• Tanévzáró ünnepség és ballagás

       2023.06.30.

       Kedves Salkás család, ballagó diákok, tisztelt szülők, pedagógusok, jelenlévők!

                 Ma már intézményi szempontból a nyolcadik tanévünket zárjuk és az első teljes évet ebben a csodaszép Fészekben. Számot adunk az elvégzett munkáról. Ki mint vetett, úgy aratott! Az év végi bizonyítványok tükrözik a tanulmányi eredményeket, de remélem a lelketekben is sok szép élmény kavarog, mert eseményekkel tarkított tanévet zárunk. Köszönöm mindenkinek az áldozatos munkáját, az élményeket.

       A tanév végeztével kilencedikes diákjaink ballagása is fontos esemény mindannyiunk életében. Az együtt eltöltött idő, a megszerzett tudás, a sok-sok iskolánkhoz fűződő emlék örökre összeköt minket.

       Kedves kilencedikesek!

       Szeptemberben már sajnos nem a mi diákjaink lesztek. Az élet másfelé sodor benneteket, de ne feledjétek, honnan indultatok. A Fészek, amelyben felnőttetek örökre meghatározza életeteket. Kívánom, hogy a keresztény értékek őrzése, az anyanyelvetek ápolása továbbra is legyen nagyon fontos számotokra, függetlenül attól, hogy milyen iskolában folytatjátok tanulmányaitokat.

       Kedves Szülők!

       Köszönjük az eddigi bizalmat. Köszönjük, hogy szívesen fogadták szolgálatunkat.

       Most pedig egy olyan verset szeretnék felolvasni, amely a Komáromban megtartott katolikus iskolák országos tanévzáró ünnepségén hangzott el. Úgy gondolom nagyon sokat mondó. Megérintette szívemet és híven tükrözi érzéseimet.

       Wass Albert: ELŐHANG

       Volt egyszer egy ember, az ő háza udvarán oszlopot épített az ő Istenének.

       De az oszlopot nem márványból faragta, nem kőből építette, hanem ezer meg ezer apró csillámló homokszemcséből, és a homokszemcséket köddel kötötte össze.

       És az emberek, akik arra járva látták, nevettek rajta és azt mondták: bolond.

       De az oszlop csak épült, egyre épült, mert az ember hittel a szívében építette az ő Istenének.

       És amikor az oszlop készen állott, az emberek még mindig nevettek és azt mondták: majd a legelső szél összedönti.

       És jött az első szél: és nem döntötte össze.

       És jött a második szél: és az sem döntötte össze.

       És akárhány szél jött, egyik sem döntötte össze, hanem mindegyik szépen kikerülte az oszlopot, amely hittel épült.

       És az emberek, akik ezt látták, csodálkozva összesúgtak és azt mondták: varázsló.

       És egy napon berohantak az udvarára, és ledöntötték az ő oszlopát.

       És az ember nem szitkozódott és nem sírt, hanem kiment megint az ő udvarára és hittel a szívében kezdett új oszlopot építeni az ő Istenének.

       És az oszlopot most sem faragta márványból, sem nem építette kőből, hanem megint sok-sok apró homokszemcséből, és a homokszemcséket köddel kötötte össze.

        

       Kedves Salkás család!

       Kérlek titeket, a nyári szünet alatt vigyázzatok magatokra, hogy szeptemberben egészségesen, kipihenten, lelkileg feltöltődve találkozhassunk!

       Tovább építkezhessünk - maradandó homokszemcsékből és ködből!

       Ezzel a 2022-23-as tanévet bezárom!

       Isten Veletek!

        

       Mgr. Nagy István, igazgató

      • Állatok karneválja

       2023.06.29.

       Legnagyobb óvodásaink egy különleges kiránduláson vettek részt. A kassai Filharmóniába látogattak, ahol egy nagyszerű koncertet hallgattak meg. Camille Saint Saëns Állatok farsangja a legfiatalabb hallgatóknak is a képzeletébe varázsolja pl. a kakukkot, elefántot,  oroszlánt, kecskét teknősbékát.... .Kirándulásunkat és az év végét egy fagyizással zártuk.

      • 9.A osztálykirándulás

       2023.06.29.

       A 9.A osztály tanulói június 22-én ellátogattak a Kelet-Szlovákiai Múzeumba Kassára, ahol megismerkedhettek Kelet - Szlovákia élő világával. Betekintést kaptak a történeti geológiába, őslénytanba és ásványtanba. A kiállítás botanikai és állattani részlege a növények és állatfajok megtelepedését mutatta be. Mintegy ezer darab geológiai mintával, nyolcszáz darab gerinctelen és gerinces állattani gyűjteménnyel ismerkedhettünk meg.

       Ezután a szórakozás sem maradt el. Gázra tapostunk a kassai Karting gokárd pályán.

       Élményekkel gazdagodva tértünk haza.

      • A 8.A Egerben

       2023.06.29.

       Osztályunk Eger városába látogatott el. Voltunk a várban, ahol többek között 15:52-kor egy tisztelgő puskalövést is láthattunk 1552 emlékére. Az este folyamán lehetőségünk volt a szállásunkon fürödni, biliárdozni, csocsózni és a fiúk még focizhattak is az egyetem focipályáján. A következő nap is tartalmasan telt. Voltunk a Bazilikában, felmásztunk a minaret 97 rendkívül szűk lépcsőfokán, láthattuk a Marcipán Múzeum műalkotásait, a Varázstoronyban pedig interaktív fizikai kísérleteket próbálhattunk ki, és egy Camera Obscura segítségével láthattuk Eger látképét egy sötét helyiségben. Sok-sok élménnyel gazdagodva tértünk haza.

      • Petőfi nyomában – tanulmányi út a gimnazistákkal

       2023.06.29.

       A Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont 22 diákja, két tanár kíséretében, 2023. június 27-én és 28-án Kiskőrösre, majd Szécsénybe kirándulhatott a Szövetség a Közös Célokért diákutaztatási programjának keretében. Meglátogattuk Petőfi Sándor szülőházát és a mellette lévő Emlékházat, majd a János Vitéz Látogató központban egy élménypedagógiai foglalkozáson vehettünk részt. A második napon a szécsényi Forgács-Lipthay kastélymúzeumot volt szerencsénk megtekinteni, ahol a Petőfi-emlékév alkalmából külön foglalkozáson vehettünk részt „Petőfi és Rákóczi. A költő szabadságszemlélete, haza- és nemzetfelfogása, megjelenése a hagyományban” címmel. A tárlatvezetés minden helyen magas színvonalú volt, sokat tanulhattunk belőle. A kiránduláson bepillantást nyerhettünk Petőfi Sándor gazdag életművébe és képet alkothattunk életútjáról és személyiségéről is. Felfedezhettük a városok gazdag történelmi múltját és jelenkori látnivalóit. Ezúton is köszönjük a lehetőséget és az élményt.

      • Kalandparkban a 7.A

       2023.06.29.

       A 7.A osztály tanulói idén a Zemplén Kalandparkot választották osztálykirándulásuk úti céljául.  Már utazásunk is kalandosan kezdődött és úgy is folytatódott. A szállásunk Sátoraljaújhelyen volt. A Futrinka kisvonattal indultunk a kalandparkba. Kipróbálhattuk a bobozást, utazhattunk a Magas-hegyi libegővel, amely felvitt minket a Magas-hegyre. Itt átültünk a zárt kabinos „Dongóba”, amellyel „átcsúsztunk” a Szár-hegyre. A Szár-hegyről pedig gyalogosan indultunk a városba. Sajnos az időjárás nem kedvezett nekünk, így nem tudtuk kipróbálni a sokak által várt „Sólyom” átcsúszó pályát és a kilátóba sem jutottunk fel. Viszont ez nem szegte kedvünket és a napot egy rövidke „Ki mit tuddal” és Karaoké partival zártuk. Igazán jól szórakoztunk!

      • 6.A osztálykirándulás

       2023.06.27.

       2023. június 26 - án a 6.A osztálykiránduláson vett részt. A program egy emléktábla avatással kezdődött, amelyet Petőfi Sándor tiszteletére, születésének 200. évfordulója alkalmából, a késmárki evangélikus líceum falán lepleztek le, ahová 1845-ös felvidéki utazása során a költő ellátogatott. A közös múltunk erőt adhat ahhoz, hogy a jövőben is közösen legyünk sikeresek – fogalmazott az emléktábla leleplezésekor Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma miniszterhelyettese. A városnézés után megebédeltünk és újult erővel elindultunk a Bachledkára. Libegővel felmentünk a fák tetején átvezető ösvényhez. A Bachledkai Lombkorona tanösvény a Szepesi-Magura gerincén helyezkedik el, a Pieniny és a Tátrai Nemzeti park határán.Legyőztük a félelmünket, tériszonyunkat és nagyon szép kilátásban volt részünk. Hazafelé megálltunk a McDonaldsban. Sok élményben gazdagodtunk!

      • Akkor kezdődik a hűség…

       2023.06.26.

       2023. június 23-26. között meglátogatta a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontot, a Budapest XV. kerületében működő Boldog Salkaházi Sára Katolikus Iskola küldöttsége.

       Feladat-ellátási rendszerük sokrétű. A tanulókat a többségi-, valamint gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelés-oktatás keretében az általános iskolai-, szakképző iskolai-, szakiskolai-, készségfejlesztő iskolai- és fejlesztő iskolai tanítás mellett, nevelés-oktatásban is részesítik.

       A két iskola vezetősége Zádoriné, Leiner Erika igazgatóasszony és a helyi iskolaközpont igazgatója, Nagy István tanár és pedagógus társaik együtt ünnepelték az évközi idő 12. vasárnapját a szepsi plébánia-templomban, ahol ismételten megélhettük, hogy egymásra bízattunk. Értékőrzői vagyunk egymásnak, valamint lelki, szellemi és anyagi kincseinknek.

       A szentmise záró-áldása előtt köszönet hangzott el a tiszteletteljes látogatás és a készséges együttműködési szándék kapcsán. Emlékül mindkét intézmény vezetője egy-egy itteni fából és hazai mester által készített fafaragványt – egy Krisztus keresztet kaptak, ami nem művészi alkotás ugyan, de mégis több. Jelzés: maradni a kereszten, ott ahová születni engedett minket a Gondviselés. Helytállni ott, ahol a farizeusok és az írástudók kiabálásától hangos a világ. Maradni és megmaradni, ragaszkodni és bátorítani, helytállni és őrt állni a strázsán, kimondani és megismételni Boldog Salkaházi Sára testvér életmottóját: Íme, itt vagyok – engem küldj. Tudatosítva: „Akkor kezdődik a hűség, amikor az embernek már nincs hozzá kedve.” (Gál Ferenc).

      • 5.A osztálykirándulás, Rozsnyó, Gombaszög

       2023.06.26.

       Az 5. A osztállyal Rozsnyóra látogattunk, ahol a Bányászati múzeumban megtekinthettük a bányászati és kohászati gyűjteményeket, megismerkedhettünk a bányászok munkafeltételeiről és földalatti munkáiról. Ezután megtekintettük a város nevezetességeit, majd az Őrtoronyból, nagyon szép kilátás tárult elénk. Kirándulásunk a Gombaszögi cseppkőbarlangban ért végett. Nagyon tartalmas volt ez a nap, sok élményben gazdagodtunk.

      • 3.G - Magas-Tátra, osztálykirándulás

       2023.06.26.

       2023. június 22-24. között mi, a 3.G osztály tanulói osztálykiránduláson vettünk részt a Magas-Tátrában, Štrbán. Kirándulásunkat csütörtökön, egy napsütéses délelőttön kezdtük meg a poprádi Aquacity-ben, medencéztünk, úsztunk, csúszdáztunk és szórakoztunk egy jót. Az estét a szállásunkon sütögetéssel zártuk. A hab a tortán a késő esti beszélgetés volt odakint a tűz körül. Pénteken elindultunk egy túrára a Fátyol-vízeséshez. Túránk első része jól sikerült, egész jó időnk volt, azonban a visszaúton egy nagyon csúnya vihar kapott el bennünket. A túra végére csurom vizesek voltunk, de szerencsére épségben leértünk. A délutánunk nyugodtan telt, nagyon hangulatos volt a második esténk is a faházban. Szombaton kora délután érkeztünk meg Kassára, ahol különváltunk egymástól. Nagyon jól éreztük magunkat és azt hiszem ez egy emlékezetes, utolsó osztálykirándulás volt. /Viszlay Eszter/

      • 2.G-Osztálykirándulás Debrecenben

       2023.06.26.

       Osztálykirándulásunk csütörtöki napja a Debreceni ortodox zsinagóga megtekintésével kezdődött. Sok mindent tanultunk az épület történelméről. Második állomásunk a Szelfi múzeum lett volna, de sajnos oda nem jutottunk be, mivel átmenetileg zárva volt.

                 Egy gyors ebédszünet után utunk az Agóra Tudományos Élményközpontba vezetett. Itt egy rövid bemutatót néztünk meg a humanoid robotokról. Láthattuk, mi mindenre használják a robotokat és azokat hogyan fejlesztik. Egy kis szünet után megnézhettünk egy másik előadást, vagy inkább kisfilmet a bolygókról. Egy levegővel felfújt óriási gömbbe léptünk be, majd ott lefeküdtünk, és a hatalmas mennyezeten láthattuk a filmet, mintha az eget néznénk. Nagyon érdekes dolgokat mondtak, sokat tanultunk belőle. Ezek az előadások mindenkinek tetszettek.

                 Vacsora után következő megállónk a Nagyerdei Víztorony - kilátó volt. Sajnos ide sem tudtunk bejutni, mivel hamarabb zártak, mint az a honlapon írva volt. Így hát csak a Ködszínházat néztük meg. A szökőkút 30x10 méteres vízsugarára vetítették ki Debrecen nevezetességeit.

                 Pénteki napunk egy szabadulószobával indult. A témája detektíves volt. Egy befejezetlen ügyet kellett megoldanunk. Különböző kódokat kellett összerakni és zárakat kinyitni. A kijutáshoz egy 6 számjegyű kódot, kettős kereszttel a végén kellett összerakni. Nagyon élveztük. Utána megtekintettük a Szent Anna Székesegyházat, ahol a plébános a történelméről mondott nekünk érdekes információkat, majd a székesegyház tetejében a múzeumot is megnéztük. Egy kis emléklapot is kaptunk. Következő megállónk a Református Kollégium Múzeum volt. Egy hosszú előadást hallhattunk az iskoláról, amit bár a végére kicsit meguntunk, sok érdekeset tanultunk belőle.

                 Végül utolsó megállónk a Déri Múzeum volt. Itt láthattunk festményeket, különböző fegyvereket és még sok mást.

                 Ezután már csak a hazautazás várt ránk. A vonatban nagyon meleg volt hazafelé, mindenki fáradtan de mosolyogva és élményekkel gazdagon tért haza.

      • Englishstar – nemzetközi verseny

       2023.06.26.

       Intézményünk tanulói immáron második alkalommal kapcsolódtak be az ENGLISHSTAR angol nyelvű nemzetközi versenybe. A verseny célja, hogy népszerűsítse az angol nyelvet, mint tantárgyat, ugyanakkor szórakoztató módon motiválja a tanulókat az írásbeli tesztek és vizsgák sikeres letételére. A verseny lehetővé teszi, hogy a diákok bemutathassák és összemérhessék tudásukat más iskolák diákjaival. Iskolánkat 18 tanuló képviselte a 3. évfolyamtól egészen a 7. évfolyamig. Mindannyian nagyon sikeresen szerepeltek. A 18 tanulóból 11 tanuló 90 % felett teljesített.  A legkiemelkedőbb eredményt Lacko Lorie Shay, 3.A osztályos tanulónk érte el, aki 100 % - al teljesítette a tesztet. Őt követte Szitás Ádám, 4.A osztályos tanulónk 99%-al, és Prokop Vivien 3.A osztályos tanulónk 98 %-al. Szívből gratulálunk mindenkinek és nagyon büszkék vagyunk rájuk!!!.

       A verseny résztvevői:

       Lacko Lorie Shay, 3.A

       Prokop Vivien, 3.A

       Szitás Ádám, 4.A

       Dunka Krisztina, 5.A

       Lacko Lexie, 5.A

       Karafa Daniel, 5.A

       Piroh Viktor, 5.A

       Fazekas Réka, 6.A

       Kovács Réka, 6.A

       Balázs Lilien, 7.A

       Bráz Zoé, 7.A

       Csorba Marcos, 7.A

       GroškoRóbert, 7.A

       GambaSabína, 7.A

       Holík Viktor, 7.A

       Kovács Lili, 7.A

       Miko Rebeka, 7.A

       Rudy Dávid, 7.A

      • Ne hagyjátok a templomot, a templomot és az iskolát…

       2023.06.21.

       Azt mondják, mondjuk, hogy az Úr Jézusnak vannak olyan mondatai, amelyeket csak akkor értünk meg, ha azt a Lélek indítására meg is cselekedjük. Ez az, amikor azt mondjuk, valljuk, hogy ránk köszöntött az üdvösség napja, ami azt jelenti, hogy már megsejtettünk valamit az Evangélium tanításából, értékrendjéből. Ez a helyzet a „Szemet szemért, fogat fogért” (Kiv 21,24) ószövetségi törvény jézusi értelmezésével, beteljesítésével is. Ennek az ősi, az írásbeliség előtti időkre visszanyúló szabálynak az a jelentősége, pozitív, a pusztán emberin túlmutató üzenete, hogy az elkövetett bűn súlyával arányos elégtételt várt el, elejét véve a kíméletlen önbíráskodásnak és a mértéktelen bosszúnak (Barsi Balázs).

       2023. június 20-án, a szentmiséken, a templomban és az iskolakápolnában is ezt értegettük. Azt, hogy az Úr Jézus ezt a szabályt is nem egyszerűen megszüntette, vagy érvénytelenítette, hanem saját istenemberi szintjére emelve beteljesítette. Amikor ugyanis arra szólítja fel követőit, hogy ha egyik arcunkat megütik, tartsuk oda a másikat is, ezzel nem passzív önfeladásra biztat, hanem arra a magatartásra, amire Ő maga adott példát. Amikor ugyanis Őt a főpap szolgája arcul ütötte, nem hagyta szó nélkül, hanem megkérdezte tőle: „Miért ütsz engem?” (Jn 18,23), ugyanakkor nem szállt szembe a gonosszal, hanem engedte, hogy megöljék, s ezzel megváltást szerzett a világnak.

       Tanításával és magatartásával Ő nem egyszerűen alulmaradt ellenfeleivel szemben, és nem is csupán erkölcsi győzelmet aratott, mint a tragikus hősök, hanem azokat, akik elítélték és megölték, felemelte oda, ahol Ő van, és egy új világ kapuit tárta ki előttük, felkínálva nekik Isten irgalmát. Az Ő passiója tehát nem passzivitás volt és nem is csupán reakció, hanem kezdeményezés, meghívás a legnagyobb tettre, amelyet csak ember végbevitt és végbevihet a földön.

       Adja Isten megértenünk, hogy Urunk Jézus tanítása alapján nekünk is Hozzá hasonlóan meg kell keményíteni arcunkat, mint a kőszikla, de soha se a szívünket. Ha olykor megbántva, megalázva érezzük is magunkat, ne engedje, hogy bezárkózzunk sértettségünkbe. Ha szenvedünk is a minket ért méltánytalanság miatt, adjon erőt, hogy el ne forduljunk embertársunktól, hanem életünkben, áldozatvállalásainkban merjük felkínálni kortársainknak a testi, lelki és szellemi üdvösséget, Isten irgalmasságát és a gyökerekhez való állhatatos ragaszkodást, megtanulva és tanítva, értve és megértve, élve és továbbadva a költő közel százéves figyelmeztetését: „Ne hagyjátok a templomot, a templomot és az iskolát”.  (Reményik Sándor)

      • Salka Banda

       2023.06.18.

       2023. június 16-án a Salka Banda képviselte iskolánkat a XXX. Országos Tompa Mihály vers-és prózamondó versenyen. Diákjaink a verséneklő kategóriában bronz sávos minősítésben részesültek. Szívből gratulálunk! Bandatagok: Balta Rita, Kovács Réka, Viszlay Boglárka, Viszlay Eszter, Dunka Roland, Gacsay Bence Barnabás,  felkészítő pedagógus-Nová Mária

      • Sikeres úszótanfolyam

       2023.06.16.

       2023. június 12-16. között diákjaink úszótanfolyamon vettek részt a közeli Edelényben. A csapat tagjai nagyon bátrak és ügyesek voltak. Remekül ment az úszás, mindenki sokat fejlődött. Az utolsó napon a gyerekek egy megérdemelt aranyéremmel térhettek haza, amelyet a kitartóan végzett munkájukért kaptak. Természetesen a szokásos verseny sem maradhatott el. Szívből gratulálunk mindenkinek!