• Május 11. - Boldog Salkaházi Sára Emléknapja

       2023.05.11.

       2023. május 11-én, iskolaközpontunk névadójára, a Kassán, 124 évvel ezelőtt született, Boldog Salkaházi Sárára emlékeztünk. Reggeli közös ima, értelmiségi vetélkedő, kézműves foglalkozások, Salka-kupa kosárlabda torna, családi Schalkház sírhely rendbetétel, koszorúzás a Dómban, beszélgetések az idősek otthonában és végül szentmise tarkította iskolánk diákságának életét a mai napon. Köszönjük, hogy méltóképpen emlékezhettünk, ünnepelhettünk!

        

      • ,,Süss fel nap" népdaltalálkozó

       2023.05.10.

       Az idén második alkalommal rendeztük meg a Süss fel nap - népdaltalálkozónkat. Kassától Tornaújfaluig  8 óvodából érkeztek az énekelni szerető gyerekek. Találkozónkat Pogány Éva igazgató helyettes asszony nyitotta meg. 14 bátor gyerek vállalta a megmérettetést. Az idő alatt, míg a zsűri meghozta döntését, a versenyzők a helyi óvodásokkal együtt táncoltak és énekeltek. Vándorserlegünket ez éven a buzitai óvoda vihette haza. 

      • Erdei iskola - 1. nap

       2023.05.09.

       Hétfőn Tátralomnyicot néztük meg. Kicsit hűvös volt,de nem fáztunk, mert rengeteget mozogtunk. A csodás napsütésben, gyönyörűen látszott a Magas - Tátra. Csónakáztunk, rollereztünk, futkároztunk a játszótéren. Aztán megnéztük azt a helyet, ahol télen a sítanfolyamon síeltek iskolatársaink.

      • Futóverseny Mecenzéfen

       2023.05.08.

       2023. május 8-án, immár 14. alkalommal került megszervezésre Mecenzéfen a "Beh víťazstva" futóverseny. Diákjaink minden kategóriában képviseltették magukat és kiváló eredményeket értek el. Igazi éremesőt láthattunk a Salkások előadásában.

       Eredmények:

       1. hely: Drága Vanda

       1. hely: Pálos Erik

       1. hely: Takács András

       2. hely: Hudák Kevin

       2. hely: Bugár Éva

       3. hely: Bugár Balázs

       Gratulálunk a szép eredményekhez!

      • Anyák napja

       2023.05.07.

       Hagyományunkhoz ragaszkodva, május első vasárnapján, csemetéink kultúrműsorával és Ratkó József (1936-1989) Zsoltár c. versével köszöntöttük, köszöntjük áldott gyökereinket. Köszönjük, hogy hidak lettek számunkra.

       Az anyák halhatatlanok.
       Csak testet, arcot, alakot
       váltanak; egyetlen halott
       sincs közülük; fiatalok,
       mint az idő. Újra születnek
       minden gyerekkel; megöletnek
       minden halottal - harmadnapra
       feltámadnak, mire virradna.

       Adassék nekik gyönyörűség,
       szerelmükért örökös hűség,
       s adassék könny is, hogy kibírják
       a világ összegyűjtött kínját.

       Május első vasárnapja Anyák napja. Magyarországon első alkalommal 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta. 1928-ban miniszteri rendelet alapján a hivatalos iskolai ünnepélyek közé tették az Anyák napját. Mozgó ünnepünk, amikor az édesanyákat köszöntve az anyaságról és az anyaságra emlékezünk. Ezen a napon gyerekek és felnőttek virágcsokorral ajándékozzák meg az anyukákat, ezzel is kifejezve azt a tengernyi jóságot, önzetlen szeretetet, türelmes gondoskodást, amit szavakkal alig lehet kifejezni. Ebből az alkalomból a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban kedves kis műsorral köszöntik a gyerekek az édesanyákat, illetve a nagymamákat.

       Mi is ezt tettük, délelőtt a templomban, délután a Fészekben, a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontban.

       Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza, amelyet minden országban más és más napon ünnepelnek. Angliában, az 1600-as években a Húsvétot követő negyedik vasárnapon tartották az édesanyák ünnepét. Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban, majd Anna Marie Jarvis volt az, aki 1914-re elérte, hogy nemzeti ünneppé nyilvánítsák, és hogy az ünnepet május második vasárnapján tartsák, elhunyt édesanyja emlékére.

       A legtöbb országban tavasszal és májusban ünneplik, többnyire a hónap második vasárnapján. Akadnak viszont olyan országok, ahol az év vége felé tartják, mint például Argentínában, ahol október harmadik vasárnapján, Oroszországban november utolsó vasárnapján, Panamában pedig december 8-án.

      • Ferenc pápa Budapesten - Áldást kaptunk, hoztunk és adtunk…

       2023.04.29.

       A Szentatya Ferenc pápa magyarországi látogatása kapcsán a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia személyre szóló meghívása alapján egyházközségünket és iskolánkat hárman képviselték: Nagy István iskolaigazgató, Szabó Nóra Sára orsolyita nővér és Gábor Bertalan esperes-plébános.

       Köszönet és hála a megtisztelő különös meghívásért, az előkelő helyért és a kényelmes részvételért. Szinte álomszerű, mesébe illő volt a Papp László Sportarénában töltött idő.

       Jó volt hallani, hallgatni és megszívlelni a Ferenc pápa tanítását: Azok, akik „Istenhez kötik magukat” – ahogy Assisi Szent Ferenc és Árpád-házi Szent Erzsébet –, jótékonyak lesznek a szegények iránt. „Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, nem szeretheti az Istent sem, akit nem lát” (1Jn 4,20).

       Arra bátorítalak titeket, hogy mindig a jótékonyság nyelvén beszéljetek. Amikor arra törekedtek, hogy kenyeret vigyetek az éhezőknek, az Úr kivirágoztatja az örömöt, és életetek illatos lesz az általatok ajándékozott szeretettől.

       Amikor imádkozol, ne félj mindent, ami benned zajlik, az Úr Jézus elé tárni: az érzelmeket, a félelmeket, a problémákat, az elvárásokat, az emlékeket, a reményeket. Az ima párbeszéd. Az ima - élet.

       Mindnyájan értékesek vagytok az Úr Jézus számára! Ne feledjétek, hogy senki sem veheti el helyeteket az Egyház és a világ történetében: senki sem képes arra, amire csak ti vagytok képesek. Segítsünk egymásnak elhinni, hogy szeretnek és értékesek vagyunk, hogy nagy dolgokra vagyunk teremtve.

       Köszönjük, hogy áldást kaptunk, hoztunk és adtunk…

      • Életképessé tenni a peremre szorultak szellemi, erkölcsi és fizikai létét…

       2023.04.27.

       „Cigánypasztorációs tapasztalatcsere a Kárpát-medencében” címmel rendezett és szervezett lelki találkozót 2023. április 26-27-én a budapesti Boldog Ceferino Intézet. Az első nap eseményei Barkán történtek a polgármesteri hivatal, a református és a katolikus egyházközségek közös szervezésében, a másnapi események Kassán a szalézi szerzetesek és a görögkatolikus egyházközség közreműködésével.

       A találkozó résztvevői Székely János megyéspüspök vezetésével úton Barkáról Kassára tartva rövid kitérőt tettek Szepsibe, meglátogatva a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontot, ahol Nagy István iskolaigazgató megbízásából – aki a szlovákiai egyházi iskolák igazgatóinak a találkozója miatt volt távol - Szabó Nóra Sára, orsolyita nővér köszöntötte nagy tisztelettel és szeretettel a zarándokokat a Fészekben, amelynek felépítése döntő mértékben a jelenlegi magyar kormánynak, ill. az anyaország polgárainak köszönhető.

       Örülünk, hogy ezúton is kifejezhetjük Önök által hálánkat és elkötelezettségünket a Gondviselésnek és a Benne hívőknek minden lelki, szellemi és anyagi jóért – mondta többek között a nővér. Különös öröm számunkra az a tény is, hogy becses látogatásuk a Fészkünkben akkor történik, amikor Ferenc pápa apostoli látogatására készülünk. Számunkra is jelzésérték, hogy Magyarország az egyetlen ország a világon, ahová – Olaszországon kívül – Ferenc pápa egynél többször ellátogat.

       A katolikus egyházfő látogatása mutatja, hogy Ő valóban nem sémákban gondolkodik, hanem nagyon egyéni módon, nem az esetleges kritikákra figyel, amelyeket esetenként Magyarországról hallhat, hanem igyekszik személyes tapasztalatokat gyűjteni. Ez mind - mind arra enged következtetni, hogy a Szentatya tud valamit küzdelmes történelmünkről. Arról a „csodáról”, hogy ez a kicsi nép, természetes szövetségesek nélkül, ebben a „más kultúrájú tengerben” is meg tudott maradni.

       Voltaképp az iskola is: a 265 növendék, a tantestület, a szülők, a nagyszülők, az iskolabarátok és sok-sok jóakaratú ember közös összefogása – határon innen és határon túl – ilyen jelzésértékű bizonyíték, hogy a keresztény hitnek, a bátor kiállásnak és a példás elkötelezettségnek jövőt formáló ereje van.  

       Ennek a magatartásnak a megerősítését várjuk Őeminenciája Erdő Péter bíboros úr és Őexcellenciája Bernard Bober kassai érsek-metropolita május 16-ai közös látogatásától is, amikor, felszentelődik iskolakápolnánk, megáldásra kerül Isten szolgája, Gróf Esterházy János féldomborműve és közös imát mondunk a rügyező „Petőfi-körtefánál”, amelynek oltóágát Székely-keresztúrról kapuk, hogy el ne felejtsük: a fa a szél kihívásaira, gyökereivel válaszol.

       Az iskolát a pápalátogatáskor a Papp László Sportarénában hárman képviselték. Az iskola diáksága és tantestülete ugyanis tavaly részt vett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, az idén a csíksomlyói búcsúba készülnek, hogy miután másféléve Budapesten elkötelezték önmagukat az evangéliumi értékrend hiteles megélése, őrzése és továbbadása mellett, az idén a Boldogasszony közbenjárását kérjék megvalósítani az iskola, a fészek mottóját, jeligéjét – Cum Deo, pro Pátria et Invicem – Istennel, a Hazáért és Egymásért.

       Ezúton is köszönjük a becses látogatást és az érdeklődést. Adja Isten, hogy a legközelebbi találkozónk hosszabb legyen, folytatódjon és teljesüljön a szervezők és a rendezők vágya: életképessé tenni a peremre szorultak szellemi, erkölcsi és fizikai létét.

      • Felső tagozatosok Ügyességi többpróbája

       2023.04.27.

       2023. április 27-én a nagyobbak is kipróbálhatták magukat az ügyességi többtusán. Iskolánkat ismét három csapat képviselte, mégpedig:

       6. évfolyam: Gergely Léna, Kovács Réka, Majančik Emily, Hudák Kevin, Kateržábek Sebastian, Magyar Mátyás

       7. évfolyam: Bráz Zoé, Viszlay Enikő, Vislay Chiara, Holík Viktor, Pálos Erik, Varga Nikolas

       8. évfolyam: Kacsmár Lea, Magyar Sofia, Safko Bianca, Proks Sebastian, Rybár Roman, Sakson Róbert

       A mai napon sajnos csak tapasztalattal és élményekkel gazdagodtunk, a dobogóról lecsúsztunk -  bár csak egy hellyel. Mindhárom kategóriában a negyedik helyen végeztünk. Köszönjük diákjainknak a képviseletet és sok sikert kívánunk a következő megmérettetéshez!

      • Ügyességi többpróbán a kis Salkások

       2023.04.26.

       2023. április 25-én, alsó tagozatos tanulóinkkal, ÜGYESSÉGI TÖBBPRÓBÁN vettünk részt, mely a szomszédos szlovák alapiskolában és az új atlétikai pályán került megrendezésre. Négy versenyszám összesített eredménye adta ki a csapat végső helyezését. Ezek a következők voltak: helyből távolugrás, dobás fej fölül, váltófutás és 2 perces kitartás vágtában. Iskolánkat 3 csapatban, 18 kisdiák képviselte:

       1. évfolyam: Gergely Jázmin, Kocan Lýdia, Krištofík Eszter, Balta Zalán, Kispéri István, Pelegrin Attila

       2.évfolyam: Drága Dorina, Nižník Natália, Majančík Victoria, Benčik Attila, Horváth Péter,Prokop Trisztán

       4.évfolyam: Drága Wanda, Pálos Kitty, Prokop Vivien, Reichel Tom Jhon, Rezeš István, Zsiga Eduard

       Mindannyian kitűnően szerepeltek, igazi csapatmunkában!!! Elsőseink és másodikosaink is dobogós helyen végeztek, mindkét csapat harmadik  lett. Negyedikeseink pedig - egy picivel lecsúszva a dobogóról – negyedik helyen végeztek! Gratulálunk minden sportolónak és köszönet a szervezőknek az élményért. Holnap a nagyobbaknak szurkolhatunk!

      • Ezüstöt nyertünk a Streetball bajnokságon

       2023.04.26.

       2023. április 26-án Streetball - Utcai Kosárlabda bajnokságot szerveztünk iskolánkon. A küzdelem a lányos csapatunk esetében egy gyönyörű 2. hellyel végződött. A fiúk pedig az előkelő negyedik helyet szereték meg. A lányok versenyében 6 csapat a fiúknál pedig 8 iskola küzött az első helyért. Szívből gratulálunk minden versenyzőnek!

       Eredmények:

       Lányok:

       1. ZŠ Čaňa

       2. Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont Szepsi

       3. ZŠ Grundschule Medzev

       Fiúk:

       1. ZŠ Čaňa

       2. Magyar Tannyelvű Alapiskola Szepsi

       3. ZŠ Malá Ida