• „A felvidéki magyar oktatás”
      • „A felvidéki magyar oktatás”

       2015.11.30.

       2015. november 26.-án Budapesten a Rákóczi Szövetség és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet közösen szervezte meg „A felvidéki magyar oktatás” című szakmai tanácskozást, amelyen részt vett Nagy István iskolaigazgató, valamint Vakles Attila és Gábor Bertalan iskolalelkész. A Magyarság Házában megtartott konferencián elsőként Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szólalt fel. Előadásában többek között elmondta, hogy „a nemzetpolitika vonatkozásai lelki, egzisztenciális mélységeket érintenek. A család és az iskola, a gyermek és a szülő számára egyaránt két meghatározó színtere az emberi létezésnek. Amennyiben e két színtéren eltérő, esetleg ütköző nyelvi-kulturális befolyásnak van kitéve az egyén, az egykönnyen identitás- és személyiségválságot idézhet elő. A világos, egyértelmű identitás pedig fontos összetevője a lelki stabilitásnak. Tehát a szülő gyermeke iskolaválasztásával könnyen árthat a gyermeknek és önmagának, a család egészének is, nem beszélve a nemzetiségi közösség egészéről. A magyarságmentés minden esetben ember, gyermek, szülő, családmentés”.

     • Iskolánk 1. adventi gyertyájának meggyújtása
      • Iskolánk 1. adventi gyertyájának meggyújtása

       2015.11.30.

       Hétfő reggel áhitattal indítottuk a hetet. Kuzma Barbara versével kezdődött kis ünnepségünk. A közös imádságok után az esperes úr megáldotta adventi koszorúkinkat. A legfiatalabb és a legidősebb diákunk - Magyar Sofia és Szabó Christopher gyújtották meg a békét szimbolizáló első gyertyákat. Kívánjuk, hogy a várakozás heteiben mindenki szívébe béke költözzön, mert csak így tudjuk méltóképpen várni az Úr érkezését.

     • Nyelvi tábor és közösségformálás
      • Nyelvi tábor és közösségformálás

       2015.11.30.

       2015. november utolsó hétvégéjén Vakles Attila atya szervezésében nyelvi és közösségformáló tábor volt Ájban, ahol az edelényi Szent Miklós görögkatolikus iskola két nyelvtanárnőjének vezetésével, ottani diákok és a szepsi Boldog Salkaházi Sára egyházi iskola növendékei találkoztak. A közös programok láthatóan lélekben és tudásban összébb kovácsolták a részvevőket, amelynek betetőzése a vasárnapi szentmise volt. Az ádventi koszorú gyertyájának fénye nemcsak a közvetlen környezetet, de a szíveket is fényesebbé tette. Elkötelezettebbé. Jó volt látni és hallani, hogy ádvent kegyelmi ereje ma is csodákra képes ott, ahol az emberek komolyan veszik szülői, hitvesi és munkahelyi hivatásukat.Hálás köszönet mindazoknak, akik lehetővé, emlékezetessé és értékessé tették ezt a lelki és szellemi találkozót.

     • "A muzsika hangja"
      • "A muzsika hangja"

       2015.11.30.

       Óriási érdeklődés mellett teltházas hármas premierrel és a jótékonyságra hangsúlyt fektető főpróbával 2015. november 27-én útjára indult A muzsika hangja, az év bemutatója a Pesti Magyar Színház nagyszínpadán, Eperjes Károly rendezésében.Az előadást a szuperprodukciókat meghatározó előkészületek jellemezték. A színház zenei vezetője, Fekete Mária többfordulós castinggal választotta ki a felnőtt énekeseket és gyermekszereplőket – az énekek betanítása fél évvel a bemutató előtt megkezdődött. Az előadásban a társulat tagjai és a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei mellett szerepet vállalt Andrádi Zsanett, Csengeri Attila, Endrődi Ágnes, Fonyó Barbara, Geszthy Veronika, Hűvösvölgyi Ildikó, Mahó Andrea, Sáfár Mónika és Wégner Judit. A gyermekszereplők között a TV2 Az ének iskolája diákjai, Kornis Anna és Nagy Juli, valamint Bauer Gergő, Ember Léna, Mayer Szonja és Szirtes Marcell is látható.

     • Járási 3. hely fiú kosárlabdában
      • Járási 3. hely fiú kosárlabdában

       2015.11.30.

        2015. november 27-én a fiúkkal vettünk részt a Kassa-vidéki járás kosárlabda döntőjén Kassamindszenten. /Valaliky/ A 6 résztvevő csapat közül, szép játékkal, ezúttal a 3. helyet sikerült megszereznünk. Mindenkinek szívből gratulálunk! Csapattagok: Haraszti Norbert, Polák Róbert, Nagy Dániel, Karafa Tamás, Kočiš Tamás, Kováč Kristóf, Lučkai Dávid, Magyar László

        

     • Iskolai viszontlátogatás Budapesten
      • Iskolai viszontlátogatás Budapesten

       2015.11.30.

       2015. november 26.-án viszontlátogatásra került sor Budapesten, a  Kolping Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Sportgimnáziumaz intézmény felújított részének megáldása kapcsán. Szepsi testvériskolát , Salkaházi Sára Iskolaközpontot Nagy István iskolaigazgató, valamint Vakles Attila és Gábor Bertalan iskolalelkész képviselték ezen  az ünnepélyes napon. A hálaadó szentmisét Erdő Péter, bíboros, Magyarország prímásérseke mutatta be, aki szentbeszédében kiemelte a hit, az erkölcs, a tudomány és az anyanyelv átadásának fontosságát és időszerűségét. Kifejezte örömét, hogy az evangélium ihlette szeretet a család, az iskola és a hazán túl, a határokon átívelve körkörösen terjed ebből az iskolából is. Gratulált a testvériskolai szövetséghez, hogy ezzel is tovább erősödik az együvé tartozás - vallási, kulturális és anyanyelvi szálai.

     • Edelényi új testvériskolánk
      • Edelényi új testvériskolánk

       2015.11.29.

       2015. november 25-én Szepsiben az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola igazgatója, Barta József István és Nagy István, a szepsi Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Egyházi Iskola igazgatója testvériskolai szerződést írt alá a kölcsönös támogatás, segítség és sorsközösség-vállalásról. A dokumentumokat a szentmise ünnepi áldása előtt látták el kézjegyükkel. A szentmisét megelőzően a vendégiskola néhány tanára és lelkivezetője előadást tartott a Tücsök szabadidő központban. Mindkét esemény zenei szolgálatát a kicsernői ifjúsági csoport végezte. A tartalmas programot Vakles Attila, szesztai görög katolikus parókus szervezte, amiért ezúton is hálás köszönetünket fejezzük ki neki és mindazoknak, akik elősegítették a rendezvény sikerét.

     • Az alsós diákjaink Kassán
      • Az alsós diákjaink Kassán

       2015.11.26.

       2015. november 25-én alsó tagozatos kisdiákjaink a kassai Thália Színház előadásán vettek részt. A programba egy  rendhagyó honismeret óra is belefért  rövid városnézéssel egybekötve. Megcsodálhattuk Kassa nevezetes épületeit. A Szent Erzsébet Székesegyházban pedig felkerestük Salkaházi Sára szobrát.

     • Járási 2. hely kosárlabdában
      • Járási 2. hely kosárlabdában

       2015.11.24.

       2015. november 23-án iskolánk leány csapata járási döntőn vett részt kosárlabdában Valalikyben. A versenyen hét csapat küzdött a bajnoki címért. Egészen a döntőig magabiztosan nyertünk, de végül az utolsó fordulóban kicsivel alulmaradtunk egy nagyszerű és izgalmas mérkőzésen. A lányok kitartóan és becsülettel küzdöttek, megérdemelten lettek a bajnokság második helyezettjei. Gratulálunk minden résztvevőnek!

     • Kicsik nagy sikere!
      • Kicsik nagy sikere!

       2015.11.24.

        2015. november 20-án, az Észak utcai alapiskola tornatermében, kiütő méta járási bajnokságon vettünk részt iskolánk harmadikos és negyedikes kisdiákjaival. Öt csapat között bizonyultak apró versenyzőink a legjobbaknak, így hát méltán örülhettek a bajnoki címnek és már most alig várják a következő megmérettetést. Csapatunk tagjai: Lacza Levente, Magyar Dávid, Mártha Viktor (3.A), Balázs Rita, Dobos Emese, Dobos Anna, Doboš Frederika, Buzsicky Dóra, Kovács Norman Gábor, Škovrunsky Tamás, Takács András, Grulyo Miguel (4.A)

     • Őszvégi - karácsonyváró családi nap
      • Őszvégi - karácsonyváró családi nap

       2015.11.29.

       2015. november 21-én került sor óvodánk és iskolánk első családtalálkozójára. Karácsony közelsége ugyanis nagy fényt vet a család titkára. A gyermekek szüleikkel közösen készítettek gyertyákat, adventi koszorút, díszítettek mézeskalácsot, de nem hiányozhatott a népdaléneklés, néptánc, kolbásztöltés és a métázás sem. A résztvevőknek nagyon tetszettek a foglalkozások és a kiváló hangulat. A közösen eltöltött idő pedig mindennél többet ért. Reméljük nemsokára újra találkozunk!

     • Diáknap
      • Diáknap

       2015.11.22.

       Az iskolánk november 20-án a nemzetközi diáknap alkalmából emléknapot tartott. A program elején bemutatkozott az újonnan megválasztott iskolai diákönkormányzat elnöke, Janitor Zsófia. Ezután a diákönkormányzat színes programmal várta diáktársait. Az elnök és társai „szórakozzunk egy jót” szellemben nagy örömmel és lelkesedéssel vezette a foglakozásokat. A fiúk egy csoportja megmérettethette magát fociban, az énekelni vágyók kipróbálhatták tehetségüket amatőr éneklésben (karaokeban). Rövidfilmek, csoportjátékok és társasjátékok is szórakoztatták a tanulókat ezen a napon.

     • Márton-nap
      • Márton-nap

       2015.11.22.

       November 11-e Márton napja. Számos népszokás fűződik ehhez a naphoz, amely az őszi betakarítási munkák végét jelentette a gazdák számára. Iskolánk diákjai is megünnepelték Márton napját. Mivel a népszokás úgy tartja, hogy ezen a napon aki libát nem eszik, egész évben éhezik, ezért tevékenységeink nagy része a libákról szólt. A színjátszó kör a kisdiákoknak adta elő Lúdas Matyi, avagy a libák gágogása című színdarabot. A kis nebulók nagy örömmel fogadták a darabot, és aktív résztvevői voltak az előadásnak. Délután az alsó tagozatosok kézműveskedtek. A tanulók nagy szeretettel libákat készítettek sógyurmából és papírból.  Szebbnél szebb Márton-napi lámpások is születtek.

     • Komáromban jártunk....
      • Komáromban jártunk....

       2015.11.21.

       Diáknap alkalmából a komáromi Marianum egyházi iskolaközpont gimnazistáival találkozhattunk. Közös programok, előadások, városnézés, ismerkedés, egy újabb testvériskolai kapcsolat kialakítása volt a fő cél. Lélekben összekapcsolódott kelet és nyugat.  Nagyon jól éreztük magunkat. Reméljük hamarosan újra találkozhatunk.

      • 9.A osztály diákjai a saccai szakközépiskolában

       2015.11.18.

       2015. november 13-án iskolánk kilencedikes diákjai iskolalátogatáson vettek részt a saccai szakközépiskolában. A szervezők egy izgalmas vetélkedő keretén belül nyújtottak betekintést az iskola és a szaktantermek működésébe, valamint ismertették az iskolán belül választható szakokat. Egy rövidfilmmel  bemutatták a U. S. Steel acélgyártó üzem működését, amely a legnagyobb munkáltató Kelet-Szlovákiában, és amellyel az iskola szorosan együttműködik. Továbbá a diákok megismerkedhettek az acélgyártás pontos technológiájával is. Reméljük, hogy ez az érdekes látogatás is segítséget nyújt kilencedikeseink a továbbtanulásához, pályaválasztásához!

     • Lelki délelőtt
      • Lelki délelőtt

       2015.11.18.

       Iskolánk pedagógusai 2015. 11.16-án délelőtt, Pásztor Lorenzó vezetésével a hitről, bűnbánatról és megbocsájtásról elmélkedtek. A tartalmas előadást követően közös béddel zártuk az összejövetelt.

     • Haragos a liba pék, a kenyere odaég...
      • Haragos a liba pék, a kenyere odaég...

       2015.11.12.

       2015. november 10-én tanulmányi kiránduláson vettünk részt a helyi pékségben. Megismerkedtünk a kenyérkészítés csínjával-bínjával. Saját magunknak is készíthettünk perecet, amit a pékek készséggel ki is sütöttek. Köszönjük Olajos Irénke néninek és az ott dolgozóknak a segítségét. S mint a kenyérben a kovász, úgy nőtt a tudásunk. A tevékenység legszebb látható eredménye - iskolánk logója kenyérbe foglalva.

     • A reformáció emléknapja
      • A reformáció emléknapja

       2015.11.03.

       Iskolánk diákjai gyermek istentiszteleten vehettek részt 2015. október 28-án a helyi református templomban. Molnár Árpád tiszteletes úr beszédének üzenete az volt, hogy minden ember elsősorban saját magában keresse a megújulást. Tanulóink énekkel és zenével tették emlékezetessé az összejövetelt.