• Járási atlétikai verseny

       2019.05.31.

       2019. május 27-én az alapiskolások atlétikai bajnokságának járási fordulóján vettünk részt, a ČSA utcai alapiskola sportpályáján. Iskolánkat két csapat képviselte, így mind a fiúk, mind a lányok versenyében pályára léptünk. Nagyon sikeres napot zárhattunk és éremesővel térhettünk haza. Gratulálok minden versenyzőnek és köszönet kis és nagyobb atlétáinknak a szép teljesítményért!

       Csapataink:

       Lányok: Bartaloš Božena, Balázs Rita, Dobos Anna, Dobos Emese, Doboš Frederika, Kaputa Marianna, Magyar Vanessa

       Fiúk: Viszlay Flórián, Grulyo Miguel, Nyíri Kristóf, Takács András, Nagy Tamás, Üveges Roland, Görgei Dávid, Majer Bence

       Érmeseink: 1. hely: Balázs Rita – 60m

                              2. hely: Balázs Rita – 300m, Takács András – 1000m, Kaputa Marianna – távolugrás

                              3. hely: Nyíri Kristóf – 300m

       Váltófutás: lányok: Kaputa Marianna, Doboš Frederika, Dobos Anna, Balázs Rita – 3. hely

                              Fiúk: Grulyo Miguel, Viszlay Flórián, Nyíri Kristóf, Takács András – 2. hely

      • Birkózás

       2019.05.30.

       2019. május 28-án birkózó és kötélhúzó versenyen vettünk részt iskolánk alsó tagozatos, illetve 5 és 6- os diákjaival.  A rendezvény a szepsi birkozó szövetség szervezésében, az Iskola utcai Moyzes gimnázium tornatermében került megrendezésre.  A környék szinte minden iskolája bekapcsolódott, így tehát kb. 300 résztvevő volt. Csapatunk összetettben a 4. helyet szerezte meg, kategóriánként pedig több kupát is „bezsebelhettünk”. 3.-4. lányaink – Bráz Zoé, Balázs Lilien, Kovács Lili, Demeter Dóra, Fazekas Zita, Kuzma Barbara, Magyar Sophi - elsők lettek kötélhúzásban. 1-2-os lányaink – Pelegrin Noémi, Tóth Kozma Sofi, Hudák Tatiana, Lacko Lexi, Dobos Anna, Gergely Léna, Černai Vanesa - 4. helyen végeztek ugyanebben a versenyszámban. A kisebb fiúk – Csömör Márió, Kočiš Lóránd, Magyar Mátyás, Ribár Kevin, Horváth Roland, Kondáš Lajos, Bartaloš Adrián – a dobogó 3. fokát foglalhatták el. A birkózók közül a hatodikos fiúknak sikerült 3. helyet szerezniük, név szerint: Magyar Dávid, Viszlay Flórián, Piroh Roland, Oceák István, Herczeg István, Lacza Levente. Az ötödikes harcosok – Rudy Márk, Die Dániel, Polyák Csaba, Horváth Attila, Haraszti Tamás - 4. lettek. Külön dicséret a három-negyedikes lánynak, akik az ötödikesek között birkóztak! Az összes résztvevőnek köszönjük iskolánk méltó képviseletét és gratulálunk a szép eredményekhez!

      • Öröm és reményteli megosztás Budapesten

       2019.05.29.

       2019. május 28.-án Budapesten, a budavári Prímási Palotában tartotta soron következő ülését a Mindszenty Alapítvány kuratóriuma. Az ülés szünetében esperes-plébánosunk a kuratórium tagjaként az iskolánkkal kapcsolatos események fejleményeiről örömmel válaszolt a kuratórium tagjainak, mindenekelőtt Erdő Péter bíboros, prímás-érseknek és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, akik megtekintve a Potápi János Árpád, államtitkár látogatásával kapcsolatos és más rendezvényekről készült fényképeket, további sokoldalú támogatásuknak adták tanújelét.

       Örömmel fogadták az ajándékba küldött mézet is, ezzel is jelezve az összetartozás fontosságát, édességét és erőteljességét.

      • Hodász András atya előadása diákjainknak

       2019.05.22.

       2019. május 22-én vendégelőadóként érkezett a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontba Hodász András atya Budapestről, akit 2014. június 14-én szenteltek pappá Esztergomban. Főpásztora a Római Pápai Magyar Intézetbe küldte tanulmányai folytatására /2014-2016/. Káplán volt a Budapest-Kispesti Nagyboldogasszony főplébánián 2016-2018, plébániai kormányzó Bp.-Angyalföldi Szent Mihály Plébánián 2018-.
       A Pázmány Péter Katolikus Egyetem segédlelkésze 2016-2017. Lelkésze 2017-2018. A Budapesti Karizmatikus Személyi Plébánia plébániai kormányzója is 2018-.

       Amikor a közelmúltban elköszönt a 777 blog olvasóitól, azt írta, hogy a következő időben az imádságra és az életrendezésre szeretne összpontosítani. Arra a kérdésre, hogy hol tart ezen az úton? – ezt válaszolta:

       Egy előadásom alkalmával valaki azt kérdezte tőlem, hogy amikor felszenteltek, „sztárpapnak” készültem, így képzeltem-e a jövőmet? Azt feleltem, hogy egyáltalán nem készültem sztárpapnak. Nem gondoltam arra, hogy nekem imázst kellene építenem. Akkor körülbelül két éve voltam a 777 blog állandó munkatársa, és kezdtem azt érezni – nem a 777 hibájából –, hogy a kialakult médiaprofilom túlnőtt rajtam, elidegenít önmagamtól. Ismert és elismert papnak lenni jó, de ennek megvannak a hátrányai is: a szerep magával sodor, elbizonytalanít magamban, elvárásokat támaszt velem szemben, és nem biztos, hogy jó irányba visz. Nehéz meglátni egy ilyen helyzetben, hol az a pont, amikor az imázsom átveszi Jézus helyét. Persze az ismert ember szava többekhez eljut, és talán többen is hallgatnak rá, ez jó. Az viszont már inkább árt, mint használ, ha az emberek miattam jönnek a misére, és nem Jézus miatt. Be kellett húznom a kéziféket, mert nem tudtam, mi a megoldás. Szeretném olyan pályára állítani az életem, ami sokkal inkább Jézusról szól. A cél, hogy ne a „sztárpap” jelenjen meg az emberek előtt, hanem Jézus.

       András atya két előadást tartott az iskolában, majd szentmisét mutatott be a plébániatemplomban.

       Előadását nagy érdeklődéssel hallgatták a diákok és a tanárok. A hívek is egy újabb lelkipásztori stílust tapasztalhattak meg.

       Adja Isten, hogy itt léte körükben gyümölcsöző legyen úgy számára, mint az itt élőknek.  Adja Isten, hogy életünk napjai inkább békések legyenek, mint tökéletesek. Adja Isten, hogy életünk eseményeire felkészüljünk, s ne kikészüljünk.

      • Sikeres érettségi vizsgák a gimnáziumban

       2019.05.21.

       2019. május 20-21-én iskolaközpontunk végzős, gimnazista diákjai, sikeres érettségi vizsgát tettek.

       Az írásbeli megmérettetés - külső részének átlagértékei: magyar nyelv és irodalomból 73,4 %, szlovák nyelv és szlovák irodalomból 46,6 %, angol nyelvből 74,7 %.

       A szóbeli vizsgák átlagos érdemjegyei: magyar nyelv és irodalom 1,5 / szlovák nyelv és szlovák irodalom 1,6 / angol nyelv 2 / biológia 2,25 / földrajz 1,75.  

       Az nagyszerű eredményekhez szívből gratulálunk. Köszönet és hála érte.

       Adja Isten, hogy diákjaink el ne felejtsék a gyökereiket, küldetésüket és felelősségüket a kapott lelki, szellemi tálentumokért.

       A záró áldás előtt a vizsgázók és a vizsgáztatók emlékeztető útravalóul ajándékot is kaptak, valamint az Úr Jézus ígéretét, és gróf Esterházy János, vértanú szavait.  

       „S a Vigasztaló, a Szentlélek, akit majd a nevemben küld az Atya, megtanít benneteket mindenre és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek.” (Jn 14,26.)

       „… itt maradok köztetek és veletek fogom átélni a rossz napokat is… mert ha másokat maradásra biztatok, én sem mehetek el innét.”(Gróf Esterházy János)

      • Államtitkári látogatás

       2019.05.21.

       2019. május 20-án Szepsibe látogatott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és kísérete: Haraszti Attila – főkonzul, Magyarország Kassai Főkonzulátusáról, Czimbalmosné Molnár Éva - felvidéki főosztályvezető, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságáról.

       Miután az államtitkár a városházán találkozott a város vezetőivel, élükön Borovský Slavomír polgármesterrel, a további meghívottaknak ezután nyílott lehetőség a vele való találkozásra a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ Galériájában, ahol kiemelt téma volt az egyházi iskolaközpont építése. A találkozó után terepbejárás volt az épülő iskolaközpont építkezési területén Puskás Géza – kivitelezővel, a Flex-Ps 93BT vezetőjével, valamint a Jövőért Alapítvány tagjaival és vezetőségével, Bartók Csaba elnökkel és Iván László ügyvezető elnökkel.

       Délután az államtitkár úr Debrődre látogatott, ahol a helyi önkormányzat meghívásra ünnepi beszédet mondott a Zarándokszálló ünnepélyes átadásán, amelynek megépülését a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. Az átadó ünnepségen a történelmi egyházak képviselői áldó imát mondtak, közreműködtek a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont alsó tagozatos tanulói és a debrődi Tüzikék Asszonykórus.

       A látogatás reménykeltő eredménye: az iskolaközpont átadásának dátuma 2020. március 15. A tanítás megkezdése – 2020. szeptember 1. A találkozón újabb bizonyítást nyert a bódva-völgyiek tudatos ragaszkodása a szellemi, lelki és anyagi értékeikhez, nemkülönben az is, hogy a magyar kormány lehetőségeihez mérten mindent megtesz a határon túl élők sokrétű megmaradása érdekében.

       Köszönet és hála mindenkinek, aki a saját helyén, az adott és kapott lehetőségeivel elősegíti népünk boldogulását határon innen és határon túl.  

      • Hittan verseny Dabason

       2019.05.21.

       2019. május 17-én, Nepomuki Szent János napján, hittanversenyen vettünk részt a Pesthez közeli Dabas-Sárin. Többedik alkalommal látogattunk el a dabasi immár 26 éves múltra visszatekinthető Szent János Katolikus Általános Iskolába. Hosszú és fáradságos utat kellett megtennünk, mindazonáltal ezúttal is nagy szeretettel fogadtak minket és elhalmoztak minden jóval. Az ökomenikus verseny alkalmat adott arra is, hogy újra találkozhassunk erdélyi testvéreinkkel, akik Nagykárolyról és Szatmárnémetiből érkeztek.

       A hittanverseny során a gyerekeknek papír nélkül elő kellett adniuk egy betanult bibliai részletet, majd kreatívan kigondolt játékos feladatokat kellett megoldaniuk. Miután mindezekkel végeztek, az otthon elkészített prezentációt kellett bemutatnia minden csapatnak. Számos iskolából jöttek diákok erre a nemzetközi versenyre a Kárpát medence különböző részeiről és a helyiek is képviseltették magukat szép számmal. Korcsoportok alapján három különböző kategóriában lehetett nevezni 2-2 diákot. Iskolánk az 5-6, illetve a 7-8. osztályos diákok csoportjában indult és a hatodikosaink elhozták a 2. helyezést.

       A hittanverseny mellett rajzversenyt is hirdetett a dabasi iskola, mely rajzokat már előre el kellett küldeni. A téma Nepomuki Szent János volt, az ottani iskola névadója. Ezen rajzok többsége a hittanverseny során kiállításra került az iskola folyosóján. 1. helyezést ért el Groško Róbert (III.A), valamint 3. helyezést Fazekas Zita (IV.A) alkotása. Büszkék lehetünk diákjainkra! A hittan- és rajzverseny mellett a gyerekek fociban is összemérhették tudásukat. Nyolc csapat küzdött meg egymással az igényesen kialakított pályán.

       A gyerekeknek számos szórakozási lehetőségük volt, ugyanis az iskolában játszhattak pingpongot vagy csocsót vagy éppen ugrálhattak a trambulinon, esetleg kedvükre hintázhattak. Minden gyermek egy családnál volt elszállásolva, így semmi sem akadályozta, hogy kiválóan érezzék magukat. A tanárok a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is élvezhették Némó kapitány és a Nautilus fedélzetének otthonosságát.

       A kísérőtanár vezetésével a versenyen részt vett Viszlay Eszter (VIII.A) és Fazekas Vivienn (VII.A), valamint Viszlay Boglárka (VI.A) és Novák Viktória (VI.A).

      • Népmesemondó verseny

       2019.05.21.

       Várhosszúréten, az Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyen diákjaink méltón képviselték iskolánkat. 

       1.kategória:

       Aranysáv: Balta Rita, Kovács Réka 

       Bronzsáv: Tóth Kozma Sofia, Pelegrin Noémi

       2.kategória:

       Aranysáv: Bojszko Kevin

       Ezüstsáv: Piroh Roland

       Bronzsáv: Die Dániel

       3.kategória:

       Ezüstsáv: Kočiš Martina

       Bronzsáv: Fazekas Vivien

      • Bodollói köszönet

       2019.05.14.

       Amint arról már korábban beszámoltunk, Mons. Bernard Bober, kassai érsek-metropolita 2016. január 13.-án a Fatimai engesztelő imatalálkozón az akkor 20 éves bodollói jubiláló templom szentélyében megáldotta az Isteni Irgalmasság ólomüvegképét. 2016. május 13-án Erdő Péter bíboros felszentelte az új szárnyas-oltárképet. 2016. október 13-án Mons. Pásztor Zoltán püspöki helynök megáldotta a Szűzanya fatimai kegyszobrának mását, Király Tamás, Kis Virág Glória és Szilágyi Erzsébet alkotását, amelyet 2017. május 13-án Mons. Bernard Bober, kassai érsek-metropolita ünnepélyesen megkoronázott és megáldotta a Fatimai jelenésekre emlékeztető ólomüvegablakot Schultz Gábor és neje Megalesz Magdolna mesterművét.

       Bodollón 2019. május 13-án újabb jeles esemény történt. Miután a szoborvivők a szokott módon elhelyezték a szentélyben a Szűzanya szobrát, első alkalommal ereszkedett le a magasból az oltár felé a hajdan bombatalálat ért templom restaurált oltárkeresztje. A megható pillanat után újabb következett, ünnepélyesen kinyílt a szárnyas-oltár. Az érsek ekkor a papi székhez vonult, ahol a szentmisében szokott módon keresztvetéssel és köszöntéssel megkezdte az immár 200. alkalommal végzett fatimai liturgiát.

       Ezek után a helyi esperes-plébános üdvözölte az egybegyűlteket és felkérte az érsekfőpásztort, hogy szíveskedjen megáldani az Erdő Péter bíboros ajándékozta három szent kassai vértanú ereklyéit és a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont címeres nyakkendőit, amelyet az iskola igazgatója Nagy István adott át a jelenlevő papoknak, mint iskolabarátoknak. Mialatt az érsek elhelyezte az ereklyét és az iskolaigazgató átadta a címeres nyakkendőket, az ünneplőbe öltözött diákok a kántornő kíséretében himnuszt énekeltek Boldog Salkaházi Sáráról, aki 120 éve, 1899. május 11-én született Kassán.

       A liturgia három nyelven folyt, magyarul, latinul és szlovákul.

       Az imatalálkozó szép mozzanata volt, mint mindig, úgy most is a bensőséges gyertyás Szentségimádás, amit ez alkalommal a hívek Jó Pásztor vasárnapja kapcsán a jelenlevő 20 papért és társaikért ajánlottak fel. Az érsekfőpásztor szentségi áldása után Király Antal, okleveles mérnök, az egyházközség főkurátora mondott köszönetet azért, hogy a jelenlevők elfogadták meghívást és jelenlétükkel szebbé, magasztosabbá tették az ünnepelést. Köszönetet mondott Dankó István sokoldalú mesternek is az újabb precíz, pontos munkáért, hogy az oltárkereszt ezután központi helyen, az oltár felett lesz látható.

                   Köszönetet mondott a zarándokoknak is az összetartozás bizonyítékáért, hogy megértve az idők jeleit, az ide látogató főpásztorok előtt tanújelét adták az összetartozás, a sorsközösség vállalás és a felelősségtudat fontosságának.  Megköszönte a Mária Rádiót, és az egyházi iskola létét, kérve, hogy váltsa be a hozzá fűzött reményeket.

       A főkurátor az érsekfőpásztornak a köszönet és hála jeleként a három szent kassai vértanú művészi ábrázolását ajándékozta, mint fia, Király Tamás munkáját, aki mesteri készügyességgel készítette el a három szent közelmúltban bemutatott különleges technikával készült arcképeit.

       Ismételt köszönet és hála minden lelkipásztornak, zarándoknak, tanárnak és nevelőnek, művésznek és alkotónak, akik e jeles évfordulón a régi hűség, ragaszkodás és felelősségteljesség vágyával kívánják továbbra is végezni feladatukat. Köszönet mindenkinek, aki a jövőben is kész imádkozni és engesztelni népünk lelki megújulásért, határon innen és határon túl. GB.

      • Jó Pásztor vasárnapja

       2019.05.14.

       Egy alkalommal Jézus „17amikor útnak indult, odasietett hozzá valaki, térdre borult előtte, és úgy kérdezte: „Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” 18„Miért mondasz engem jónak? – kérdezte Jézus. – Senki sem jó, csak egy: az Isten.” /Mk 10, 17-18/

       Jó Pásztor vasárnapján papjainkat köszöntöttük, nem azért mert jók, de azért, mert szolgálnak, mint az édesanyák és az édesapák, mint a hitvestársak és minden jóakaratú ember.

       Köszönjük egészéletes szolgálatukat, mert ennek köszönhetően hallhatjuk minden nap Isten igéjét és részesülhetünk szentségeiben.

       Köszönjük, hogy egykor rájuk nézett a Mester és megismétlődhetett életükben az evangéliumi történet: 21Jézus ránézett és megkedvelte. „Valami hiányzik még belőled – mondta neki. – Menj, add el, amid van, oszd szét a szegények közt, és így kincsed lesz az égben, aztán gyere és kövess engem!”

       Köszönjük, hogy maradtak.

       Az ünnep kapcsán Szepsiben tisztelettel köszöntöttük Mgr. Gyüre Zoltán, nyugalmazott református lelkipásztort is, aki megköszönte a megemlékezést, áldást közvetített Isten népére.

      • Babfesztivál Szepsiben

       2019.05.14.

       2019. május 11-én, az Athletik Legion klubbal közösen mi is részt vettünk a Városi Művelődési Központ szervezésében megvalósult Babfesztiválon.

       Jó hangulat, finom ételek, kellemes tavaszi meleg fogadta a résztvevőket.

      • Ballagás és címeres nyakkendő szentelés Boldog Salkaházi Sára születésének 120. évfordulóján

       2019.05.11.

       2019. május 10-én elballagtak negyedikes - gimnazista diákjaink.

                Kedves ballagó negyedikesek! Esperes úr!

                Tisztelt szülők, nagyszülők, rokonok, ismerősök, kollégák, diákok!

       Meghatódottan állok ma Önök előtt, mert azoktól a tanulóinktól búcsúzunk, akik négy éven keresztül meghatározó egyéniségei voltak intézményünknek. Ők nyolcan ott voltak már a kezdeteknél is, amikor 2015-ben iskolát alapítottunk. A szülők támogatásával minket választottak. Azt az utat, amely mindannyiunk számára a legfontosabb. A keresztény értékrend, az anyanyelv, a szülőföldön való boldogulás. Visszatekintve a 2015-ös évre, elevenen él emlékezetemben, amikor augusztus végén kiderült, hogy régi épületünkben nem kapunk elég tantermet osztályaink működéséhez. A csüggedés helyett, megoldást kerestünk - és találtunk. A Szepsi Szakiskola kollégiumában kaptunk helyet, ami első hallásra hihetetlennek tűnt, de a szobák kifestését és berendezését követően szeptember 1-jén mégis elindult az oktatás. Elbeszélésetek alapján eseménydús, élményekben gazdag tanévet töltöttetek e nem szokványos helyen. Ehhez hasonló történeteket tucatját tudnám sorolni az elmúlt időszakból. A nehézségek, megpróbáltatások tanulsága viszont az, hogy mindennek ellenére megmaradtunk. Együtt maradtunk. Összekovácsolódtunk. Mindig kaptunk égi segítséget. A minap előkerestem a 2015-ös tanévnyitón elhangzott ünnepi szónoklatomat, mert kíváncsi voltam rá miről beszéltem.

       Engedjék meg hogy idézzek belőle-mert még mindig aktuális:

       Újat kezdünk és az elsők feladata a legnehezebb. Mi vágunk utat a csátéban, mi készítjük elő, tisztítjuk meg az ösvényt az utánunk jövőknek. Engem személy szerint őseink hite, az Önök bizalma, Jézus Krisztus szeretete, a Szent Lélek egyesítő ereje és a jó irányban történő változás lehetősége motivál a legjobban.

       Tiszteletem és köszönetem szeretném kifejezni mindenki felé, aki bele mert vágni ebbe a vállalkozásba.

       Első szent királyunk államot alapított. Mi iskolát indítunk. A párhuzam egyértelmű.

       István királynak az államalapításhoz szüksége volt a korabeli családok erejére, hűségére, odaadására. Így tudott a magyar közösséggel, nemzettel államot szervezni. Nem biztos azonban, hogy mindenki egyetértett minden lépésével a jövő útjának keresésében. Az idő viszont igazolta a nemzetért folytatott mindenkori cselekvésének helyességét.

       Mi is így vagyunk ezzel. Hinnünk kell egymásban. Akkor leszünk erősek, ha együtt maradunk.

       Úgy gondolom, hogy a családokra, a közösségre, az egymás iránti bizalomra kell építeni. Az áldozatkészség, az ügy iránti elhivatottság pedig a legfontosabb. Minél többet tudunk adni önzetlenül, annál jobb lesz az eredmény. Meggyőződésem, hogy hittel és kitartással elérjük céljainkat. – eddig az idézet

       Az idő minket igazolt. Lassan négy év távlatából örömmel mondhatom, hogy semmi nem változott. Célkitűzéseink, hitvallásunk, erkölcsi értékrendünk évről-évre erősödik.

       Kedves végzős diákok!

       A mai nap főleg rólatok szól. Ti vagytok az elsők. Részesei voltatok nap-mint nap életünknek, ünnepi műsorainknak, tanulmányi kirándulásainknak. Négy éven át képviseltétek intézményünket különféle rendezvényeken. Aktívan részt vettetek az iskola életében. Mindig számíthattunk rátok. El kell mondanom, hogy példás magaviselettel, szorgalommal, kitartással vívtátok csatáitokat.

       Szeretnénk nektek mindezt megköszönni, egy kis ajándékkal kedveskedni, hogy mindig emlékezzetek alma materetekre. Kérlek Titekek fáradjatok ide az oltár elé.

       Bányász Péterre főként a szavalóversenyeken, az ünnepi és kultúrműsorokon nyújtott kimagasló teljesítményeiért,  sportszeretetéért vagyunk büszkék Iskolánk méltó képviseletéért Igazgatói dicséretben részesítem.

       Bocskorás Benjáminra azért emlékezünk szívesen, mert a nehézségek ellenére is mindíg kitartott, nem adta fel,  megtanult küzdeni céljaiért,

       Gacsay Orsolya – négy éven keresztül színjeles tanuló volt, példás magaviseletével és segítőkészségével tűnt ki diáktársai közül. Kitűnő tanulmányi eredményeiért, az angol olimpiászokon, a szép magyar beszéd versenyeken elért kiváló eredményeiért Igazgatói dicséretben részesítem.

       Gazsi Réka – kitűnő tanulmányi eredményeivel, szorgalmával és iskolán kívüli tevékenységével erősítette az osztályközösséget. Kitűnő tanulmányi eredményeiért, a sportversenyeken való aktív részvételért és iskolán kívüli tevékenységéért Igazgatói dicséretben részesítem.

       Józsa Renátáról úgy hisszük, hogy a legtöbbet fejlődött a négy év során, Kitartása, állhatatossága példaértékű mindannyiunk számára

       Nagy András - ésszerű, racionális gondolataival és világnézetével, valamint sporteredményeivel tűnt ki a többiek közül. Iskolánk méltó képviseletéért Igazgatói dicséretben részesítem.

       Nagy László -  is főként a sportban jeleskedett és elmondhatjuk róla, hogy felnőtt, Öntudatos, felelősségteljes emberré vált. Iskolánk méltó képviseletéért Igazgatói dicséretben részesítem.

       Tobák Dominik – a történelem iránti érdeklődésével hívta fel magára a figyelmet, magyar nemzeti Öntudata, keresztény szellemisége tovább mélyült. Iskolánk méltó képviseletéért Igazgatói dicséretben részesítem.

       Osztályfőnökötöknek, Szitás Erika tanárnőnek is szeretnék hálát adni lelkiismeretes törődésért.

       Útravalóul a ma megáldásra kerülő iskolai egyen-nyakkendőket is magatokkal vihetitek, hogy mindig tudjátok hová tartoztok. A búcsúzást követően is szeretettel gondolunk majd Rátok. Még egyszer köszönjük mindnyájatoknak, hogy az elmúlt éveket együtt tölthettük.

       Most pedig felkérem Ragán Adrián diáktársatokat a második.G osztályból búcsúbeszéde megtartására. Ezt követően Gacsay Orsolya tartja meg ünnepi köszöntőjét a végzős osztály nevében.

      • Kolping-Salka találkozó

       2019.05.09.

       Budapest XIII. kerületi, Huba utcai Kolping Általános Iskola és Gimnázium tanárainak és diákjainak egy csoportja 2019. május 8-án, ismét Szepsibe látogatott, ahol megtekintették a várost és találkoztak a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont vezetőségével és néhány diákjával.

       2015-ben a két intézmény tagjai egy közös fát ültettek el a templom kertjében, hogy egy-egy látogatás kapcsán látva láttassék a közös múlt és a reményteli jövő az Illyés Gyula megfogalmazta igazságban: A fa a szél kihívásaira gyökereivel válaszol, vagy ahogyan Mária Sándort idézte az egyik budapesti diák: ajándék az élet, a földig hajolok, úgy köszönöm meg…

       A Rákóczi Alapítvány támogatásával létrejött idei találkozás is remélhetőleg elérte célját. A családokért végzett közös ima a templomban és a növekvő fa körül - az ég és a szív felé szálló - zengő ének: a „Halló, magyar…” láthatóan megszívlelendően hatott a jelenlevőkre.

       Halló magyar! Hol vagy? Felelj!
       Halló magyar! Hallasz? Felelj!
       Bármerre vitt a sors, hív az ősi föld
       Zászlója még ma is piros-fehér-zöld!

       Halló magyar! Kárpát felelj!
       Halló magyar! Erdély felelj!
       Bármerre vitt a sors, hív az ősi föld
       Szívedben megmaradsz piros-fehér-zöld!

       De messze van Amerika!
       Szegény magyar! Hol van "haza"?
       Bármerre vitt a sors, hív az ősi föld
       Véredben megmaradsz piros-fehér-zöld!

       Halló magyar! Itt Felvidék!

       Halló magyar! Itt élni szép!

       Bármerre vitt a sors, hív az ősi föld
       Lelkedben megmaradsz piros-fehér-zöld!

       Márai Sándor: Ajándék

       És mégis, ma is, így is,
       örökké mennyit ad az élet!
       Csendesen adja, két kézzel,
       a reggelt és a délutánt,
       az alkonyt és a csillagokat,
       a fák fülledt illatát,
       a folyó zöld hullámát,
       egy emberi szempár visszfényét,
       a magányt és a lármát!
       Mennyit ad, milyen gazdag vagyok,
       minden napszakban,
       minden pillanatban!
       Ajándék ez,
       csodálatos ajándék.
       A földig hajolok,
       úgy köszönöm meg.