• Ünnepélyes tanévzáró és ballagás

              2022.06.30.

              Tanévzáró

              2021. június 30. Szepsi

              Tisztelt egyházi és alapítványi vezetők, szülők, rokonok, ismerősök, kollégák, kedves diákok!

              Szeretettel üdvözlök mindenkit tanévzáró ünnepségünkön. Ezúttal egy minden tekintetben különleges tanévet tudhatunk magunk mögött. Hét szűk esztendő, sok-sok megpróbáltatás után idén tavasszal végre birtokba vehettük a régen megálmodott iskolaépületünket. Ma már bátran summázhatjuk, hogy érdemes volt reménykedni, kitartani. Megért minden fáradozást a tanárok, egyházi és alapítványi vezetők, szülők és diákok részéről egyaránt, mert a csoda megszületett, valóra vált az álom. A teremtőbe vetett hitünk megtartott bennünket, közösségünk egyre jobban összeforrik. Jó volt tudni az elmúlt években, hogy van a Bódva-völgyében egy erős-arany mag, amelynek tagjai mindig számíthatnak egymásra és tényleg komolyan gondolják, hogy van remény, mint ahogy megoldás is minden problémára. Az elmúlt hét szűk év után nagyon bízom a hét bő esztendőben. Örömmel tölt el, hogy a rengeteg munkának most már látható eredménye van. Lélekben és létszámban egyaránt növekszünk. Az óvodánkba annyi gyermek iratkozott be a májusi hónap folyamán, hogy megtelt a 3. csoport is. Éppen csak, hogy beköltöztünk máris át kell építeni az óvodás részleget, hogy mindenkit befogadhassunk. A 2015-ös évben 11 óvodásunk volt 2022-ben már 62 lesz. Kell ennél több bizonyíték, hogy Isten gyermekei vagyunk? Az elemi első osztályát maximális létszámmal 25 fővel nyitjuk szeptemberben. Erre sem volt még példa iskolaközpontunk eddigi történetében. A gimnázium első osztályban is olyan csapat jött össze, amely tovább erősít bennünket. Köszönet és hála érte mindenkinek. Legfőképpen a Teremtőnek, amely a tenyerén hordoz bennünket. A 2021-2022-es tanévet tehát mindannyian jó szívvel, megelégedéssel zárhatjuk.

              Kedves kilencedikes, ballagó diákok!

              Új fejezet kezdődik az életetekben. Talán nem is tudatosítjátok, de részesei voltatok Szepsiben egy nem mindennapi kezdeményezésnek. Remélem sikerült az évek során kellően megvilágosodnotok. Az egészségügyi szérumok mellett egy olyan oltást is kaptatok, amely reményeink szerint elkísér egész életetekben. A szeretet, az egymásra való odafigyelés, a haza iránti hűség, a magyaros öntudat, a keresztény-keresztyén életvitel, a szülőföldhöz való ragaszkodás szérumát. Ez kísérjen benneteket az úton. Középiskolai tanulmányaitokat ezentúl különböző iskolákban kezditek. Sok új kihívással kell majd szemben nézzetek, de soha ne feledjétek, hogy honnan jöttetek. A tudásra és az erkölcsi tartásra, amelyet a Salkában szereztetek ma már bátran építhettek. Szárnyaljatok és valósítsátok meg álmaitokat. Nagy öröm számomra, hogy többen nálunk maradtok és gimnáziumi tanulmányaitok során folyatni tudjuk a közös munkát.

              Sok sikert kívánok mindnyájatoknak!

              Kedves Gyerekek!

              Kérlek benneteket vigyázzatok magatokra a nyári szünidőben, hogy 2022. szeptember 4-én, újra találkozhassunk, itt a templomban, a tanévnyitó ünnepségen.

              Isten áldja a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont minden tanulóját, pedagógusát, dolgozóját, a szülőket, nagyszülőket és iskolabarátokat egyaránt.

              Ezzel a tanévet lezárom.

              Nagy István

            • Osztálykirándulás Miskolcon

              2022.06.29.

              A 9. A osztály diákjaival  június 27.-28-án Miskolcon kirándultunk. Megtekintettük a Herman Ottó múzeum 3 állandó kiállítását az Őserdei ösvényeken,  Kárpátok ásványai  és a „Dinók Földjén – MezoZOOikum” című, interaktív állandó tárlatátait.

              Megnéztük a Mindszenti Római Katolikus templomot és a Nagyboldogasszony-Minorita-templomot, amelynek közelében voltunk elszállásolva. Sétánk során a Mancs, az életmentő kutya szobrát is megörökítettük egy közös fényképpel.  

               Kirándulásunk során kis izgalomban is volt részünk. Kalandbarlangban jártunk, egy  160 négyzetméteren berendezett kijutós, szabadulós játékon vettünk részt a Babilon pályán. Egy óra állt rendelkezésünkre, hogy csapatunk szobáról-szobára haladva kijusson, mielőtt Babilon romokba dől. A siker kulcsa az apróbb részletek megtalálásában, a különböző fejtörők és feladványok sikeres megoldásában és a csapatmunkában rejlett. Sikeresen helyt álltunk.  Végezetül nem maradhatot el egy közös mozizás sem.

              Élményekben gazdagon tértünk haza.

            • Városi kitüntetések

              2022.06.29.

              Városi kitüntetésben részesültek gimnazista diákjaink - Viszlay Eszter, Dienes Noémi, Pásztor Anna - kimagasló tanulmányi és versenyeredményeikért, valamint iskolán kívüli tevékenységükért. Szívből gratulálunk a rangos elismeréshez!

            • MEGHÍVÓ

              2022.06.28.

              Énekeljetek és ujjongjatok szívből az Úrnak. Adjatok hálát mindig mindenért Urunk, Jézus Krisztus nevében az Istennek, az Atyának. (Ef 5, 19-20)

              MEGHÍVÓ

              A Szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont

              2022. június 30-án (csütörtökön)

              10.00 - órai kezdettel

              tartja

              tanévzáró ünnepségét és kilencedikes diákjainak ballagását.

              A szepsi római katolikus templomban

              ökumenikus istentisztelet keretében adunk hálát az elmúlt évért,

              amelyre szeretettel várunk

              minden kedves diákot, szülőt, tanárt és iskolabarátot.

              Kérjük az ünnepélyes és méltóságteljes megjelenést.

              Tisztelettel:

                           Mons. Dr. Gábor Bertalan                                                                           Mgr. Nagy István

                             esperes - plébános                                                                                     iskolaigazgató

            • Élménybeszámoló az 1.G osztálykirándulásról Egerben

              2022.06.27.

               2022.június 22-én és 23-án két napra ellátogattunk Egerbe, ahol nagy élményben volt részünk, mert összekötötték a kellemeset a hasznossal.

                   A szerdai napunk az Érseki Szent József Kollégiumba való megérkezése és a csomagok lepakolása után egy tartalmas programmal indult. Első utunk a felújítás alatt álló Bazilikába vezetett, amely Magyarország egyik legnagyobb temploma. A második állomásunk az Érseki Palota volt, amely történelmi város szívében található. Kívülről és belülről is gyönyörű. Következő utunk az Eger alatt húzódó pincerendszerbe vezetett, ahol megnéztük az Időalagutat és a "Város a város alatt"-ot, ahol egy időgép segítségével repültünk a múltba, majd különböző korszakok között utazva szemtanúi lehettünk Eger történelmi eseményeinek. Megnéztünk egy retró kiállítást is, ami megmutatta milyen volt az élet a szocializmusban. Később ellátogattunk a Szemfényvesztőbe is, ahol kipróbálhattuk milyen érzés vaknak lenni. Vaksötétben kellett tájékozódni, mindössze hangok és egy fehérbot által. Nagyon tetszett nekünk, érdekes volt, de sok rossz érzés töltött el minket amiatt, hogy milyen egy embernek az élete, aki nem lát semmit. Nagyon nehéz életük van.

              Ezután  bátran felmentünk a Minaret toronyba is, ahonnan a kilátás Eger városára gyönyörű, bár lejönni elég ijesztő volt. A Minaret melletti Marcipán Múzeumot is megnéztük. Hihetetlen dolgok voltak marcipánból kirakva. A sűrű programunkat egy kis esti sétával zártuk és a Gárdonyi Géza téren egy 30 méter magas óriáskerékre is felszálltunk , hogy az esti fényben is megcsodáljuk Eger szépségét.

                  Másnap első megállónk az Egri vár és az Egri Csillagok Panoptikum volt, ahol Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének viaszból készült szereplőit csodálhattuk meg élethű nagyságban. Ezután ellátogattunk a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpontba, ahol  a Panorámateraszról megnézhettük Eger nevezetességeit, majd a Csillagászati Múzeumban eredeti műszereket láttunk, melyeket Hell Miksa, magyar származású bécsi királyi csillagász szerzett be. A Varázsteremben interaktív eszközök segítségével kísérleteket végeztünk, amelyekkel „kézzelfogható” módon megértettük  a egyszerő fizikai jelenségek et.

              Barna György Optikatörténeti Kiállítás – on az antik távcsövektől, mikroszkópoktól egészen a múlt századi fényképezőgépekig, kamerákig mindent láttunk . A legfelső emeleten megtekinthettük a várost egy asztalra kivetítve a Camera Obscura segítségével, mely Európa legrégebbi, ma is működő periszkópja. Végül a napot a Beatles Múzeummal zártuk, ahol sokat tanulhattunk a zenekar egyesüléséről és történetéről. Vidám, zenés, interaktív túra a Beatles színpompás világában.

                  Ez után már csak a hazautazás várt ránk az esti órákban. Mindenki fáradtan, de mosolyogva és élményekkel gazdagon tért haza a felejthetetlen osztálykirándulásról.

            • 5.A osztálykirándulás - Barlangolás és a csillagok között

              2022.06.27.

              Június 22-én az 5.A osztály is részt vett egy osztálykiránduláson. Már nagyon vártuk, mert így jobban összehangolódott az osztály. A mecenzéfi csillagvizsgálónál, illetve a jászói barlangban voltunk. Nyilván a buszban kihagyhatatlan volt az énekelgetés! A csillagvizsgálónál nagyon sok mindent tanultunk a fizikai erőkről, illetve a bolygókról is. A barlangban egy kicsit megijedtünk amikor leoltották a lámpákat és teljesen sötétség volt, de túléltük. Egy kis pizzázás sem maradhatott el. Remélem máskor is lesz lehetőségünk ilyen jó hangulatú osztálykirándulásban.

              Kovács Réka V.

            • Tovább adni a reménység lángját…

              2022.06.27.

              Amikor a zenekar egy művet játszik, előbb összehangolják a hangszereket, csak így lesz méltó az előadás és mutatja meg a zenészek tehetségét – mondta a minap Ferenc pápa egyik lelki találkozón. Az összehangolódáshoz meg kell hallgatni egymást, mert leghatékonyabban ez segíti a közös és a helyes döntések meghozatalát.

              ,,Mostoha időkben leszegényedhetik egy nép; de az anyagiak visszatérhetnek, ha ifjúságunk testben, lélekben ép marad.” – olvasható Isten szolgája, Mindszenty József bíboros egyik közismert nyilatkozata a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont aulája homlokfalán.

              Az iskolaév végéhez közeledve a különböző iskolai, városi és egyházi rendezvények is ennek a testi - lelki épségnek az elősegítését kívánta szolgálni.

              Az iskolai próbabál, debrődi Szent László zarándoklat és a vasárnapi ökumenikus istentisztelet úgymond csak cseppek a szükség óceánjában, de nélkülük, az óceán nem lenne egész.

              Mindenütt, ahová visszatér Káin és Ábel drámája és elszabadul az ördögi erőszak, pusztulni indul az élet, amelyre a Krisztusban hívőknek az imádság erejével kell válaszolniuk. A szeretet konkrét tetteivel és minden keresztény eszközzel azért kell küzdeniük, hogy a különböző fegyvernemek elhallgassanak és átadják helyüket a hatékony dialógusnak.

              Hívőként tudjuk, hogy a gőg és az emberi bálvány trónjai előbb-utóbb leomlanak, és beteljesedik Izajás próféta békéről szóló jövendölése, hogy egyetlen nép se emel kezet a másikra, a kard ekevassá változik, a lándzsa szőlőmetsző késsé.

              Napjainkban sajnos éppen az ellenkezője történik: fogy a szellemi, lelki és testi élelem, míg a különböző fegyverek zaja egyre erősödik. Sok helyen kicsiben és nagyban Káini szemlélet uralja a történéseket.

              Hála Istennek a szűkebb pátriában egyre többen érzik szükségét a különböző kislépések összehangolására a táncban, a zarándokúton, az ökumenikus szolgálatban: folytatni az imát, a böjtöt, a segítést, a munkát azért, hogy a béke ösvényei át tudják szőni a konfliktusok dzsungelét. Elősegítve ezzel a prófécia beteljesedését: „Ő tart majd ítéletet a nemzetek között, és igazságot szolgáltat számtalan népnek. Ők meg ekevassá kovácsolják kardjukat, és lándzsájukat szőlőmetsző késsé. Nemzet nem emel kardot nemzet ellen, és nem tanul többé hadviselést.” (Iz 2,4)

            • VÁROSI OLIMPIA

              2022.06.26.

              Atlétikában és kispályás labdarúgásban is versengtünk a városi olimpián, amely hétfőtől zajlott. Iskolánkat fociban az 5.,6. és 7.osztàlyos fiúk csapata képviselte, akik izgalmas csaták után a harmadik helyen végeztek. Mindenkinek szívből gratulálunk a remek sporteredményekhez!

            • Búcsú az alsó tagozattól

              2022.06.25.

              Pereg a lap történeted könyvében, 

              S míg tollhegyed a sor végére ér,

              Jön tél, vagy nyár, mosoly és könnycsepp,

              Minden fejezete mást ígér…

              Egy fejezet lezárult negyedikeseink életében, de egyben egy új kezdődik. 

              Mondhatnánk: Ha Isten bezár egy ajtót, valahol kinyit egy ablakot.

            • Debrecenbe kéne menni ... 2.G

              2022.06.24.

              Ellátogattunk a Déri Múzeumba, ahol volt szerencsénk megtekinteni - többek között - Munkácsi Mihály híres Krisztus -trilógiáját. Ezután részt vettünk egy nagyon érdekes tárlatvezetésen a Református Kollégium Múzeumában, ahol még Kassáról is újat tanultunk! Délután a szabadulószobát próbáltuk ki először életünkben. Tetszett! Megismételjük! Majd mozival és esti sétával zártuk a napot. Màsnap Debrecen egyik jelképét, a Református Nagytemplomot néztük meg, majd a nagyerdei fürdőben pihentük ki fáradalmainkat. Sára nővér az érdeklődőknek még a csodaszép Egyetemet is megmutatta. Köszönjük, hogy elkísért minket. Szép élményekkel gazdagodva tértünk haza

            • Ballagás az óvodában

              2022.06.24.

              Értékmentő életünk első tudatos lépései…

              2022. június 23-án, Keresztelő Szent János liturgikus ünnepén, először ballagtak a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont óvodásai az intézmény új épületrészéből.

              Jó volt együtt látni Isten népét: a szülőket és a nagyszülőket, a pedagógusokat és az egyházi vezetést.  Jó volt szemlélni az anyai elfogadás, az intézmény nevelési szépségét, készségét és egymásutániságát: az anyaság, az óvoda, az iskola, a szülés, a pátyolgatás, a nevelés fokozatos kibontakozását.

              Hittel valljuk, hogy Isten - mint Keresztelő Jánost - mindnyájunkat személyesen szeret és anyánk méhétől meghívott minket a lét teljességére. Keresztény életünk próbája, hogy miként viszonozzuk az Ő szeretetét és e szereteten belül miként válaszolunk erre a hívására?

              Nagyon fontos megértenünk, hogy itt két mozzanatról van szó: a személyes szeretetről, hogy „Az Úr hívott el engem az anyaméhtől fogva, anyám méhétől fogva emlegette nevem”, illetve egy feladatról, megbízatásról: „Kevés az, hogy szolgám légy, a nemzetek világosságává teszlek...” Csak akkor tudjuk meg, hogy mi a hivatásunk és mi a küldetésünk, ha előbb személyes szeretetére válaszolunk egész lényünkkel.

              Annak, aki csak úgy általában vallásos, akinek Krisztus nem a személyes Megváltója, Istene, barátja, mindene, hiába vár arra, hogy valami isteni jel megmutassa neki, hogy mi a hivatása: a családalapítás, a papság vagy a szerzetesség. Ha az egyén a maga langyos életével nem egész szívvel az Istené és egyik hivatást sem fogadta el, előbb-utóbb azt tapasztalja, hogy egyik küldetésre sem alkalmas, hiszen a két akarat csak a legnagyobb szeretetben tud egyesülni.

              Csak ha Isten életünk igazi és egyetlen főszereplője lesz, láthatjuk meg, hogy szeretete miként jelöli ki utunkat és láttatja meg velünk világosan, hogy mi is a küldetésünk.
              Adja Isten, hogy megértsük meghívását, amellyel anyánk méhétől fogva szólít mindnyájunkat és egész lényünkkel válaszolni tudjunk hívására, senkit és semmit elébe nem helyezve az Ő személyes szeretetének.

              Csak kívánni lehet, hogy ha hivatásunkban krízist tapasztalunk, legyen erőnk mindezt, szeretetünk próbatételeként értelmezni, s tudjunk ismét az evangéliumi értékrendjét választani, nem elhagyva helyünket sem a szűkebb, sem a tágabb családban, hanem megújítva szeretetünket Isten, a szülőföld, a kultúra, az anyanyelv iránt, értékmentőn éljük meg mindennapai életünket – cum Deo, pro pátria et invicem…

            • Erdő Péter bíboros úr születésnapján Esztergomban

              2022.06.23.

              Az esztergomi bazilikában misével köszöntötték hétfőn az Esztergom-Budapest Főegyházmegyét 20 éve vezető Erdő Péter bíborost 70. születésnapja alkalmából. Az ünnepi eseményen jelen voltak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papjai, munkatársai, valamint a magyar politikai és közélet képviselői, köztük Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Varga Zs. András, a Kúria elnöke, valamint Áder János volt köztársasági elnök.

              Egyházközségünket és iskolánkat Gábor Bertalan esperes-plébános és Nagy István iskolaigazgató képviselte.

              Veres András püspök, az MKPK elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a bíboros tíz éven át vezette a testületet, és ezalatt szavai szerint „megtapasztaltuk és ma is érezzük készségét, mellyel kész segíteni e közösség munkáját”.

              A püspök kiemelte, hogy büszkeséggel tekintenek Erdő Péter bíborosi szolgálatára, amelyet az egyház szolgálatára végez a mindenkori pápa segítésével, és az ott tapasztaltak gazdagítják a Püspöki Konferencia munkáját.

              Süllei László érseki általános helynök, plébános felidézte, hogy Erdő Péter székfoglaló miséjén így fogalmazott; az alapvető kérdés, mit tehetünk most együtt, hogy Jézus Krisztus szeretetének és békéjének műve bennünk és a világban előre haladjon?

              Elmondta, a kérdés is bátorságot mutat, mert nem fél megmutatni a világnak az üdvösséghez vivő utat. Úgy vélte, a kegyelem szavára épülő élet bontakozik ki előttünk a bíboros szolgálatában.

              Süllei László Erdő Péter egyházvezetői munkásságán túl méltatta a bíboros jogászi és teológiai tevékenységét, amely a kánonjogász hallgatók generációi számára szolgált útmutatásul.

              A mise végén egy könyvet adott át a bíborosnak, amelybe a vele kapcsolatban állók személyes történeteit, gratulációit, munkásságának jelentős eseményeit felidéző fényképeket gyűjtötték össze.

              Erdő Péter bíboros, prímás június 25-én tölti be 70. életévét. 47 esztendeje szentelték pappá, 20 éve áll az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye élén. Ígérete szerint 2022. október 13-án meglátogatja az egyházi iskolaközpontot és szentmisét mutat be Bodollón a Fatimai engesztelő imatalálkozók 20. évfordulója emlékére.

            • Városi Olimpia

              2022.06.21.

              2022. június 20-án iskolánk is részt vett a városi olompia megnyitó ünnepségén, amely a "Tér összeköt" projekt keretén belül valósult meg. Ezen a napon diákjaink kiütő métában mérték össze ügyességüket kihívóikkal. A sportrendezvény egész héten folytatódik: atlétika, birkózás és foci versenyszámokban. Sok sikert és jó sportolást mindenkinek!

            • Egy éjszaka az iskolában

              2022.06.20.

              Az osztálytársaimmal nagyon vártuk már a június 17-ét, mivel osztálykirándulásra készültünk. Először a borsi Rákóczi-kastélyt látogattuk meg. Sikerült megbeszélnünk az igazgató úrral, hogy az éjszakát az iskolában tölthessük.  Így aznap az iskolában maradtunk éjszakára. A fiúk és a lányok külön helységben (osztálytermekben) aludtak.  Az este közös pizzázással, sportolással, zenéléssel és beszélgetéssel telt. A szüleink mindenféle finomsággal készültek nekünk, amit mozizás közben meg is ettünk. Lefekvés után még jó sokáig beszélgettünk. Jó buli volt! Reméljük sok alkalmunk lesz még az iskolában aludni.

              Balázs Lilien 6.A

            • Első szentáldozás

              2022.06.19.

              Áldott légy, Atya és Fiú és Szentlélek, teljes Szentháromság, egy, élő, igaz Isten…

              2022. június 19-én Szabó Nóra Sára, orsolyita hitoktatónővér előkészítésében 15 gyermek járult Szepsiben az idén először szentáldozáshoz a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont szervezésében. Az ünnepség szülői áldással vette kezdetét. Az ünnepi menetben a gyermekek egy-egy szál szegfűvel a kezükben a szülőktől kísérve járultak az oltárhoz, ahová elkísérte őket az iskola vezetése, valamint az osztályfőnöknő és az alsó tagozat több diáktársa is, akik Nagy Imre, Nagy Éva és Nová Mária pedagógusok zenei kíséretében tették széppé és emlékezetessé ezt a nem mindennapi eseményt.

              Amint tudjuk, Urunk Jézus Krisztus az utolsó vacsorán előbb azt állította, hogy Ő mindent tudtul adott övéinek, nem sokkal később viszont azt mondta nekik, hogy még sok mondanivalója lenne számukra. E látszólagos ellentmondás feloldása abban van, hogy az Úr Jézus által adott kinyilatkoztatást a Szentlélek egy más szinten folytatta. Nem új igazságokat közölt, hanem az Úr Jézus tanításából – aki maga az Atya üzenete – vette mindazt, amit mondott. A Szentlélek eljövetele nélkül ugyanis az Úr Jézus igéje és az Atya igéje nem lehetne teljes, igazi, egyetemes örömhír, mivel az Úr Jézus tanításából a legmélyebb és legizgalmasabb, de rejtett valóság csak fokozatosan kerül a felszínre: az Atya és a Fiú kapcsolata, a Szentlélek által lesz érthető, tapasztalható és megélhető. Ezzel egyben az is feltárul, hogy kicsoda nekünk Jézus Krisztus: nem csupán próféta, vallásalapító, hanem Isten, aki magára vette a mi emberi természetünket. Sőt, feltárta azt is, hogy milyen értéke van az Ő megtört Testének és az Ő kiontott Vérének, amelyet bűneink bocsánatára vehetünk magunkhoz.

              A Szentlélek a személyesség, a személyes kapcsolatok felragyogtatója is, mert Ő maga a Szeretet, aki Isten szentháromságos életét nyilatkoztatja ki nekünk a szeretetteljes szerelemben és barátságban, a hitvestársak, a szülők és a gyermekek közti kapcsolatban. Sőt, a mennyországot, mint az Istennel és egymással való örök szeretetkapcsolatok boldog szövedékét kínálja fel nekünk. Ennek a titoknak a megértésére igyekszik tanítani és nevelni az egyházi iskola, amiért ismételt köszönet és hála a szülőknek, a nevelőknek, a pedagógusoknak és a lelkipásztoroknak. A szentmise végén a Nagy István, iskolaigazgató által a Boldog Sára testvér templomi képe elé elhelyezett virágcsokor és a csíksomlyói emlékfa előtt zengő Boldogasszony-ének is ezt a hálát szimbolizálta.

              Természetesen köszönet és hála elsősorban a mennyei Atyának, aki szent Fiad által kinyilatkoztatta nekünk irántunk való szeretetének mérhetetlen mélységeit. Köszönet és hála Urunknak, Jézus Krisztusnak, akik halála és feltámadása, valamint a Szentlélek elküldése által Isten belső életének részesévé tette az egybegyűlteket. Köszönet és hála a Szentléleknek, akiben képességet kaptunk, hogy Isten szeretetével viszont szeressük az Atyát és egymást.

              Köszönet és hála, hogy Isten kegyelméből szelídül a Salka-falka. Köszönet és hála, hogy nemzedékről nemzedékre hittel mondjuk és valljuk: áldott légy, Atya és Fiú és Szentlélek, teljes Szentháromság, egy, élő, igaz Isten!