• KEREKECSKE DOMBOCSKA
      • KEREKECSKE DOMBOCSKA

       2017.10.31.

       Gyönyörű, őszi napon, sok-sok gyerkőc és anyuka találkozott. Játszottunk, énekeltünk, táncoltunk, csiklandoztunk. Sárkány paripán vágtattunk. Volt móka és kacagás. Iskolaközpontunk keddenként, immár saját szervezésben vár minden tipegőt legkisebbjeink zenés, mondókás foglalkozására. A zene embert formáló erő, mely kihat egész személyiségünkre. Köszönjük, hogy együtt lehettünk!

        

     • Vásárlás
      • Vásárlás

       2017.10.27.

       A II.A  osztály   tananyaga szlovák órán a vásárlás volt. Nemcsak az osztályban, de igazából,  szlovákul is vásárolhattak egy kis boltban, ahol az elárusító néni nagyon kedvesen fogadta őket.

     • Zeneprojekt
      • Zeneprojekt

       2017.10.27.

       Az V.,VI. és a VII.A  osztályok  tanulói zenei nevelésen Népdalok, népzene és népi szokások címen projektet készítettek csodálatos ötletekkel. A csoportmunka alkalmassá tette, hogy oldottabbá és kellemesebbé tegyük a tanóra légkörét. Mivel a zsűri nem tudott dönteni a szebbnél szebb munkák között, ezért a a jutalom palacsinta egyik osztályban sem maradhatott el.

     • Demokrácia 1x1
      • Demokrácia 1x1

       2017.10.26.

       Az SZMPSZ által meghirdetett a Nemzeti Választási Iroda és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által támogatott „Demokrácia 1x1 2017” című vetélkedőbe kapcsolódtak be a 3.G gimnazista osztályunk diákjai. Ez egy nemzetközi megmérettetés, mely a Kárpát-medencei középiskolás részére szól, ahol demokratikus rendszerekről, nemzetközi politikáról, választási rendszerekről, az Európai Unióról kell ismereteket elsajátítani. Az iskolai forduló sikeresen zárult, bízunk a továbbjutásban!

     • 1956-os megemlékezés Nyíregyházán és Budapesten
      • 1956-os megemlékezés Nyíregyházán és Budapesten

       2017.10.26.

       Október 22-én és 23-án a 7. A osztályból néhányan Nyíregyházára utaztunk, hogy megemlékezzünk az 1956-os eseményekről. Érkezéskor reggelivel fogadtak bennünket, ami után előadásokat, verseket, visszaemlékezéseket hallhattunk az 1956 őszén történtekről. Az előadások után lehetőségünk volt vasárnapi szentmisén részt venni a nyíregyházi Szent Imre Katolikus iskola kápolnájában. Délután sem unatkoztunk, mert a kárpátaljai, bodrogszerdahelyi, erdélyi és nyíregyházi barátainkkal ellátogattunk a Jósa András múzeumba, ahol egy prezentáció megtekintése után több kiállítást is megnézhettünk. Ezután a Hősök terén megkoszorúztuk az 1956-os emlékművet. Ez volt aznap az utolsó közös programunk. Hétfőn reggel elindultunk Budapestre. Igaz, hogy rossz időnk volt, de ez nem gátolt meg minket abban, hogy megnézzük az Országházat és ellátogassunk az 1956-os kiállításra. Délután hallhattuk Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének a beszédét a Terror házánál, ami után elénekeltük a Himnuszt. Ezzel véget ért a fővárosi látogatásunk. Miután visszaértünk Nyíregyházára, elbúcsúztunk mindenkitől és elindultunk haza. Hazaérve elgondolkoztam azon, hogy hálát adhatunk a jó Istennek, hogy két nap alatt ennyi élményben lehetett részünk.          Viszlay Eszter, 7.A

     • Betűvetés
      • Betűvetés

       2017.10.25.

       Iskolánkon szépíró versenyt tartottunk. Nagyon sok bátor jelentkező akadt, aki nem félt attól, hogy kézzel írjon és még szépen is! A versenyt a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma hirdette meg, s az általuk megadott szöveget kellett leírniuk a versenyzőknek. Gyönyörű munkák születtek. Az 1.kategóriában és a 2.kategóriában is 3-3 tanuló jutott tovább. Szívből gratulálunk nekik!

     • Ügyességi többpróba
      • Ügyességi többpróba

       2017.10.25.

       Alsó tagozatos diákjaink ügyességi többpróbán mérhették össze erejüket 2017. október 24-én. Csónakfutásban, rúdmászásban, távolugrásban és dobásban versengtek. Haraszti Tamásnak  sikerült ezüstérmet szereznie. Gratulálunk!

     • 1956
      • 1956

       2017.10.25.

       Ünnepi megemlékezés a népfelkelés 61. évfordulóján

       2017. október 23-án megemlékeztünk az ´56-os eseményekről.  A 9. A osztály diákjai Fodor-Koleszár Izabella tanárnő vezetésével rövid emlékműsorral kedveskedtek. Imával, ünnepi áldással és a himnusz eléneklésével zárult reggeli összejövetelünk.

        

     • Egészséges életmód hete
      • Egészséges életmód hete

       2017.10.23.

       Már az előző években is nagy sikere volt a gyerekek körében az egészséges életmód hetének, hiszen ki ne szeretne minden reggel mozogni a friss levegőn és délelőtt egészséges étekeket enni?  Hétfőn almás céklás finomságot kóstoltunk. Kedden mézes napunk volt. Szerdán halas kenyeret, csütörtökön zelleres almás sárgarépás retkes salátát fogyasztottunk. Pénteken pedig messzire illatozott  a frissen sült fokhagymás pirítós. Megfontolandó,hogy  nem lehetne-e minden héten egészséges életmód hetét tartani.

     • KOLBÁSZFESZTEN AZ OVISOK
      • KOLBÁSZFESZTEN AZ OVISOK

       2017.10.20.

       Minden év októberében megrendezésre kerül a szepsi kolbásztöltő fesztivál. 2017.október 7-én Dobos Zoli bácsi volt segítségünkre. Saját csapata a verseny időtartama alatt megmutatta a gyerekeknek  hogyan lesz darált húsból kolbász. A gyerekek kipróbálhatták a darálást, fűszerezést, gyúrást és a bélbe töltés folyamatait. Emellett egy szőlőprés segítségével saját kezűleg készíthettek maguknak szőlőből mustot.

     • "Határtalanul" - Közös múlt, közös jövő
      • "Határtalanul" - Közös múlt, közös jövő

       2017.10.19.

       A Határtalanul program keretében a Budapesti Kolping Katolikus Iskola és a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont diákjai újra találkozhattak. " Közös múlt, közös jövő " címmel ezúttal Észak-Magyarország kulturális és történelmi nevezetességeit takinthettük meg. Állomáshelyek - a teljesség igénye nélkül: Sára testvér Bokréta-utcai emléktáblája, Gödöllő-kastély, Máriabesenyő-kegyhely, Somoskő és Salgó vára, Salgótarján-bányamúzeum, Diósgyőr-vár, Miskolctapolca, Sátoraljaújhely. Volt közös faültetés és népdalverseny is. Végezetül az 1956-os októberi forradalomnak tisztelegtünk egy közös emlékműsorral. Köszönjük a sok szép élményt és a lehetőséget.

     • Külhoni magyar óvodák kapcsolatépítése
      • Külhoni magyar óvodák kapcsolatépítése

       2017.10.19.

        Rákóczi Szövetség ez éven 3  alkalommal 3 helyszínen (Székesfehérvár, Hajdúszoboszló, Hódmezovásár)hirdette meg határon túli óvodapedagógusok találkozóját.A rendezvény célja a külhoni magyar óvodák kapcsolatépítésének elősegítése, az óvodapedagógusok képzése, munkájának segítése, hatékonyság-javítás, illetve tartalmas és jó hangulatú együttlét. A második rendezvényen óvodánk 2 pedagógusa (Dobos Beáta és Lukács Katalin ) is részt vehetett.  Ez úton is szeretnénk kifejezni hálánkat a Rákóczi Szövetségnek megmaradásunkat támogató munkájáért.

     • Százhúsz éve született Fábry Zoltán
      • Százhúsz éve született Fábry Zoltán

       2017.10.19.

       1987-ben Stószon született a cseszlovákiai magyarság legjelentősebb kritikusa és esztétája,  Fábry Zoltán. 2017. október 13-án a róla elnevezett közéleti napok keretén belül az idén is tisztelgett a hálás utókor stószi sírjánál. A magyarországi és szepsi diákok megtekintették a Fábry Zoltán Emlékmúzeumot is, majd a  falán található emléktábla megkoszorúzásával fejeződött be az emlékünnep. Fábryról elmondható, hogy egy ellentmondásos kor, ellentmondásoktól sem mentes tanúja volt! Életének alapvető példázata: Nem elég csak titokban helyteleníteni és elítélni az életünkben újra és újra megismétlődő zsarnokságot, hanem nyíltan szót is kell emelni ellene. Mert a zsarnokság természete, hogy nő: kicsiből lesz a nagy! És az igazság kimondásától nem tántoríthat el bennünket a mellőzés, hátrány, üldözés, börtön és az életveszély sem, ahogyan ezt ő is tette.

     • „Új bajnokokat keresünk“
      • „Új bajnokokat keresünk“

       2017.10.15.

       Talán így lehetne lefordítani a „ Hľadáme nových olympionikov” elnevezésű futóversenyt, melyet 2017.10.13-án rendeztek meg Csányban, immáron 13. alkalommal.  Úgy látszik a péntek 13 sem törte meg diákjaink küzdőszellemét.  A lányok 600, a fiúk pedig 1000 métert futottak. Nagyszerű eredmények születtek: Balázs Rita 2:15:22, Dobos Anna 2:30:18, Nyíri Kristóf 3:27:44, Takács András 2:35:12. Egyéniben Nyíri Kristóf állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Csapatban pedig 2. helyet szereztünk - 13 iskola között. Ezúton is gratulálunk hatodikos tanulóinknak és sok sikert a tavaszi fordulóban!

     • 200 éve született Arany János
      • 200 éve született Arany János

       2017.10.13.

       A Magyar Termék Nagydíj 2017 oklevéllel kitüntetett Zichy Szín-Műhely különleges, egyedülálló emlékműsorát  tekintették meg tanulóink október 12-én a városi kultúrházban. A "Színház az iskolákba megy" programsorozat keretében, az Arany Emlékévben, együtt tisztelegtünk a legendás költő emléke előtt. Legismertebb balladái a mai kor ízléséhez igazodva, neves színészek előadásában elevenedtek meg. A műsort Zichy Mihály festő, grafikus Arany-balladákhoz készített illusztrációi színesítették. Ünnep volt a mai, a magyar nyelv és vers felemelő ünnepe – köszönet érte!