetnek a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontban, hanem annak is, hogy  április 1-jétől egyesíteni lehetett az addig külön szervezeti egységnek számító óvodát, alapiskolát, gimnáziumot, sőt a napközit is."
       
     • Új épületet építenek a Salkaházi Sára Iskolaközpontnak: Szilágyi Péter Szepsiben tárgyalt (felvidek.ma, Balassa Zoltán), 2016.03.04.
      "Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Szepsi Magyar Tannyelvű Boldog Salkaházi Sára Iskolaközpontba látogatott. Tárgyalt Slavomír Borovský polgármesterrel is. A találkozón Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja és Haraszti Attila, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezető-helyettese is részt vett."
       
     2015
     • Boldog Salkaházi Sára magyar tannyelvű iskola karácsonyi ünnepe (Kárpát Expressz), 2015.12.26.
      A Kárpát-medencei magyarság heti magazinműsora számol be többek között az intézmény karácsonyi műsoráról. 
       
     • Karácsonyvárás a szepsi egyházi iskolában (VIDEÓ)(hirek.sk, Bartók Csaba), 2015.12.23.
      "Első karácsonyi műsorát tartotta Szepsiben az idei iskolaévben megalakult Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Óvoda, Alapiskola és Gimnázium. A kultúra háza után az Isten házában is összegyűlt az iskola apraja-nagyja és mindazok, akik fontosnak érezték a bűnbánati napon való részvételt. A katolikus templomból a magyar gazdák lisztjéből sült kenyérrel térhettek haza."
       
     • Karácsonyváró családi nap a szepsi Salkaháziban (VIDEÓ) (hirek.sk), 2015.11.25.
      "Karácsonyváró családi napot tartottak a Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Egyházi Óvoda, Alapiskola és Gimnázium falai közt Szepsiben. A cél kapcsolat erősítés volt, az egyházi iskolához tartozók egy közösséggé formálásának elősegítése."
       
     • A Boldog Salkaházi Sára Egyházi Intézmény I. családtalálkozója (felvidek.ma, GB), 2015.11.22.
      ""Jöhet-e valami jó Názáretből?” (Jn 1,46).
      A világ számos részén ma is így beszélnek a keresztény családokról, főleg amikor a különböző többségnek a peremkerületeiről van szó. Nos, mivel éppen ott, a nagy birodalomnak peremén vette kezdetét a legszentebb és legjobb történet – Jézus története az emberek között, ott, ahol ez a család volt, ezért egyetlenegy jó szándékú család sem eshet kétségbe."

       
     • A muzsika hangja (VIDEÓ) (tv2), 2015.11.19.
      "A család mindenki életében a legfontosabb és ők azok, akikre bármikor számíthatunk. Vannak olyan szerencsés emberek, akiknek családból több is jut, mint például Nagy Julinak Az ének iskolája felfedezettjének. Neki is nagy szüksége van családja támogatására, hiszen Felvidékről ingázik Budapestre..."
       
     • A Boldog Salkaházi Sára egyházi intézmény pedagógusainak I. lelki napja (felvidek.ma, GB), 2015.11.18.
      "Az Úr Jézus ugyanis nemcsak földi zarándoklásunk végpontja, hanem életünk állandó jelenléte, aki mindig mellettünk van, elkísér bennünket. Amikor a jövőről beszél, és a jövőre utal, azért teszi, hogy visszavezessen minket a jelenbe."
       
     • Megáldották az új szepsi katolikus iskola tantermeinek keresztjeit (Magyar Kurír, Gábor Bertalan), 2015.09.15.
      "A keresztek felajánlásáról szóló felhívásra huszonöten válaszoltak. Az első keresztet, ahogy arról korábban hírt adtunk, Erdő Péter, bíboros ajándékozta az új iskolának, a másodikat pedig Bernard Bober kassai érsek, metropolita."
       
     • Megnyitotta kapuit a Boldog Salkaházi Sára magyar tannyelvű iskola Felvidéken (VIDEÓ) (Kárpát Expressz), 2015.09.06.
      "Ma azt mondjék, milyen jövőt hagyunk, milyen világot hagyunk a gyermekünkre? A nagy kérdés az, milyen gyermeket hagyunk a világunknak. Ez sokkal izgalmasabb kérdés."  
       
     • A szepsi Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont ősszel elkezdi működését (ma7.sk), 2015.08.24.
      "2015. augusztus 21-én hálaadó igeliturgiára gyűltek össze a szepsi római katolikus templomban a Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Egyházi Óvoda, Alapiskola és Gimnázium növendékei és tantestülete, élükön Nagy István igazgatóval – tájékoztatta a szerkesztőséget Gábor Bertalan szepsi esperes."
       
     • Ősszel nyitja meg kapuit a szepsi Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont (Magyar Kurír, Gábor Bertalan), 2015.08.24.
      "Bár szerte az országban iskolák szűntek meg, Szepsiben új iskolaközpont nyílik – óvodai, alapiskolai és gimnáziumi szinten – 210 növendékkel."
       
     • Czętochowába zarándokoltak – a Szűzanya oltalmába ajánlották a Salkaházi Sára iskolát (felvidek.ma, GB), 2015.06.30.
      "...a Szepsiben 2015. szeptember elsején megnyíló magyar tannyelvű Boldog Salkaházi Sára egyházi intézményt első szent királyunk példájára, a Szűzanya oltalmába ajánlják."
       
     • Kinevezték a szepsi egyházi iskola igazgatóját (felvidek.ma), 2015.06.30.
      "A kinevezési okmányt Miroslav Jacko, az érsekség iskolai hivatalának igazgatója adta át Gábor Bertalan, esperes plébános jelenlétében, aki elsőként gratulált a kinevezett igazgatónak.Mindhármuk első útja a kassai dómba vezetett, ahol tisztelegtek Boldog Salkaházi Sára emléke előtt, kérve az ő égi segítségét a további feladatok felismeréséhez és méltóságteljes megvalósításához."
       
     • Új magyar tannyelvű katolikus iskola nyílik a felvidéki Szepsiben (Magyar Kurír, Gábor Bertalan), 2015.06.04.
      "A szülők és a helyi római katolikus plébánia a jobb minőségű oktatás, a magyar és keresztény értékek megtartása, valamint a Bódva völgye széthulló, fogyó magyar közösségének összefogása érdekében még 2013-ban indítványozták az új egyházi iskola alapítását Szepsiben. A kezdeményezés sikerrel járt. Idén szeptember 1-jén megnyitja kapuit az új iskolaközpont óvodai, alapiskolai és gimnáziumi szinten."
       
     • Közös memorandum Szádudvarnokon (felvidek.ma, GB), 2015.05.30.
      "A rozsnyói püspökség, a tornai római katolikus plébánia és a szádudvarnoki önkormányzat összefogása révén 2011. szeptember 4-én ünnepélyesen megnyitotta kapuit a rozsnyói egyházmegye első magyar tannyelvű katolikus kisiskolája. Az öt tanulóval induló hiánypótló kisiskolát mustármagnyi reménységgel nyitották meg egy olyan faluban, ahol 1945 óta nem volt magyar tannyelvű iskola. Ma 26 diák látogatja az intézményt."
       
     • A kor szükséglete… (felvidek.ma, GB), 2015.03.08.
      "A hívő ember Jézus Krisztusban a teljességet ismeri fel. Azt, aki mindent meg tud adni. Nekünk, mint az egykori és kései a tanítványoknak az a feladatunk, hogy vele menjünk és nála maradjunk. A leendő iskola így lesz lelki sziget, otthona nemcsak számban és értékben fogyó közösségünknek, de fészke minden jóakaratú embernek, hogy együtt keresve és szolgálva korunk szenvedő emberét, bennük Jézust látva és megtalálva szolgáljuk a diákokat, a szülőket és egymást. Cum Deo pro patria et invicem – Az Istennel, a hazáért és egymásért."
       
     2014
     • Az induló egyházi iskola küldetése Szepsiben (felvidek.ma, GB), 2014.12.08.
      "A szepsi Inkubátor Ház nagytermében adventi lelki délutánra invitálták az érdeklődő szülőket, tanárokat és nevelőket a 2015. szeptember 1-jén megnyitandó Boldog Salkaházi Sára egyházi iskolaközpont megbízott szervezői december 7-én."