• Tanulmányi úton Moszkvában
      • Tanulmányi úton Moszkvában

       2017.02.14.

       Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontunk 20 fős csapata 2017. február 8-12. között tanulmányi úton vett részt Oroszország fővárosában, Moszkvában.  A tavalyi év egyik sikeres pályázatának köszönhetően került sor erre a nem mindennapi kirándulásra. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Magyarország Kormányának, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül adott lehetőséget, hogy a „Gulag emlékév” kapcsán, ilyen módon is megemlékezhettünk a második világháború után munkatáborokba elhurcolt magyarokról. Már a Pozsonyból induló repülőút is felért egy életre szóló élménnyel, hiszen sokan közülünk először utaztak ilyen közlekedési eszközzel. Fő célunk a Gulag Múzeum-és Emlékhely megtekintése volt. Természetesen sor került a város legismertebb nevezetességeinek felkeresésére is. A múzeumban egy interaktív kiállítás segítségével kerülhettünk közelebb a múlt rendszer kegyetlenségeihez. A volt KGB székház előtti téren - a Gulag Emlékműnél a Szoloveckij-szigetekről hozott kőnél – gyertyát gyújtottunk és egy perces néma csenddel emlékeztünk minden ártatlan áldozatra. Átszellemülve, sok élménnyel és tapasztalattal a tarsolyunkban tértünk haza. Moszkvai tanulmányi utunk maradandó élmény mindannyiunk számára.http://felvidek.ma/2017/02/szepsi-diakok-a-moszkvai-gulag-muzeumban/ https://plus.google.com/u/0/photos/114419197952854521262/album/6386934893460286321?authkey=COfb6e3rzp6ZMw

      • Angol és német olimpiász kerületi fordulója

       2017.02.28.

       winkNagyon örvendetes tény, hogy intézményünk legjobbjai képviselték a Kassa – környéki járást a kerületi versenyen. A dicséret mindkét tanulónknak kijár. Angol nyelvből Gacsay Orsolya a 2.A kategóriában, Szabó Christopher pedig a német olimpiász 2.B kategóriájában képviselte a környék- és egyben a kerület magyar iskoláit. Az elért pontszámaik alapján mindketten 8. helyezést értek el az igényes mezőnyben minannyiunk örömére és teljes megelégedettségére. smiley

     • "Emberek az embertelenségben"
      • "Emberek az embertelenségben"

       2017.02.28.

       A Gulag-emlékév kapcsán február 24-26. között Budapesten jártunk. Az Emberek az embertelenségben elnevezésű emléktúra-sorozatnak zárórendezvényén vehettünk részt a Magyar Cserkészszövetség szervezésében. Az emléktúra-sorozat 10 helyszínéről (Bécs, Szerencs, Miskolc, Kolozsvár, Debrecen, Pécs, Szabadka, Munkács, Budapest, Szepsi) érkeztek cserkészek, diákok és felnőttek, akikkel együtt a kommunizmus áldozataira emlékeztünk. A zárórendezvény programjai a Szovjetúnióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások témakörét járták körül. Ami összehozott bennünket, az egy komoly és szomorú esemény, viszont egy kis városnézésre és szórakozásra is lehetőségünk volt. Az első este a cserkészek éjszakai csapatjátékkal leptek meg bennünket a Hősök terén, majd második este egy fergeteges táncházon vehettünk részt a kolozsváriak jóvoltából.

     • Atlétikai segédeszköz fejlesztés
      • Atlétikai segédeszköz fejlesztés

       2017.02.27.

       Iskolánk -800.-€ összegű testnevelési tansegédeszköz fejlesztésben részesült a Szepsi székhelyű Athletic Legion Club és a Szlovák Atlétikai Szövetség jóvoltából. Az atlétikai eszözök főként alsó tagozatos diákjaink számára lesznek hasznosak. Nagyon örültünk a lehetőségnek és ez úton szeretnénk kifejezi köszönetünket.

     • Testvériskolai látogatáson voltunk a fővárosban
      • Testvériskolai látogatáson voltunk a fővárosban

       2017.02.27.

       A Budapesti Kolping Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Sportgimnázium, valamint a saját intézényünk tanulói és tanárai között tartalmas, baráti az együttműködés. Február végén ismét három élménygazdag nap részesei lehettünk.

       Ottlétünket Salkaházi Sára, iskolánk névadójának emléktáblája megkoszorúzásával kedtük. Sára testvér a Bokréta utca 3. szám alatti munkásnőotthonban bújtatott üldözötteket. Innen hurcolták el a nyilasok 1944. december 27-én hatodmagával, és még aznap este agyonlőtték őket a Duna-parton.

       Utunk a Magyarság  Házába vezetett, ahol a "MI MAGYAROK" – kiállítást tekintettük meg nagy érdeklődéssel. Kosztolányi Dezső által kiválasztott 10 legszebb magyar szó segítségével minden látogató képet kaphat arról, milyenek vagyunk mi, magyarok. A látottak elmélyítését szolgálandó, igényesen megtervezett feladatlap versenyjellegű kitöltése lelkes kutakodásra ösztönözte a spontán kialakult diák- és tanárcsoportokat . A tárlat a magyar azonosságtudat fejlesztését, erősítését, és ezzel nemzeti  megmaradásunk ügyét hivatott szolgálni.  Szívesen ajánljuk mindenkinek!

       Második nap utunkat Mohács felé vettük.

        Meglátogattuk az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata helyszínén  1976-ban megnyílt  Mohácsi Történelmi Emlékhelyet. A park területe 1700 katona végső nyughelye. A tömegsírok között II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya, és sok-sok névtelen vitéz fából kifaragott szobrait láthattuk. A fegyvereket, lovakat megidéző sírjelek sokasága eleven mozgást teremt a csendes sírkertben. Megkondítottuk a kis lélekharangot, amelynek hangja tovább fokozta a sírkert magasztos hangulatát.

       A városba érkezvén mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás részesei lehettünk. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő ünnepek családjába tartozik.
       Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. A mondának – mely szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket. .
       A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplőt vagy a soktollú, fából összeállított buzogányt tartották. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.
       Az így beöltözött busókat kísérik a jankelék, akiknek az a szerepe, hogy távol tartsák az utca népét, főleg a gyerekeket a busóktól. Hamuval, liszttel, ma már csak ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákjukkal püfölik a csúfolódó gyerekhadat.

        A harmadik nap  első programja a szabadulós játék volt, amely  mindenki számára ajánlott akik felejthetetlen, fordulatos játékélményben szeretnének részt venni. A Locked Room Budapest szabadulós játékpályái teljesen egyedi tervezésű és kialakítású helyiségek, ahol változatos feladatok, rejtélyek és fejtörők megoldásával végül szoros csapatmunkával megtaláltuk a végső megoldást .

       Utolsó programunk a képzőművészeté volt. A budapesti Műcsarnok jubileumi kiállítással ünnepli épülete megnyitásának 120. évfordulóját. Az intézmény létrehozása és felavatása a Monarchia és Magyarország virágzásának idejére esett. Az első aranykor című tárlat e korszak festmény-remekeiből válogat. Az egykori duális államhoz tartozó nemzetek festészetét bemutató kiállítás Magyarország és Ausztria mellett Csehország, Lengyelország, Románia és Horvátország múzeumainak és magángyűjtőinek együttműködésével jött létre és közel 200 művel várja a közönséget.  Az igényes tárlat megtekintését újfent  interktív, fantáziát , kreativitást megmozgató feladatsorok megoldásával tettük egyedivé, tanulságossá, vidámmá és sajátossá.

       Hálával és nagy- nagy köszönettel tartozunk vendéglátóinknak. Felejthetetlen, meghatározó élményekben volt részünk.

     • 4.G
      • 4.G

       2017.02.23.

       Február 21-én megtörtént a negyedikes gimnazisták osztálykönyvének ünnepélyes szalaggal való lekötése, az igazgató úr jelenlétében. A diákok már nagy izgalommal várják a szalagavatójukat.

     • „Éltető víz”
      • „Éltető víz”

       2017.02.23.

       Február 21-én három hatodikos tanulóval az edelényi testvériskolánkba, azaz a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolába látogattunk a földrajzi hét alkalmából. A hét témája az „Éltető víz” volt. Délelőtt Pacsai János esperes érdekes előadásán vettünk részt, aki  „Az ősi vizek” témáját dolgozta fel. Az iskola előcsarnokában számos diák által készített munkát csodálhattunk meg az óceánokról, tengerekről, folyókról és tavakról. Láttunk 3D nyomtatót, lego kiállítást. Később megcsodálhattuk a planetáriumot, interaktív homokasztalon különböző domborzati formákat készíthettünk. Két fotókiállítást is megnéztünk „A borrá vált víz” és az  „Árvíz 2010” témájú képeket. Ebbe a tartalmas délelőttbe, még egy kis sport is belefért. A fiúk kipróbálták a műjégen való korcsolyázást is. Sok - sok érdekes élménnyel lettünk gazdagabbak. 

     • Harajda Réka újabb sikerei
      • Harajda Réka újabb sikerei

       2017.02.20.

       Ismételten szép szerepléssel bizonyította 8.A osztályos tanulónk, Hatrajda Réka, hogy ott van a kick-box sport európai élmezőnyében. A horvátországi Karlovacban megrendezett Európa-kupa sorozat újabb állomáshelyéről, ezúttal két ezüstéremmel tért haza. Szívből gratulálunk! 

     • Iskolai szavalóverseny
      • Iskolai szavalóverseny

       2017.02.07.

       Iskolánkon megrendezésre került a Tompa Mihály Szavalóverseny iskolai fordulója. Nagyon szép számban jelentkeztek a tanulók mind vers, mind próza terén. A legsikeresebb továbbjutók: 1. kategória vers: Rudy Márk, Szabó Hanga, Haraszti Tamás, Demeter Dóra, Balázs Lilien, 1. kategória próza: Groško Róbert, Pálos Erik, Bojszko Kevin, Kuzma Zoé Barbara, 2. kategória vers: Dobos Emese, Szabó Mátyás, Erdélyi Alexandra, Lacza Levente, 2. kategória próza: Viszlay Eszter, Kočiš Martina, Márta Viktor. Gratulálunk a szép eredményekhez és sok sikert kívánunk a járási fordulón! smiley

     • Sí-és hódeszka tanfolyam Királybocán
      • Sí-és hódeszka tanfolyam Királybocán

       2017.02.04.

       2017. január 30-tól iskolánk fiatalabb diákjai vehettek részt sí-és hódeszka tanfoyamon az Alacsony-Tátra északi lejtőjén elhelyezkedő történelmi bányafaluban-Királybocán. Gyönyörű természeti környezetben és időben, kiváló hóviszonyok mellett volt lehetőségük elsajátítani tanulóinknak e szép téli sportok alapjait. Tartalmas, hangulatos, balesetmentes hetet tölthettünk együtt. Reméljük jövőre újra találkozunk.

     • Teleki Pál földrajzverseny
      • Teleki Pál földrajzverseny

       2017.02.07.

       Iskolánkban január 26-án sor került a Teleki Pál földrajzverseny iskolai fordulójának megszervezésére.  Az 1. helyezést Pillar Tamás érte el. Gratulálunk neki és sok sikert kívánunk a felvidéki döntőhöz, amely Párkányban kerül megrendezésre. II. helyezetje is tovább jutott a felvidéki döntőre. Gratulálunk Haraszti Andreának a II. helyezetért és sok sikert kívánunk!