• Születésnapi köszöntés

       21. 3. 2020

       "A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol" /Illyés Gyula/

       Tisztelt Esperes Úr!

       Iskolaközpontunk pedagógusai, alkalmazottai, diákjai és a szülők nevében is  boldog születésnapot kívánunk Önnek! Isten éltesse sokáig erőben, egészségben!

      • Zrínyi Ilona Matematikaverseny

       15. 3. 2020

       A Zrínyi Ilona Országos Matematikai Verseny a Matematikában Tehetséges Gyermekekért alapítvány által 1990 óta megrendezett országos matematikai verseny Magyarországon. Indulói a magyarországi és a határon túli magyarul beszélő 2–12. osztályos tanulók lehetnek. A verseny két fordulóból áll: egy megyei/körzeti részből és egy országos döntőből.

       A határon túli kelet - szlovákiai gyermekek körzeti versenyét Kassán  rendezik meg hagyományosan , amelyen az idén iskolánkat 13 tehetséges tanuló képviselte . Mindnyájan nagyon szépen szerepeltek és nagyon jó helyezéseket értek el.

        A legsikeresebb tanulóink:

       Gulya Szilveszter  IX.A  osztályos tanuló a 8. helyen végzett , aki 32 versenyzővel mérte  össze a tudását.

       Oceák István  VII.A  osztályos tanuló a 11. helyen és  Piroh Roland  VII.A  osztályos tanuló a 13. helyen végzett, akik 28 versenyzővel mérték  össze a tudásukat.

        

       Gratulálunk  minden versenyzőnek!

      • Lám, mennyire sebezhetőek vagyunk…

       13. 3. 2020

       Amint az ismeretes, egészségügyi okokból 2020. március 10. és március 23. között Szlovákiában is tilos mindenfajta közéleti ünneplés és rendezvény megtartása, beleértve a nyilvános liturgikus szertartásokat is, a temetéseket kivéve.

       Mivel templomunkban internetes közvetítésre van lehetőség, ezért a honlapunkon: www.romkat.sk feltüntetett időben magánszentmisék bemutatására kerül sor, amelybe a hívek otthonról, okos-telefon, vagy internet segítségével kapcsolódhattak be.

       Ezúton is köszönjük a Gondviselésnek, hogy ez a lehetőség templomunkban már évek óta adott. Köszönjük azoknak is, akik ezt technikailag lehetővé tették.

       A Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont tantestülete 2020. március 13-án a koronavírus miatti óvintézkedés kapcsán kezdődő kényszerszünet előtti munkamegbeszélés végén Ferenc pápa és Erdő Péter fohászának közös elimádkozásával folyamodott a gondviselő Istenhez a Boldogasszony közbenjárását kérve.

       Erdő Péter bíboros, prímás a minap együttérzését és közelségét fejezte ki a koronavírus-fertőzésben szenvedőkkel Magyarországon és a határon túl, mindenkit arra buzdítva, hogy legyen figyelmes és tegyen meg mindent a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében és kérte a fohász elimádkozását.

       Március 11-én az egészségügyi vészhelyzetre való tekintettel Ferenc pápa Szűz Máriára, az üdvösség és remény jelére bízta Róma városát, Olaszországot és az egész világot, ahogyan azt XII. Piusz pápa is tette 1944. június 11-én a Szent Ignác-templomban a náci csapatok visszavonulása idején.

       Napjainkban, amikor a koronavírus megkerülhetetlen beszédtémává vált és a fertőzés elérte a szűkebb pátriákat is érdemes megszívlelni Anzelm Grün, bencés szerzetesnek, a minap vallott szavait, hogy a járvány számára spirituális kihívás. Mi, németek – mondta - gyakran elbizakodottak vagyunk, és azt gondoltuk, nekünk nem árthat ez a vírus, majd hozzá tette: A tajvani kormánynak, Kína közelsége ellenére, aránylag jól sikerült megakadályoznia a vírus terjedését. Az ott élők két mottót tartottak szem előtt, nemcsak a keresztények, hanem az egész lakosság. „Védem magam, hogy téged védjelek.” Az önvédelem nem önzés, hanem a másikért való felelősségvállalás, amit felebaráti szeretetből érzünk kötelességünknek.

       A másik mottó: „Én rendben vagyok, ezért először is te rakj a szád elé steril maszkot.”

       Tajvanon az egészséges emberek a gyengébbek érdekében hátrébb léptek, előreengedték őket, hogy szájmaszkot tudjanak venni. A kormány ugyanis elrendelte, hogy egy ember hetente csak három egészségügyi maszkot vásárolhat. Mindent igazságosan szabályoztak. A kínai kormány irigy is volt rájuk, álhíreket terjesztett a világhálón, hogy a tajvani kormány mindezt nyerészkedésből teszi.

       Láthatjuk tehát, hogy milyen válaszokat lehet adni a járványra: autoriter eszközökkel válaszolni, mint Kína teszi és a felebaráti szeretet keresztény hozzáállásával, ahogy Tajvan próbálja. Nem pánikot kell kelteni, hanem arra biztatni: figyeljünk oda minden mozgásunkra, hogy védjük önmagunkat és ezzel a másikat is. Ne sajnáljunk semmiféle fáradságot, hogy ezzel másokat is segítsünk.