• 2. SALKA BÁL

              2023.04.16.

              Nagy Mátyás és Szanyi Márk kiérdemesült salkások szervezésében 2023. április 8-án tartotta II. Salkás-bálját a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont fiatalsága.

              Örvendetes tény, hála és köszönet, hogy ezt a találkozót is Isten nevében akarták kezdeni. Bátorság ez a javából. Bátorság egy olyan világban, ahol minden-minden fontosabb, mint az evangéliumi értékrend – Isten, haza, család.

              Dicséretre méltó, hogy a Bált, nem a nagyböjti szentidőben, de Húsvét után szervezték, rendezték, akkor, amikor arra emlékezünk, hogy Urunk, Jézus Krisztus legyőzte a halált és újjáteremtette az életet.

              A tavasz, a fiatalság, a kikelet, az ébredő természet - az életet szimbolizálja. A mindenkori ifjúság mindennek jeles tanúja. Adná Isten, hogy amint egykor az Úr Jézus legközelebbi barátai és barátnői, úgy fiataljaink is hiteles tanúi lennének és maradnának ennek az értékrendnek.

              Köztudott, hogy az Úr Jézus feltámadásának legelső tanúi nem férfiak, de nők voltak. Nők, akik hagyták, hogy meglepje és megindítsa őket a feltámadt Krisztus ereje és világossága. Élethelyzetükbe nem nyugodtak bele. Nem törődtek bele a nem várt eseményekbe. És nem is roskadtak önmagukba, mint apostolok, hanem a szívükre hallgatva elindultak, hogy megkeressék Jézust. S miután találkoztak Vele nem tartották meg önmaguknak a találkozás örömét, hanem úgy döntöttek, hogy másokkal együtt járva megosszák azt.

              A nők életpéldája a mindenkori Egyház örökös feladata. A kereszténység minősége ugyanis nem politikai rezsimek függvénye, hanem a belső hozzáállásé. Akár vallásszabadságban élünk, akár üldöztetésben van részünk, kereszténységünk csak annyiban krisztusi, amennyiben a Vele való személyes kapcsolat élteti.

              Kívánjuk és kérjük, hogy ifjúságunk bizton járja ezt az utat, nem felejtve: arra kaptunk meghívást, hogy megújult lelkesedéssel eltelve, a feltámadás hiteles tanúiként a reménység magvetői legyünk. Bizonyítva, hogy itt a Fészekben is formáló tanúi vagyunk egy olyan életmagatartásnak, amelyen nem vesznek erőt a földi hatalmak, sőt még a pokol kapui sem.

            • Járási terepfutó bajnokság Szepsiben

              2023.04.14.

              2023. április 12-én, iskolaközpontunk szervezésében valósult meg Szepsiben a Kassa-vidéki járás terepfutó bajnoksága. A diákoknak 2000 m-t kellett teljesíteni. Iskolánkat Bugár Éva, Vislay Chiara, Magyar Sofia, Haraszti Tamás, Die Dániel és Polyák Csaba képviselte. Sajnos ezúttal nem sikerült az elsők között végezni, de élményekben mindenképp gazdagodtunk. 

            • Óriási siker az angol olimpiászon

              2023.04.05.

              2023 március 29-én György Péter, Gimnáziumunk harmadikos tanulója az angol olimpiász országos fordulóján vett részt Nagyszombatban - Bukó Dénes tanár úr kíséretében. Miután január 19-én megnyerte a járási fordulót, majd február 16-án kerületi szinten is mindenkit maga mögé utasított, kivívta helyét  Szlovákia legjobbjai között.  A döntőben rengeteg tapasztalattal és tudással gazdagodott és méltón képviselte iskolánkat.

              Elismerés az eredményért diáknak és tanárának egyaránt!

            • Húsvétvárás

              2023.04.05.

              Nagykedden a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont diáksága, tantestülete és alkalmazottjai abban a kiváltságban részesültek, hogy közösségi bűnbánatukat az intézmény falai között, a Fészekben tarthatták. Az esperesi körzet papjai alkalmat adtak arra, hogy amint a nagyböjt folyamán az egyes egyházközségek templomaiban kiszolgáltatták a bűnbánat szentségét, úgy megadják ennek lehetőségét itt is.

              A napi evangélium Júdás árulásának kezdetéről szólt.  „Jézus bemártotta a falatot (a tálba) és karióti Júdásnak, Simon fiának nyújtotta. A falat után mindjárt belé szállt a Sátán. Jézus ennyit mondott neki: „Amit tenni akarsz, tedd meg mielőbb!” (Jn 13,26-27).

              A Nagyhét evangéliumainak egyik „főszereplője” – Júdás apostol, egy a 12 közül. Valójában azonban nem is nevezhető szereplőnek, hanem inkább a sötétség hatalmi eszközének, akiben jól végigkövethető a gonoszság feltartóztathatatlan mechanizmusa, ami egyben intés és ijesztő figyelmeztetés mindnyájunk számára.

              A Júdásnak nyújtott bemártott falat az Úr Jézus egy gesztusa, mintegy utolsó figyelmeztetése, még egy végső lehetőség felkínálása a megtérésre. Júdás elveszi a falatot, de nem megtér, hanem eltér, engedve, hogy belészálljon a Sátán. Ez azt jelenti, hogy véglegesen döntött: utoljára is elutasítja a feléje nyújtott kezet. Jézus ezt látva szólítja fel: „Amit tenni akarsz, tedd meg mielőbb!” Ezzel is kifejezésre juttatja, hogy nem tehetetlen elszenvedője, hanem irányítója az eseményeknek: elfogatása, megkínzása és halála ugyan bekövetkezik, mert minden tettnek következménye van, a jótettnek jó, a rossznak rossz, de Isten jósága felülmúlhatatlan.

              Az Úr Jézus Júdás tettét látva arról beszél, hogy most dicsőült meg az Emberfia. Igen, mert ott, ahol látszólag a sötétség, a gonoszság diadalmaskodik, ott az Úr Jézus mást is lát, látja, hogy hogyan teljesedik be Isten örök terve, szent akarata: a jóság, a szeretet, az irgalom végső győzelme. Látja bebizonyosodni a népi bölcsességet: Isten a görbe vonalakkal is egyenesen ír.

              Adja Isten, hogy a nagyhét eseményeit elemezve elmerüljünk küldetésünk csodálatos beteljesedésének szemlélésében. Segítsen mindnyájunkat a Szentlélek kegyelme, ereje és fénye, hogy a látszólagos vereségek közepette is merjünk bízni és remélni, s így megtanuljunk: győzedelmeskedni a gyűlölet erői fölött, úgy, hogy egyszerre legyen nyílván való életünkben az Atya akaratához való hűség és az emberek iránti, vértanúságig menő szeretet. Az emberi rossz, rosszat eredményez, az isteni jó, jót. Isten jóságos, irgalmas, megváltó szeretete semmilyen bűnnel nem győzhető le.

              A szentmisében - amelyet az iskola énekkara kísért szép éneklésével Nová Mária tanítónő és édesanyja zongorakíséretével, Lukács Katalin és Nagy Imre pedagógusok vezetésével, valamint a felolvasók Sára nővér közreműködésével - megemlékeztek a napokban elhunyt Répás Zsuzsanna volt államtitkár-helyettesről, aki sokat segített az iskolalapításban és az építkezés anyagi javainak előteremtésében. A liturgiát záró áldás előtt, jókívánság hangzott el születésnapja kapcsán az intézmény vezetője, Nagy István iskolaigazgató felé, aki a kezdetektől fogva lelkiismeretes odaadással, felelősségteljesen, meggyőződéses hitbeli és nemzeti önazonossággal végzi megbízatását és tesz eleget az Egyház, a szülők, a tantestület, az alkalmazottak és a növendékek elvárásainak. A hála és a megbecsülés jeleként ajándékul egy zenélőórát kapott, ami precíz pontossággal, külső fizikai beavatkozás nélkül mutatja az időt.

              Adja Isten, hogy hivatását továbbra is olyan igényes odaadással, lelkiismeretesen végezze, mint eddig: pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen...

            • A Salka Banda országos döntős

              2023.04.04.

              Nagykaposon, 2023. március 31-én rendezték meg a Tompa Mihály Vers-és Prózamondó Verseny országos elődöntőjét.

              Diákjaink méltón képviselték iskolánkat.

              A Salka Banda első alkalommal indult a megzenésített versek kategóriájában. Arany minősítésben részesült, így képviselheti intézményünket az országos döntőn Rimaszombatban.

              Tagjai: Balta Rita, Viszlay Eszter, Kovács Réka, Viszlay Boglárka, Dunka Roland, Gacsay Bence Barnabás.

              További eredmények:

              I.kategória - vers:        Drága Dorina – ezüst sáv

                                 -próza:     Pálos Márk – ezüst sáv

              II.kategória-vers:      Pelegrin Noémi-bronz sáv

              III.kategória-vers:    Balázs Lilien – ezüst sáv

              IV.kategória – vers: Viszlay Eszter – ezüst sáv

                                                 Dienes Noémi-bronz sáv

              Gratulálunk a tanulóknak a szép eredményekért!       

            • PITAGORASZ VERSENY - JÁRÁSI FORDULÓ

              2023.04.03.

              „A sikerhez vezető legrövidebb út az, amelyiken elindulsz .“
              (Ronil Caine)

              2023. március 20-án lezajlott a PITAGORASZ VERSENY 44. évfolyamának járási
              fordulója Kassán a P3, P4, P5 kategóriákban. Iskolánkat összesen 6 tanuló képviselte, akikre
              nagyon büszkék vagyunk. A P3 kategóriában 87 kis tehetség mérte össze a logikus
              gondolkodását, ahol az elért pontszámaik alapján sikeres megoldóként szerepelt mindhárom

              3. A osztályos tanulónk:

              Vysoký Levente, Boros Dániel és Prokop Vivien

              A P5 kategóriában 55 tanuló mérte össze a matematika tudását, ahol az elért pontszámai

              alapján dobogós 3. helyezést ért el:
              Pelegrin Noémi 5. A osztályos tanuló
              Gratulálunk minden résztvevőnek!

            • SIKERT ARATTUNK A ZRÍNYI ILONA MATEMATIKAVERSENY KELET – SZLOVÁKIA KÖRZETI FORDULÓJÁN

              2023.04.03.

              „Kiérdemelni valamit nem szerencse kérdése, hanem keményen dolgozni kell érte.“


              2023. február 15-én lezajlott a ZRÍNYI ILONA MATEMATIKAVERSENY megyei
              fordulója Kassán. Tehetséges tanulóink hat kategóriában versenyeztek. Öt kategóriában 3
              tanulónk sikeres megoldó lett és 2 gimnazista diákunk dobogós 3. helyezést ért el. Az
              ünnepélyes díjkiosztásra március 27-én került sor a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási
              Nyelvű Gimnázium és Alapiskola épületében, ahol a nyertes diákjaink átvették az oklevelet és
              az értékes könyvjutalmat.
              Dobogós helyezések:

              A 9. évfolyambeli diákok kategóriájában

              Sikur Mátyás Dávid 1.G osztályos tanuló – 3. helyezést ért el


              A 10. évfolyambeli diákok kategóriájában

              Kovács Norman Gábor 2.G osztályos tanuló – 3. helyezést ért el

              Egyéni sikerek:
              A 2. évfolyambeli tanulók kategóriájában: Helyei Lucia II.A -7.hely
              A 5. évfolyambeli tanulók kategóriájában: Pelegrin Noémi V.A - 8.hely
              A 11. évfolyambeli tanulók kategóriájában: Viszlay Eszter 3.G - 5.hely
              Gratulálunk a tehetségeknek, reményeink szerint jövőre folytatjuk !

            • Virágvasárnap

              2023.04.02.

              Virágvasárnap - az Anyaszentegyház Krisztus Urunk jeruzsálemi bevonulására emlékezik. Az ünnepnek kettős üzenete van: egyrészt, a győzelem és a megdicsőülés napja ez, amelynek jele a győzelmi pálmát helyettesítő barkaág. Másrészt, annak tudatosítása, hogy minden sikert, eredményt, győzelmet megelőz a felkészülés fáradalma, nehézsége és szenvedése, aminek jele, a szentmisében felhangzó Passió, vagyis a szenvedéstörténet, amit a Vox Columballae vegyes kar előadásában, Bányász Emőke, karnagyasszony vezetésével hallgathattunk meg.

              Esperes-plébánosunk a segédkezőkkel a mellékoltárhoz vonult, ahonnan - a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont diákjai énekkíséretében – Lukács Katalin és Bányász Emőke tanárnők vezetésével - az oltárhoz vittük az Urunk, Jézus Krisztus szenvedésére emlékeztető Keresztet.

              Ki hitte volna, hogy Isten másodszor így jön el? Nem királyi palotában született, hanem a betlehemi istállóban, s nem harci paripán, hanem szelíd kis szamáron vonul be a szent városba. Az állatok szolgálata mellett megjelennek a növények is: a virágok és a friss ágak, amelyeket puha szőnyegként eléje terítenek. Az egész föld hódol a Teremtő előtt, a leterített ruhákban pedig az emberi civilizáció és kultúra borul le szerényen a lába elé. És a gyerekek ajkán felhangzik az igazság: ő Dávid Fia, a Messiás, akit Isten megígért az ősatyák és próféták által. A szó szoros értelmében senki soha nem jött és nem is jöhet az Úrnak, vagyis Izrael Istenének nevében, vagyis az ő isteni természetének hatalmával, csak maga Isten, az Isten egyszülött Fia, Jézus Krisztus.

              Ez a tény szinte elviselhetetlenül éles megvilágításba helyezi a gazdag virágvasárnapi szertartás mozzanatait, úgy, hogy azok minden szándékos hatáskeltés nélkül megrendítenek. Ezért is nincs helye ezen a szentmisén prédikációnak: a liturgia szavai, dallamai és szimbólumai olyan magasságokat és mélységeket közvetítenek, hogy azt a töredékes igehirdetés szavai csak szétdarabolni, elfedni, összemaszatolni tudnák.

              Köszönjük, hogy ismételten együtt, közösen kezdhettük ünnepelni megváltásunk szent titkait. Köszönjük az egyházi iskola diákságának és felkészítőinek az aktív részvételt, köszönjük az énekkarnak is az áldozatkész részvételt. Örömmel követtük a próbák gyakorlatát. Köszönjük, hogy kedves kötelességünknek tartjuk a liturgiavégzés minőségi voltát. Itt is igaz a népi bölcsesség: mutasd meg a liturgiádat és megmondom, hogy ki vagy!

            • Ingyen ebéd - étkezési támogatás - KÉRVÉNYEZÉS

              2023.04.02.

              Tisztelt Szülők!

              2023. május 1-től visszatérnek az étkezési támogatások az iskolába és az óvoda utolsó évfolyamába.

              Fontos, hogy a Szülőknek 2023. április 12-ig, az EDUPAGE alkalmazáson keresztül, egy ELEKTRONIKUS KÉRVÉNYT kell eljuttatni az iskolaközponthoz. A kérvény a NYILATKOZATOK-ŽIADOSTI menüpont alatt található – Žiadosť o dotáciu na stravu-NÁVRATKA.

              Támogatásra jogosultak az óvoda utolsó éves tanulói és az 1-9. évfolyamok minden diákja. Az állam anyagi segítsége kizárólag az ebédre vonatkozik, ezért a rezsiköltséget a tízórai és uzsonna árát továbbra is fizetni kell. Köszönjük az együttműködést!

            • Ünnepélyes beiratkozás

              2023.04.01.

              2023. április 1-jén ünnepélyes beiratkozást tartottunk az alapiskola 1. osztályába. A leendő elsősöknek és a szülőknek egy kis műsorral is kedveskedtünk, majd átvehették a Rákóczi Szövetség ajándékát - egy iskolatáskát. Köszönjük a bizalmat!

            • A kegyelmek kegyelme…

              2023.04.01.

              A szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont gimnazistái 2023. március 30-án Sára nővér vezetésével keresztúti ájtatosságot végeztek a plébánia-templomban. 14 képállomásban átelmélkedték a tagadhatatlan tényt, hogy a Jézusi valóság, abszolút igazság, amely minden mulandó ítélkezés és ítélkező felett szabaddá és győztessé tesz minden fiatalt és időset egyaránt.

              A Jézusi igazság, amely szabaddá tesz, teremtő erővel bír: megszabadít a bűntől és új életet ad. Ez az igazság nem egy elvont eszme, amit bárki kénye-kedve szerint kiforgathat, s nevében a legalávalóbb gaztetteket is elkövetheti. Nem. A Jézusi igazság, amely szabaddá tesz, nem eszme, nem ideológia, de egy személy: maga Jézus Krisztus, az Isten Fia.

              Ő az egyetlen tanító és vallásalapító, aki egyenlőségjelet tett az általa hirdetett tanítás és önmaga közé. Ezért mondta önmagáról azt, hogy az „igazság szabaddá tesz titeket”, és azt is, hogy „ha a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek”; másutt pedig nyíltan ki is jelenti: „Én vagyok az igazság.” (vö. Jn 14, 1-11). Vagyis nem csupán azt állítja, hogy Ő a történelem minden eseményét megelőzően létezik, hanem azt is, hogy azokat, akik tanítását megtartják, beemeli abba az egészen más létezésbe, amely már a világ teremtése előtt örökkön-örökké az Ő osztályrésze volt, van és lesz az Atya jobbján.

              Megmaradni Jézus Krisztusban, az Ő tanításában és az Ő szeretetében nem más, mint megmaradni az igazságban. Aki a Vele és a Benne való igazságra vállalkozik, az előbb utóbb megtapasztalja életében azt a szabadítást, amelyről az Úr Jézus beszélt: Isten ingyenes, soha vissza nem vont szeretetét, amely egyedül képes úrrá lenni és tenni a bűn mechanizmusán. Sőt, amely képes sértetlenül megőrizni a kísértések pergőtüzének lángjai között azokat, akik Dánielhez és társaihoz hasonlóan a tüzes kemence láttán sem vonakodnak megmaradni Isten hűségében (vö. Dán 3, 14-20, 91-95).

              Adja Isten, hogy - fiatalok és idősebbek - ne csupán szánkkal mondjuk: Isten a mi Atyánk, hanem valóban úgy is éljünk, mint Isten gyermekei. Ne csupán névleg legyünk keresztények, hanem tanítványaiként valóban hallgassunk Rá, az Atya Egyszülöttjére. Tanítása hatoljon a szívünk mélyéig. Igazsága járja át elménket és szívünket. Adjon nekünk kegyelmet, hogy Nála megtaláljuk az igazság és a szeretet forrását. Maradjunk Benne és Ő mibennünk, hogy így eljussunk Isten gyermekeinek dicsőséges szabadságára, amely nem más, mint az istenifjoncság méltóságának boldog kiteljesedése. Ki tagadná, hogy már fiatalon így gondolkodni, érezni, élni és cselekedni a kegyelmek, kegyelme…

            • Járási Mix-Röplabda torna

              2023.03.29.

              Iskolaközpontunk adott otthont 2023. március 27-én, a Kassa-vidéki járás röplabda tornájának. Remek hangulat, színvonalas mérkőzések jellemezték a versenyt. Gratulálunk minden résztvevőnek!

              1. hely - Szakközépiskola Szepsi

              2. hely - Š. Moyses Gimnázium

              3. hely - Boldog Salkaházi Sára Gimnázium

            • Pedagógusnapra

              2023.03.28.

              Tündökölnek örökkön-örökké, miként a csillagok…

              Szlovákiában és Csehországban március 28-án tartják a pedagógusnapot, Jan Amos Comenius pedagógus, filozófus, teológus és író születése napján (1592. március 28.), aki műveivel, nézeteivel és pedagógiai tevékenységével világszinten a szakma egyik legjelentősebb alakjává vált. Egy olyan pedagógiai és tudományos rendszert dolgozott ki, amely megelőzte a korát.

              A pedagógusok napján a szűkebb pátriában is diákok sokasága és a társadalom különböző szektora értékeli a pedagógusok áldozatos munkáját. A köztársasági elnök, az oktatásügyi miniszter, valamint az önkormányzati régiók képviselői ezen a napon ünnepélyesen kitüntetik a pedagógusokat és beszédjükben emlékeztetnek arra, hogy az oktatás a prioritások közé tartozik, elismerve és beismerve, hogy a pedagógusok, a nemzet napszámosainak a munkája sajnos, még mindig nem eléggé megbecsült. 

              Plébánia-templomunkban a kedd reggeli szentmisében imádkoztunk pedagógusainkért és köszöntöttük őket Nagy Gabriella tanárnő képviseletében.  

              A helyi önkormányzat az idén iskolaközpontunkból megkülönböztetett figyelmességgel Dobos Beáta óvodapedagógust tünteti ki, akit mi is tisztelettel köszöntünk. Személyében megköszönjük minden pedagógus áldozatos, nélkülözhetetlen, odaadó munkáját.

              A szentmisében záró áldása előtt - a jelenlevő diákoknak útmutatós példaként - Simko Imre, megbízott lektor és áldoztató személyes emléke alapján vallott egykori iskolájáról és tanárai emberfaragó munkásságáról.

              Adja Isten, hogy napjaink pedagógusai esetében is valóra váljék az ígéret: Akkor az érteni tudók ragyogni fognak, mint a fénylő égbolt, s akik igazságra tanítottak sokakat, tündökölnek örökkön-örökké, miként a csillagok.” (Dan, 12,3)