OBSAH - TARTALOM

 • Mécs László szavalóverseny

  Iskolánk tanulói  (Pelegrin Noémi 1.A, Viszlay Boglárka 6.A, Viszlay Eszter 8.A) 2018. november 18-án a Királyhelmecen megrendezett Mécs Lászó szavalóversenyen méltóképpen képviselték iskolaközpontunkat. Sikeres szereplésüket oklevéllel, csokoládéval é könyvvel jutalmazták. Szívből gratulálunk nekik!

 • Diáknap

  Iskolaközpontunk 4.G és 2.G osztályos diákjai 2018. november 16-án tanárbőrbe bújva rendhagyó órákat tartottak a 8.A, 9.A és 1.G osztályokban diáknap alkalmából. A 4. tanítási óra után már fellazult hangulatban pattogtatott kukorica majszolása közben filmet nézhettek a tanulók, ill. gyümölcs - és müzliszeletektől feltöltve sportolással tölthették a nap hátralevő részét. Diákönkormányzatunk jó szervezésének köszönhetően mindenki remekül érezte magát!

   

 • A Rákóczi Szövetség látogatása intézményünkben

  A Rákóczi Szövetség beiratkozási programjának keretében az idén is ösztöndíjban részesültek elsős tanulóink.

  Köszönet érte a szövetség képviselőinek és a szervezetet támogató önkormányzatoknak, közéleti személyiségeknek, politikusoknak és civileknek. Szolidaritásukkal megerősítik  közössségeink megmaradásába vetett hitünket.

 • November 13. - A magyar nyelv napja

  Ismergetjük, tanuljuk egész életünkben anyanyelvünket is, ezt a sokszínű, sokarcú csodát. S minél jobban megismerjük, annál szebbnek, gazdagabbnak, csillogóbbnak látjuk.

  Lőrincze Lajos

 • Lelki gyakorlat Lillafüreden

  Kercza Asztrik ferences atya vezetésével a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont pedagógusai, alkalmazottai és a szádudvarnoki Szent István Egyházi Alapiskola tanárai közös lelki gyakorlaton vettek részt 2018. november 8-10-én Lillafüreden.

  Lelkileg felfrissülve, testileg megpihenve, hitünkben megerősödve tértünk haza.

 • Napköziben nagyon jó

 • Aktualizácia údajov

  Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
 • Iskolánk alapkő letétele Szepsiben

  2018. november 7-én fontos pillanatok részesei lehettünk városunkban. Nagy reménységgel, örömmel és várakozással nézünk a jövő elébe. Ünneplőbe öltözve felvonultunk, tanúbizonyságot tettünk. Szepsiben, reményeink szerint új időszámítás kezdődik. Mi ebben bíztunk 2015 óta, amikor megnyitotta kapuit a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont, egy alulról jövő szülői kezdeményezésnek köszönhetően.  Az elmúlt négy év a politikai csatározások miatt számunkra sem volt egyszerű. Közösségünk összefogásának köszönhetően mi mégis itt állunk, tiszta szívvel, hogy végre részesei lehessünk egy példaértékű, Kárpát-medencei kezdeményezésnek. A szepsi magyar oktatási jövő lelki alapkövét három évvel ezelőtt már letettük, amikor megalapítottuk iskolaközpontunkat. Az intézményünk méltó épületbe való helyezésére azóta is várunk. Sokat böjtöltünk. Végre eljött a pillanat. Adja Isten, hogy az épület is mihamarabb megépüljön. Azért dolgozunk minden nap, hogy Iskolaközpontunk a színvonalas magyar oktatás központja, a hagyományőrzés és nemzeti öntudatunk erősítésének színtere, de legfőképp keresztény hitvallásunk bölcsője legyen.

  Alapk___letetel_Szepsiben-2018.doc​​​​​​​

 • Diákönkormányzat képzésen a gimnazisták

  Iskolánk gimnazista diákjai a Tandem nonprofit szervezet jóvoltából egy képzéssorozaton vettek részt, amely a DiNaMit (Diákok, na mit csináljunk?) program keretén belül valósult meg. A képzéssorozat két lépcsőfokból állt: egy hétvégi közös vezetőképzőből és egy egynapos képzésből. A hétvégi vezetőképzőn képet kaptak a diákok (Haraszti Andrea, Nagy Gabriella,Nyíri Benedek ) arról, milyen jogaik vannak a DÖK-nek (diákönkormányzat), hogyan működik egy szervezet, milyen szerepek betöltése nélkülözhetetlen, de ezen túl abban is gyakorlatot szerezhettek, hogyan kommunikáljanak egymással hatékonyan, hogyan valósítsanak meg egy programot, melyet megálmodtak. Az egynapos képzés 2018. 11. 06-án valósult meg iskolánkon, melyen két gimnazista osztályunk, az 1.G és a 2.G vett részt. Sok hasznos tanáccsal gazdagodva, csapatépítő játékokkal tarkítva élményteljes képzés részesei lehettek, s a jövőben az itt tanultakat az iskolaközpontunk DÖK működtetésében hasznosíthatják.

 • Szent Márton napi rendezvény az óvodánkban

  A Márton nap /november 11/ a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett, ráadásul ilyenkor fizették ki az éves bérleteket, járandóságokat a szolgálattevőknek, gyakran természetben, például liba formájában.

  Az újbor megkóstolása, finom ételek fogyasztása már önmagában jó hangulatot teremt. Ehhez járulnak hozzá az országszerte megrendezésre kerülő „Márton-napi” vigasságok és mulatságok.

  A német nyelvterületekről ismert lámpás/fáklyás felvonulás, Martinsumzug, szintén Szent Márton emlékét hivatott őrizni, és a jó cselekedeteket jelképező fényt kívánja eljuttatni mindenkihez. Az ilyen felvonulások egyre elterjedtebb népünk körében is, leginkább gyerekek, kisgyerekes családok vesznek benne részt.

  Sötétedés kezdetekor maguk készített lámpásokkal (benne mécses vagy kis égő) járják az utcákat és közben Márton napi dalokat énekelnek. A gyerekek gyakran kis műsort adnak elő, jellemzően eljátszák Szent Márton és a koldus találkozóját.

  A műsor befejezéseként Márton napi tüzet gyújtanak, liba alakú sütemény, weckmann (amely egy édes tésztából készülő, ember alakú figura) és meleg italok fogyasztásával zárul a felvonulás. Ilyen felvonulásokat jellemzően német nemzetiségű települések, iskolák, óvodák és egyházközösségek szerveznek Kárpát-medence szerte.

  Valami hasonló kezdeményezés volt már tavaly is az egyházi óvodánkban, ami az idén folytatódott, sőt bővült, létszámban és tartalomban is, amit ezúton is köszönünk. Adja Isten, hogy az Úr Jézus példájára, „aki bármerre járt, mindenütt jót tett” és szent Márton jócselekedete nyomán a jóság, amit a szülők, a nevelők és a pedagógusok a gyermekek lelkébe csepegtetnek – fénylően világítson egy életen át az örökkévalóságig.

 • Élő adásban az RTL-en

  Nagy Gabriella, 9.A osztályos tanulónk részt vett a Szenzációs négyes élő adásfelvételén. Szabó Simonnal és a Pesti Magyar Színházban játszó társaival együtt énekelhették el "A zene az kell" című dalt.

 • Rólunk írtak

  A TALENTED LIFE elnevezésű Interreg-projekt keretében novemberben tanárcserén vesznek részt a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont munkatársai, akik a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium vendégei lesznek.

  https://ma7.sk/kozelet/oktatas/tanarcserere-indulnak-a-szepsi-egyhazi-iskolakozpont-munkatarsai?fbclid=IwAR3w4Wq3X0d_ZYvO6Uyvpyrkfgkr3alLHPAArBTrwEzth5zBj3G-vGoPvTM

   

 • Iskolai megemlékezés az elhunytakról

  Novemberben, az ősz beköszöntével jól esik hittel, reménnyel és szeretettel tudatosítani a hívek teremtő, megváltó és hazaváró Istenét és arra kérni Őt, hogy törölje el elhunyt szeretteink minden bűnét és vétkét. Tekintsen esdeklő könyörgésünkre. Szent Fia, Urunk Jézus Krisztus egyetlen és elegendő áldozata miatt, adja meg nekik és nekünk is bűneink bocsánatát. Szent Lelked ereje által, vezessen bennünket az igazak útján, hogy kegyelme segítségével elérjük az élet teljességét és viszontláthassuk azokat, akikről ezekben a napokban szeretettel, hálával és megbocsátással megemlékeztünk.

 • Képzőművészeti nevelés-egy kicsit másképp

  Érdekes technikával dolgoztunk az elmúlt rajz órákon. Először megterveztük, majd kivágtuk a sablonokat. Aztán ráragasztottuk a pólókra és autófestékkel megfújtuk. Csodás egyedi mintájú ruhadarabok készültek.

 • Ügyességi többpróba

  A 2018. október 25-én megrendezett ügyességi összetett járási döntőn Takács András 1. helyet, Balázs Rita pedig 3. helyet szerzett. Gratulálunk!

  Csapattagok: Takács András, Nyíri Kristóf(7.A), Üveges Roland (8.A), Magyar Dávid (6.A), Dobos Emese, Dobos Anna, Doboš Frederika, Balázs Rita, Macorlík Bianka (7.A), Bartaloš Božena (5.A)

 • Deň slovenskej kultúry - Szlovák kultúra napja

  26.októbra 2018 sme si krátkym programom pripomenuli Deň slovenskej kultúry. V tento deň na všetkých vyučovacích hodinách sa učilo po slovensky a na hodinách slovenského jazyka boli krátke hry a popritom žiaci vytvárali rôzne projekty o Slovensku, slovenských mestách, zvykoch a tradíciách.

  Fotogaléria

 • Hangszerbemutató az oviban

  Kedden, 2018. október 23-án, Hanusz Zoltán és barátai látogatták meg óvodánkat, hogy egy interaktív hangszerbemutató keretében ismerkedhessenek meg legkisebbjeink a népi hangszereket. A vidám foglalkozás során sokat énekeltünk, mondókáztunk, táncoltunk. Köszönjük az élményteli délutánt!

 • Dalostalálkozó

  2018. október 23-án került sor a 11. Dalostalálkozóra. Ezúttal a Szepsi Százszorszép Óvoda látta vendégül a dalos ajkakat. Óvodánkat Sýkora Gréta és Drága Wanda képviselték. Kiváló teljesítményükkel ismét megszerezték a vándorserleget.

strana:

Novinky

Kontakt

 • CIRKEVNÁ SPOJENÁ ŠKOLA - EGYHÁZI ISKOLAKÖZPONT, Cirkevná MŠ,ZŠ a gymnázium bl.Sáry Salkaházi s VJM - Boldog Salkaházi Sára Egyházi Óvoda, Alapiskola és Gimnázium, Moldava nad Bodvou-Szepsi
  Českoslovenkej armády 15, Moldava nad Bodvou
 • +421915 900 132

Fotogaléria