• Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet - MaNDA
      • Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet - MaNDA

       2016.04.28.

       Kassán, a Rovásban 2014 novembere óta működik a MaNDA Filmklub. A MaNDA fő célja, hogy a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos és egyéb dokumentumainak gyűjtésével, megőrzésével, felújításával és archiválásával, valamint kutatási tevékenységgel hozzájáruljon a magyar filmkultúra fejlődéséhez. A MaNDA Kassán kívül jelen van más határon túli helyszíneken is, így a vajdasági Zentán, a horvátországi Pélmonostoron, a bosznia-hercegovinai Szarajevóban, a kárpátaljai Eszenyben vagy a szlovéniai Lendván. A MaNDA Filmgyűjteményében mintegy 64 000 leltári tétel szerepel. A magyar filmállomány felújítása, restaurálása és digitalizálása 1989 óta folyamatosan és tervszerűen zajlik. Könyvtára az ország egyetlen filmes szakkönyvtára, plakáttára 26 000 plakátot, fotótára pedig több mint 350 000 fotót őriz. A MaNDA Filmklub és a ROVÁS új programja, MaNDA az alapiskolásoknak a kisiskolásokat célozza meg. Néhány jelentős magyar rajzfilmet és ifjúsági filmet mutatunk be a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont tanulóinak.

     • Természetvédelmi előadás
      • Természetvédelmi előadás

       2016.04.25.

       A Föld napja keretén belül iskolánk 4., 5. és 6. osztályos tanulói egy természetvédelmi előadáson vettek részt a szabadidőközpontban. A Szlovák Karszt Nemzeti Park két munkatársa, Popovič György és Matis István ,  hazánk vonuló madarairól  és azok vonulási szokásairól  tartott előadást. Nagyon sok új és érdekes  információval gazdagodtunk. Köszönjük szépen!

      • 2016.04.24.

       A Föld napján iskolánk tanulói és diákjai minden figyelmüket a „Földnek“, a „Természetnek“ szentelték. Úgy ünnepeltük ezt a napot, hogy környezetünkkel, annak szépségével foglalkoztunk és tisztaságáért dolgoztunk.Az eltelt 33 évben ezen a napon több  ember járul hozzá környezete megóvásához, s idén tanulóink is kivették ebből részüket. Volt, aki hulladékot, szemetet szedett a városban, volt aki a Rókus kápolna környékét tisztogatta. Gimnazistáink, Varga István, Tobák Dominik és Simon Attila a kápolna megrongált falait festette újra. Köszönet minden tanulónak lelkes munkájáért! /képgaléria/

      • 2016.04.24.

       „A természet varázsát ontja bőven

       A fűben, a virágban és a kőben.

       Ó nincs a földön oly silány anyag,

       Mely így vagy úgy ne szolgálná javad,

       De nincs oly jó, mely ne volna vész,

       Ha balga módon véle visszaélsz!”

       (Shakespeare)

        

        

     • "A FÖLD NAPJA"
      • "A FÖLD NAPJA"

       2016.04.24.

       A Természet hozzád szól, meghallod?

       Egyesek Természetnek hívnak, mások Anyatermészetnek. Több mint négy és fél milliárd éve vagyok itt.
       Nincs igazán szükségem az emberekre, de az embereknek szükségük van rám. Igen, a jövőtök tőlem függ. Amikor gyarapodok, ti is gyarapodtok, amikor megingok, ti is meginogtok… vagy még rosszabb…

       Az ember, mérhetetlen gőgjében és hiúságában, hajlandó elhinni, hogy a világ törvényei ellen is élhet, megmásíthatja azokat és büntetlenül lázadhat ellenük. Mintha a vízcsepp ezt mondaná: “Én más vagyok, mint a tenger.” Vagy a szikra: “Rajtam nem fog a tűz.” De az ember semmi más, mint egyszerű alkatrésze a világnak, éppen olyan romlandó anyag, mint a tej vagy a medve húsa…”  Márai Sándor

       Mindenki tehet azért, hogy hozzájáruljunk az élhető Földhöz. Ültessünk virágot, fát, gyűjtsünk szemetet, hívjuk fel egymás figyelmét:

       Mindannyian felelősek vagyunk!

        

        

        

     • Történelem és videókészítés
      • Történelem és videókészítés

       2016.04.20.

       Iskolánk néhány diákja rendszeresen készít saját és mások szórakoztatására élvezetes videókat, ezért a tanítási órák keretén belül időnként, nem kötelező jelleggel is kapnak hasonló feladatokat. Például Mohňansky Rudolf és kis csapata (Kočiš Tamás, Nyíri Benedek és Kováč Kristóf) történelem órára állított össze egy nagyon hasznos, akár oktatóvideónak is nevezhető kisfilmet. Ez  esetben egy csoportos projektmunka végtermékéről van szó. A modern kor tendenciáit iskolánk sem hagyhatja figyelmen kívül, ezért minden ilyen kezdeményzést támogatunk és lehetővé tesszük a megvalósítását. A videofelvétel alkalmazása akár önmagában, akár tananyag-kiegészítőként több okból is indokolt, ugyanis növeli a tanulók motivációját, aktív részvételre és együttműködésre való hajlandóságát, elősegíti a tananyag megértését, alkalmazását és hosszú távú memorizálását, lehetőséget ad a tanulók kritikus és alkotó gondolkodásának fejlesztésére, a különböző tanulási stílusú gyerekek sikerélményének gyarapítására.

     • Dr. Görcsös Mihályné Dr. Takáts Gizella látogatása Szepsiben
      • Dr. Görcsös Mihályné Dr. Takáts Gizella látogatása Szepsiben

       2016.04.24.

       Nagy örömünkre szolgált, hogy volt tanárnőnk, kollégánk, mindannyiunk Gizi nénije hozzánk is ellátogatott szepsi tartózkodása során. Diákjainkkal való találkozása alkalmából tanúságot tett hitvallásáról, az élete alatt megélt Isteni kegyelemről. Mesélt pályafutásáról, tanítványairól, élményeiről.

       A „Szólj síp, szólj” című alkotása után ismét tollat ragad, hogy megírja emlékeit.

       Hozzánk szól, rólunk ír az év végén megjelenő „KAMATOS KAMATAIM” könyvében.

       Adja Isten, hogy üzenete minél több emberhez eljusson.

        

       A készülő könyvet iskolánk titkárságán is meg lehet rendelni.

        

       Gizi néni felhívását ezúton tesszük közzé:

       „KAMATOS KAMATAIM” címmel rólatok szóló könyvet írok. Valószínű megjelenésének ideje 2016. decembere. Ennek költségeire folyószámlát nyitottam „Kamatos kamataim” jelszóval a tapolcai OTP-nél.

       Egy könyv hozzávetőleges ára -10.-€ lesz. aki könyvet igényel, a megadott számlaszámra befizetheti, ahány könyvet igényel, annyiszor -10.-€-t.

       Célszerű, ha az iskolák - jó szervező segítségével - együtt adják be felajánlásaikat.

       A könyv elkészüléséről ugyanilyen formában tájékoztatást fogok nyújtani. Átvételre Tapolcán, Mosonmagyaróváron, Budapesten és Szepsiben is lesz mód.

       Bármilyen kérés, kérdés esetén írhattok nekem.

       Elérhetőségem: HU-8300 Tapolca, Juhász Gyula utca 43/A

       Fizetésnél kérem feltüntetni a nevet, lakhelyet és a könyv címét - Kamatos kamataim

       Deviza számlaszám: BIC (SWIFT) KÓD:OTPVHUHB

       IBAN: HU05 11775489-20941882-00000000

        

      • 2016.04.19.

       "Ha igazán szereted a természetet, mindenhol megtalálod a szépségét."     Vincent Van Gogh

       Rendhagyó biológia órát tartottunk a természetben. Az ötödikes osztály tanulói a herbárium készítéséhez növényeket gyűjtögettek, és határoztak meg. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a természet szépségeit ne csak a tankönyvekből sajátítsák el tanulóink, hanem maguk is ráébredjenek a természet  csodáira és sokszínűségére.

     • Abaúji szavalóverseny - Encs
      • Abaúji szavalóverseny - Encs

       2016.04.13.

       2016. április 12-én – a költészet napja alkalmából- immár 42. alkalommal rendezték meg  az Abaúji szavalóversenyt  Encsen. Diákjaink: Sitáš Áron, Haraszti Tamás, Die Dániel, Kočiš Martina, Nagy Gabriella, Haraszti Andrea és Dobos Csenge vers és próza kategóriában versenyeztek. Gabika és Csenge egyaránt második helyezést értek el.

      • Dupla győzelem járási kosárlabdában

       2016.04.13.

       Iskolánk szervezésében valósult meg 2016. április 12-én a Kassa-vidéki járás középiskolás diákjainak KOSÁRLABDA döntője.

       Magabiztos versenyzéssel, leány és fiú csapatunk is az első helyen végzett. Gratulálunk!

       Eredmények:

       Lányok:

       1. Boldog Salkaházi Sára Egyházi Gimnázium

       2. SOŠ Medzev

       3. Gymnázium Š. Moysesa

       4. SOŠ Szepsi

       Fiúk:

       1. Boldog Salkaházi Sára Egyházi Gimnázium

       2. Gymnázium Š. Moysesa

       3. SOŠ Szepsi

       4. SOŠ Medzev

       Képgaléria

        

        

        

     • Nárciszok napja - Gyűjtés
      • Nárciszok napja - Gyűjtés

       2016.04.12.

       A Rákellenes Liga immár huszadik alkalommal szervezi meg 2016. április 15-én a nárciszok napját.                                                                                         A kezdeményezés célja egyrészt az, hogy a rákellenes küzdelem problémaköre és a szlovákiai daganatos megbetegedések helyzete bekerüljön az emberek köztudatába, hogy  a betegség  egy olyan ügy legyen, ami összeköti az embereket.  Jelképe pedig a tavaszt és a reményt szimbolizáló nárcisz. Iskolánkban nyilvános gyűjtést a pénteki napon tartunk, az adományokat a szervezet bankszámlájára                              (účet LPR SK40 1100 0000 0026 2974 0400) szeretnénk folyósítani.                                                                                                                                          Segíts, hogy segíthessünk!

      • 2016.04.12.

       (Csak az olvassa...)

       Csak az olvassa versemet,
       ki ismer engem és szeret,
       mivel a semmiben hajóz
       s hogy mi lesz, tudja, mint a jós,

       mert álmaiban megjelent
       emberi formában a csend
       s szivében néha elidőz
       a tigris meg a szelid őz.

      • 2016.04.12.

       „Akár egy halom hasított fa,
       hever egymáson a világ,
       szorítja, nyomja, összefogja
       egyik dolog a másikát
       s így mindenik determinált.
       Csak ami nincs, annak van bokra,
       csak ami lesz, az a virág,
       ami van, széthull darabokra" 
          (József Attila: Eszmélet)

       Iskolánk diákjai tisztelegve a költészet napja előtt, a „töltőtoll koptató szegény legény“ nyomdokaiba lépve verseket írtak, költöttek... gimisek_versei_a_kolt._napjara.docx

     • Szavalatokkal emlékeztünk a költészet napjára
      • Szavalatokkal emlékeztünk a költészet napjára

       2016.04.12.
       A szavalóversenyek legügyesebb előadóinak szavalatai tették emlékezetessé ezt a napot.

       1905 április 11-én született József Attila. Ebből az alkalomból  ünnepeljük a magyar lírát a 20. század legnagyobb magyar lírikusának születésnapján. Pilinszky János írta József Attiláról : Mikor meghalt, nem volt semmije. És ma – költők tudják csak igazán! – egész világ a birtoka: fűszálak és csillagok, sőt a szótár egyes szavai, amiket büntetlenül senki többé el nem vehet tőle.” József Attila igazat mondott. Horger Antal és az egész körülötte lévő ellenséges világ ellenére jóslata beteljesült: egész népét tanítja ma is, nem középiskolás fokon. Ezért van e mai nap is. Emlékezzünk rá! 

      • Ügyes matekosok

       2016.04.12.

       Kassán lezajlott 2016.3.8-án a PITAGORIASZ matematika verseny 37. évfolyamának járási fordulója. A  P3,P4,P5 kategóriában a 3.,4.,5.osztályos tanulók mérték össze a tudásukat.P4 kategóriában sikeres megoldó lett Pásztor Anna iskolánk 4.osztályos tanulója. A P5 kategóriában győzelmet aratott iskolánk 5. osztályos tanulója Gulya Szilveszter, aki 41 versenyzővel mérte össze a tudását és megszerezte az 1.helyet.  2016.4.5-én rendezték meg Kassán az alapiskolások 6. ,7.és 8.osztályos tanulói számára a 65. MATEMATIKA OLIMPIA járási fordulóját. Az idén két 6.osztályos tanulónk élt a lehetőséggel Káposztás Mihály és Pillar Tamás, akik sikeres megoldók lettek. Gratulálunk nekik és további sok sikert kívánunk!

     • Főpásztori látogatás
      • Főpásztori látogatás

       2016.04.08.

       2016. április 7-én reggel gimnazistáink egy csoportja Zsuzsa tanárnő vezetésével végig járva a 2000-ben felállított Via Lucis utat, átelmélkedték Urunk Jézus Krisztus feltámadása után történt eseményeinek egy-egy mozzanatát. Kora délelőtt a papi lelkinap kapcsán az itt tartózkodó érsekfőpásztort köszöntötték és részt vettek esperesi körzet papjainak együttmisézésén. A főpásztor szentbeszédében Szent De la Salle János, a katolikus iskolák védőszentje emléknapja kapcsán többek között kitért a helyi egyházi iskola fontosságának hangsúlyozására. Szívélyes üdvözletét küldve a tanári karnak, türelemre, tettrekészségre és kitartásra buzdította úgy a diákokat, a tanári kart, a szülőket és a híveket. Az érsekfőpásztor elismerően szólt a szép éneklésről, a ministránsok, a diákok és a hívek aktív részvételéről a szentmisén, valamint a megvendégelésről, amit az egyházközség asszonyai nagy odaadással, készséggel és szeretettel készítettek becses vendégeinknek.