• Élménybeszámoló a VII.A osztály budapesti kirándulásáról
      • Élménybeszámoló a VII.A osztály budapesti kirándulásáról

       2016.06.30.

       Három programmal teli napot töltöttünk a magyar fővárosban. Június 19 – én a Szent István Bazilikába látogattunk. 300 csigalépcsőt megtéve a toronyba jutottunk fel, ahonnan gyönyörű panoráma tárult elénk a hamisítatlan nyárban. Utunk a Magyar Televízió irányába haladt, útközben egy parkban  nagy kivetítőn a  focimeccset néztük.

        Kis pihenés után a Parlamentbe indultunk. Nagy élményt jelentett számunkra a Szent Korona megtekintése és a csodálatosan megtervezett Országház épülete, az őrségváltást is szerencsénk volt megtekinteni.

       Másnap a Csodák Palotájába vonatoztunk. A feladatok és játékok egész tárháza várt ránk, mindent kipróbálhattunk, sőt még egy interaktív fizikai előadáson is részt vettünk. Rácsodálkoztunk, mi minden szépséget, érdekességet is rejt e tantárgy .

       Késő délután a Citadelláról szemlélhettük e csodálatos várost.  Városnéző sétánk a budai vár, Mátyás-templom és a Halászbástya irányába haladt.

       Az utolsó napon hajókiránduláson vettünk részt; a Dunáról szemlélődtünk Pest és Buda felé. Majd a Vajdahunyad vára, Széchenyi gyógyfürdő és a Hősök tere következett. A Terror Háza Múzeum nagyon meghatott bennünket, újkori történelmünk tragikus eseményei elgondolkodtattak mindannyiunkat. A város megismerése a Nemzeti Múzeum megtekintésével ért véget.

       Tartalmas és kissé fárasztó három nap után feltöltődve, szerencsésen érkeztünk haza .

       Páll Krisztína VII.A                                                                                                                                                           VIDEÓ                                         

     • Kirándulás
      • Kirándulás

       2016.06.29.

       A Martonházi-aragonitbarlangban járt a 3.és az 1. osztály. Nem mindennapi képződményeket láthattak a diákok, különféle termeket fedezhettek fel, mint például a Tejút-terem, Csillag-terem, Márvány-terem. A nap megkoronázásaként, Berzétén lovagoltak.

     • Rendhagyó biológiai óra a botanikus kertben
      • Rendhagyó biológiai óra a botanikus kertben

       2016.06.16.

       Gimnazista tanulóinkkal a kassai P.J.Šafárik Egyetem botanikus kertjébe látogattunk, amely Szlovákiában a legnagyobb területtel büszkélkedhet. 2002 óta védett területnek nyilvánították. Csaknem 4000 növényfaj található itt, közöttük számos trópusi és szubtrópusi növényfaj. Az üvegházakban csodálatos orchideákat, rovarevő növényeket és kaktuszokat láthattunk. Számos egzotikus lepkefajt is megcsodálhattunk, Földünk különböző tájairól.

     • Többpróba
      • Többpróba

       2016.06.15.

       2016. június 14-én alsó tagozatos diákjaink  ügyességi tӧbbpróbában mérték ӧssze tudásukat. Rӧvid -és hosszútávfutásban, dobásban, rúdmászásban és távolugrásban versengtek. Az ӧsszesített pontszámok alapján Haraszti Tamás és Balázs Rita ezüstéremmel, Bartaloš Božena, Horváth Attila, Takács András és Dobos Anna bronzéremmel térhetett haza. Gratulálunk!

     • A magyar történelem nyomában Bécsben
      • A magyar történelem nyomában Bécsben

       2016.06.15.

       Gimnazistáink június 10 – 12-én bécsi ismeretterjesztő úton  vettek részt. A hosszú vonatozás után városnézésünk a Belvedere palotában kezdődött, amelynek épületében hozták a német és az olasz döntőbírák 1938-ban, illetve 1940-ben az I. és a II. bécsi döntést. Ennek alapján a Felvidék és Kárpátalja déli sávját, valamint Észak-Erdélyt visszacsatolták Magyarországhoz.

       A  Belvedere  egy fantasztikus galériát rejt: A leghíresebb alkotás Gustav Klimt remekműve, a Csók c. kép, mely a szecesszió egyik csúcsa. A Belvedere  kertje, a schönbrunnihoz hasonlóan csodálatos.

       A nézelődést a Parlamentnél folytattuk, majd a Burggartenen keresztül haladva eljutottunk a Minorita templomba, ahol a péntek esti Templomok éjszakája program keretében az esti koncert főpróbájának hallgatói lehettünk./Itt említenénk, hogy  a Német lovagrendi templomban a Bécsi Liszt Ferenc kórus templomkoncertjét sem hagyhattuk ki – maradandó élmény volt mindannyiunknak./

       Belestünk a Central Kávéházba, ami egy kerek, hangulatosan berendezett terem  odabenn. Gótikus oszlopok tartják a mennyezetet, amelyen finom, míves díszítések hívják fel magukra a figyelmet. Érződik a századvég bohém hangulata, az egész csupa elegancia. Ebben a környezetben kínálja a bécsi különlegességeket a monarchia legismertebb kávézója.

       Az Opera,  a Sacher hotel külsejét, a Hofburgot és Neue Hofburgot nappali szépségében  láthattuk. Irigylésre méltó az a rengeteg munka, amit a szépen, aprólékosan megmunkált boltozatokon, ablakdíszeken, oszlopokon, szökőkutakon, díszes kovácsoltvas kapukon, stukkókon láthattunk.

       Utunk során  Demel, Mocart és egyéb csokikülönlegességeket vásároltunk és kóstoltunk.

       Megtekintettük az óváros kellős közepén lévő Stephansdomot, Ausztria legjelentősebb gótikus  vallási épületét. A templom tetejét színes, mázas cseréppel fedték be. Egyéb magyar vonatkozások mellett itt található a hátsó bejárattól jobbra eső díszes mellékoltáron elhelyezett pócsi Mária-ikon.   Sokan fohászkodtak vagy töprengtek előtte. Így tettünk mi is.

       A régi egyetemet is megkerestük (Alte Universität) . 1365-ben alapította IV. Rudolf, akinek rendkívüli szerepe volt Bécs nagyvárossá fejlesztésében. A magasabb egyházi és világi méltóságok felé törekvő korabeli magyar értelmiség kizárólag külföldi univerzitásokon képezhette magát tovább. Bécs a magyar egyetemjárás központjává vált. Volt olyan időszak (a XV. század), amikor a bécsi univerzitás hallgatóinak több mint egyötöde a "natio hungaricának" - a Magyarországról származó diákok "szervezetének" - tagja volt.

       A második nap Schönbrunnba látogattunk. Az Osztrák-Magyar Monarchia volt kastélya, "Ausztria Versailles-a", Mária Terézia uralkodásának idején az udvari élet központja, ahol visszamehettünk a történelemben, és elképzelhettük, milyen volt a királyi udvartartás élete a 18-19. században. A Schönbrunn csodálatos kertje  pazar ösvényeivel, virágágyásaival, fasoraival és rózsakertjeivel órákig tartó sétára , üldögélésre csábította kis csapatunkat.

       Megtekintettük a Duna csatornát is, a Práter óriáskerekét sajnos csak messziről láthattuk.

       Kora este a fiúk  a Szlovákia – Wales meccset nézték meg a Rathaus tér kivetítőjén. A lányok  Széchenyi István emlékének adózva koszorút helyeztek el  a valamikori Döblingi elmegyógyintézet  kertjében található bronz mellszobornál.  E szanatóriumban élt tizenkét esztendőn keresztül Széchenyi István, a "legnagyobb magyar".

       Utunk  során láthattuk a Votivkirchét, amelytől nem messze merényletet kíséreltek meg Ferenc József császár ellen. A merénylet sikertelen volt, az uralkodó megmenekülésének emlékére viszont  Miksa főherceg  egy fogadalmi templom fölépítését kezdeményezte. Adakozásra szólították fel a Monarchia egész lakosságát. 1879-ben avatták fel a francia gótikus székesegyházak mintájára.

       A harmadik napon az időjárás esősre fordult. A Természettudományi Múzeum csodálatos ásványgyűjteménye, az interaktív oktatói programok, a különleges állatfajokkal kiegészített rendszertani gyűjtemény nagyszerű időtöltést és ismétlést is jelentett így a tanév végén.

       A vasárnapi koncertes szentmisén a Stefansdomban vettünk részt, hálát  adva a szerencsés utazásért, a lehetőségért és fohászkodtunk az otthon maradottakért.

       Bécsben élsz, utánad élnék – írta meg egy fiatal költő egykor, talán sután, de igazul mindannyiunk vágyát: a nosztalgiát békebeli, kávéházas délutánok iránt. Amikor újság mögül figyelhetjük, hogy napfény játszik a csészén, és olyan a pillanat, mint egy érett gyümölcs. Amikor nyugalom van, a háttérben utcazajok, átszűrődő madárfütty. Amikor minden olyan könnyű, hogy meghalljuk az asztalszomszédunk és a magunk gondolatait.

     • Diákolimpia 2016 - regionális fordulók Szespiben
      • Diákolimpia 2016 - regionális fordulók Szespiben

       2016.06.11.

       2016. június 6-án és 9-én került sor a Diákolimpia 2016 Szespiben megrendezett regionális fordulóira. Első nap a focié volt a főszerep. 6 iskola diákjai mérték össze tudásukat. Végül a Tornai Magyar Tannyelvű Alapiskola tanulói győztek.

       Csütörtökön atlétikában versengtünk. A fiúk és a lányok versenyét is megnyertük, így régiónkat atlétikai négytusában Sedlák Eszter és Karafa Tamás képviseli majd az ősszel megrendezésre kerülő országos versenyen. Nagy Dániel a 2. helyen, Molnár Anna Borbála pedig az 5. helyen végzett. Nagy örömünkre Eszter jóvoltából született egy új iskolacsúcs is távolugrásban, ami immár 465 cm. Szívből gratulálunk! A továbbjutó egyéni versenyzőknek és a focicsapatnak is sok sikert kívánunk!

      • Kerületi atlétika verseny

       2016.06.11.

       Kassán került megrendezésre 2016. június 7-én a kerületi atlétika döntője. A Kassa-vidéki járást a fiúk versenyében iskolánk csapata méltón képviselte. Két kitűnő egyéni eredmény született:

       Polák Róbert - magasugrás 4. hely /165 cm/

       Karafa Tamás – 60 m 6. hely /7,6 s/

       Gratulálunk!

     • Summer Jamboree
      • Summer Jamboree

       2016.06.10.

       A Rozsnyói Református Alapiskola jóvoltából egy igazán nagyszerű „Angol napon” vehettünk részt. E nap célja az volt, hogy a tanulók egymást megismerve, játékos formában összemérjék angol tudásukat.  A verseny érdekessége , hogy a megmérettetés nem iskolák között zajlott, hanem  a versenycsapatokat három különböző iskolából válogatták össze.  Megismerkedtünk a Rozsnyói Református Alapiskola  és a  szilicei alapiskola tanulóival. Iskolánkat három ügyes diák képviselte,  mégpedig: Mártha Viktor, Kočiš Martina és Pásztor Anna. A versenyfeladatokat a 7. osztályos tanulók vezették, természetesen az angol tanító nénik felügyelete alatt.  A nap végeztével mindenki egy kis jutalommal és élményekkel gazdagabban térhetett haza.

     • Karcag - Szepsi baráti találkozó
      • Karcag - Szepsi baráti találkozó

       2016.06.08.

       Nagy örömünkre ebben az esztendőben is sor került a hagyományos baráti találkozóra a Karcagi Kiskulcsosi Általános Iskolával. Diákjaink látták vendégül a Magyarországról érkezőket, amit ezúton is szeretnénk megköszönni a fogadó családoknak. Csütörtökön a sporté volt a főszerep. Barátságos labdarúgó és kosárlabda mérkőzésekre került sor. Másnap egy felejthetetlen kirándulás részesei lehettünk, melynek keretében megtekintettük környékünk nevezetességeit: a Tornai várromot, a Szádelői völgyet és az Áji vízeséseket. A kirándulás Kassán ért véget.                                     A nemzeti összetartozást erősítő rendezvény a Határtalanul program keretében valósult meg.

     • Rendhagyó óra a rendőrségen
      • Rendhagyó óra a rendőrségen

       2016.06.09.

       2016. június 1-jén gyereknap alkalmából kirándulást szerveztünk a szepsi rendőrségre. A bemutató célja az volt, hogy a gyerekek betekintést nyerjenek a rendrség mindennapi életébe. Természetesen a legnagyobb sikere a fegyvertechnikai bemutatónak volt, ahol kezükbe vehették a rendőrség által használt igazi, de hatástalanított fegyvereket és magukra ölthették a személyi védelmi eszközöket is, mint például a sisakot és a golyóálló mellényt. Utólag is köszönet Czeranko Pál és Horváth Gergő rendőr bácsiknak.

      • HETEDIK Ipolyi Arnold Szlovákiai Magyar Népmesemondó Verseny

       2016.06.08.

       Hetedhét országon is túl, hét akadályon át túljutva, hétmérföldes csizmában, hétfejű sárkányt legyőzve és hét próbát kiállva Taborsky Marcel Andreas, a felső tagozat egyik legkisebb fia Szent Iván havának egy híján hetedik napján megjárta a HETEDIK Ipolyi Arnold Szlovákiai Magyar Népmesemondó Verseny országos döntőjét. Eme viadalon egy híján 77 jány, leánka, legény, legín és még inas is megküzdött egymással, de szerencsére nem mentek se ölre, se botra, se kardra. A mi kis daliánk a mesék világából ezüst táltoson vágtathatott hazafelé. Ha nem hiszitek, járjatok utána.

      • Városi kitüntetés Szepsi kiváló diákjainak

       2016.06.09.

       E kitüntetéssel a város évről-évre elismeri a kiváló versenyeredményt felmutató diákokat. Az emlékérmet azok a tanulók kapják, akik a szepsi általános- és középiskolákban, valamint az alapfokú művészeti iskolában folytatják tanulmányaikat. A díjazottak nemzetközi-, országos-,  megyei- és járási versenyen kiemelkedő helyezéseket értek el a 2015/2016-os iskolai tanévben. A legkiválóbbak  elismerésével a városvezetés az ifjúság eredményes tanulását, magasabb szintű sportolását, a szabadidős tevékenység hasznos eltöltését ösztönzi, valamint a szellemi- és fizikai képességek fejlesztésére, a fair play szellemének ápolására buzdít.  JUDr. Ing.Slavomír Borovský polgármester úr gratulált a kitűnő eredményeket elért, az iskoláik és a város jó hírnevét vivő tanulóknak, akik között a mi intézményünk diákjai is jeleskedtek. S kik ők? Kovács Norman 4.A,  Maruscsák László 9.A, Haraszti Norbert, 9.A, Janitor Zsófia 9.A,  Nagy Júlia 9.A, Gacsay Orsolya 1.G, Gazsi Réka 1.G, Szabó Christopher 3.G.A fennt említett tanulók eredményei a honlapon megtalálhatóak. A kitüntetésekhez gratulálunk és további sikert, örömöt, jó kedvet kívánunk!