• Ferenc pápa Budapesten - Áldást kaptunk, hoztunk és adtunk…

              2023.04.29.

              A Szentatya Ferenc pápa magyarországi látogatása kapcsán a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia személyre szóló meghívása alapján egyházközségünket és iskolánkat hárman képviselték: Nagy István iskolaigazgató, Szabó Nóra Sára orsolyita nővér és Gábor Bertalan esperes-plébános.

              Köszönet és hála a megtisztelő különös meghívásért, az előkelő helyért és a kényelmes részvételért. Szinte álomszerű, mesébe illő volt a Papp László Sportarénában töltött idő.

              Jó volt hallani, hallgatni és megszívlelni a Ferenc pápa tanítását: Azok, akik „Istenhez kötik magukat” – ahogy Assisi Szent Ferenc és Árpád-házi Szent Erzsébet –, jótékonyak lesznek a szegények iránt. „Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, nem szeretheti az Istent sem, akit nem lát” (1Jn 4,20).

              Arra bátorítalak titeket, hogy mindig a jótékonyság nyelvén beszéljetek. Amikor arra törekedtek, hogy kenyeret vigyetek az éhezőknek, az Úr kivirágoztatja az örömöt, és életetek illatos lesz az általatok ajándékozott szeretettől.

              Amikor imádkozol, ne félj mindent, ami benned zajlik, az Úr Jézus elé tárni: az érzelmeket, a félelmeket, a problémákat, az elvárásokat, az emlékeket, a reményeket. Az ima párbeszéd. Az ima - élet.

              Mindnyájan értékesek vagytok az Úr Jézus számára! Ne feledjétek, hogy senki sem veheti el helyeteket az Egyház és a világ történetében: senki sem képes arra, amire csak ti vagytok képesek. Segítsünk egymásnak elhinni, hogy szeretnek és értékesek vagyunk, hogy nagy dolgokra vagyunk teremtve.

              Köszönjük, hogy áldást kaptunk, hoztunk és adtunk…

            • Életképessé tenni a peremre szorultak szellemi, erkölcsi és fizikai létét…

              2023.04.27.

              „Cigánypasztorációs tapasztalatcsere a Kárpát-medencében” címmel rendezett és szervezett lelki találkozót 2023. április 26-27-én a budapesti Boldog Ceferino Intézet. Az első nap eseményei Barkán történtek a polgármesteri hivatal, a református és a katolikus egyházközségek közös szervezésében, a másnapi események Kassán a szalézi szerzetesek és a görögkatolikus egyházközség közreműködésével.

              A találkozó résztvevői Székely János megyéspüspök vezetésével úton Barkáról Kassára tartva rövid kitérőt tettek Szepsibe, meglátogatva a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontot, ahol Nagy István iskolaigazgató megbízásából – aki a szlovákiai egyházi iskolák igazgatóinak a találkozója miatt volt távol - Szabó Nóra Sára, orsolyita nővér köszöntötte nagy tisztelettel és szeretettel a zarándokokat a Fészekben, amelynek felépítése döntő mértékben a jelenlegi magyar kormánynak, ill. az anyaország polgárainak köszönhető.

              Örülünk, hogy ezúton is kifejezhetjük Önök által hálánkat és elkötelezettségünket a Gondviselésnek és a Benne hívőknek minden lelki, szellemi és anyagi jóért – mondta többek között a nővér. Különös öröm számunkra az a tény is, hogy becses látogatásuk a Fészkünkben akkor történik, amikor Ferenc pápa apostoli látogatására készülünk. Számunkra is jelzésérték, hogy Magyarország az egyetlen ország a világon, ahová – Olaszországon kívül – Ferenc pápa egynél többször ellátogat.

              A katolikus egyházfő látogatása mutatja, hogy Ő valóban nem sémákban gondolkodik, hanem nagyon egyéni módon, nem az esetleges kritikákra figyel, amelyeket esetenként Magyarországról hallhat, hanem igyekszik személyes tapasztalatokat gyűjteni. Ez mind - mind arra enged következtetni, hogy a Szentatya tud valamit küzdelmes történelmünkről. Arról a „csodáról”, hogy ez a kicsi nép, természetes szövetségesek nélkül, ebben a „más kultúrájú tengerben” is meg tudott maradni.

              Voltaképp az iskola is: a 265 növendék, a tantestület, a szülők, a nagyszülők, az iskolabarátok és sok-sok jóakaratú ember közös összefogása – határon innen és határon túl – ilyen jelzésértékű bizonyíték, hogy a keresztény hitnek, a bátor kiállásnak és a példás elkötelezettségnek jövőt formáló ereje van.  

              Ennek a magatartásnak a megerősítését várjuk Őeminenciája Erdő Péter bíboros úr és Őexcellenciája Bernard Bober kassai érsek-metropolita május 16-ai közös látogatásától is, amikor, felszentelődik iskolakápolnánk, megáldásra kerül Isten szolgája, Gróf Esterházy János féldomborműve és közös imát mondunk a rügyező „Petőfi-körtefánál”, amelynek oltóágát Székely-keresztúrról kapuk, hogy el ne felejtsük: a fa a szél kihívásaira, gyökereivel válaszol.

              Az iskolát a pápalátogatáskor a Papp László Sportarénában hárman képviselték. Az iskola diáksága és tantestülete ugyanis tavaly részt vett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, az idén a csíksomlyói búcsúba készülnek, hogy miután másféléve Budapesten elkötelezték önmagukat az evangéliumi értékrend hiteles megélése, őrzése és továbbadása mellett, az idén a Boldogasszony közbenjárását kérjék megvalósítani az iskola, a fészek mottóját, jeligéjét – Cum Deo, pro Pátria et Invicem – Istennel, a Hazáért és Egymásért.

              Ezúton is köszönjük a becses látogatást és az érdeklődést. Adja Isten, hogy a legközelebbi találkozónk hosszabb legyen, folytatódjon és teljesüljön a szervezők és a rendezők vágya: életképessé tenni a peremre szorultak szellemi, erkölcsi és fizikai létét.

            • Felső tagozatosok Ügyességi többpróbája

              2023.04.27.

              2023. április 27-én a nagyobbak is kipróbálhatták magukat az ügyességi többtusán. Iskolánkat ismét három csapat képviselte, mégpedig:

              6. évfolyam: Gergely Léna, Kovács Réka, Majančik Emily, Hudák Kevin, Kateržábek Sebastian, Magyar Mátyás

              7. évfolyam: Bráz Zoé, Viszlay Enikő, Vislay Chiara, Holík Viktor, Pálos Erik, Varga Nikolas

              8. évfolyam: Kacsmár Lea, Magyar Sofia, Safko Bianca, Proks Sebastian, Rybár Roman, Sakson Róbert

              A mai napon sajnos csak tapasztalattal és élményekkel gazdagodtunk, a dobogóról lecsúsztunk -  bár csak egy hellyel. Mindhárom kategóriában a negyedik helyen végeztünk. Köszönjük diákjainknak a képviseletet és sok sikert kívánunk a következő megmérettetéshez!

            • Ügyességi többpróbán a kis Salkások

              2023.04.26.

              2023. április 25-én, alsó tagozatos tanulóinkkal, ÜGYESSÉGI TÖBBPRÓBÁN vettünk részt, mely a szomszédos szlovák alapiskolában és az új atlétikai pályán került megrendezésre. Négy versenyszám összesített eredménye adta ki a csapat végső helyezését. Ezek a következők voltak: helyből távolugrás, dobás fej fölül, váltófutás és 2 perces kitartás vágtában. Iskolánkat 3 csapatban, 18 kisdiák képviselte:

              1. évfolyam: Gergely Jázmin, Kocan Lýdia, Krištofík Eszter, Balta Zalán, Kispéri István, Pelegrin Attila

              2.évfolyam: Drága Dorina, Nižník Natália, Majančík Victoria, Benčik Attila, Horváth Péter,Prokop Trisztán

              4.évfolyam: Drága Wanda, Pálos Kitty, Prokop Vivien, Reichel Tom Jhon, Rezeš István, Zsiga Eduard

              Mindannyian kitűnően szerepeltek, igazi csapatmunkában!!! Elsőseink és másodikosaink is dobogós helyen végeztek, mindkét csapat harmadik  lett. Negyedikeseink pedig - egy picivel lecsúszva a dobogóról – negyedik helyen végeztek! Gratulálunk minden sportolónak és köszönet a szervezőknek az élményért. Holnap a nagyobbaknak szurkolhatunk!

            • Ezüstöt nyertünk a Streetball bajnokságon

              2023.04.26.

              2023. április 26-án Streetball - Utcai Kosárlabda bajnokságot szerveztünk iskolánkon. A küzdelem a lányos csapatunk esetében egy gyönyörű 2. hellyel végződött. A fiúk pedig az előkelő negyedik helyet szereték meg. A lányok versenyében 6 csapat a fiúknál pedig 8 iskola küzött az első helyért. Szívből gratulálunk minden versenyzőnek!

              Eredmények:

              Lányok:

              1. ZŠ Čaňa

              2. Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont Szepsi

              3. ZŠ Grundschule Medzev

              Fiúk:

              1. ZŠ Čaňa

              2. Magyar Tannyelvű Alapiskola Szepsi

              3. ZŠ Malá Ida

               

            • Szavalóversenyen Kazincbarcikán

              2023.04.24.

              Újabb sikerrel örvendeztettek meg diákjaink bennünket. 2023. április 22-én , Kazincbarcikán vettünk részt az Egressy Béni Nemzetközi Szavalóversenyen. 

              Helyezések:

              I.kategória - vers- Drága Dorina V.helyezett, 

                                - próza - Ötvös Viktória IV.helyezett

              II.kategória - próza - Drága Wanda VI.helyezett

              III.kategória - vers- Mohňansky Lilla - I.helyezett

              IV.kategória - próza- Balázs Lilien - I.helyezett

                                             - Viszlay Enikő - VI.helyezett

              V.kategória - vers - Dieneš Noémi - VI.helyezett. 

              További résztvevők: 

              Spišák Lilien, Beke Emma, Viszlay Chiara, Bráz Zoé, Kovács Lili. 

              Gratulálunk. 

            • A Föld Napja - „Mi vagyunk a változás hangja, a ritmust a Föld szíve adja!”

              2023.04.23.

              A Föld Napja alkalmából iskolánk diákjai és tanárai zöldbe öltöztek, mivel fontosnak tartjuk a Földünk természetes környezetének a megóvását. Hiszen, ahogyan a Földdel bánunk, az tükörképe annak, amit gyermekeink jövőjéért teszünk.

              Iskolánk bekapcsolódott a város által megrendezett ÖKO NAP rendezvényébe. A 9. osztály tanulóival érdekes feladatokat, aktivitásokat készítettünk városunk óvodásainak és az alapiskolák diákjainak. Bekapcsolódtunk a használt fogkefék és elemek gyűjtésébe is.

              Az „Élet a réten, az erdőben és a vízben” című rajzversenyen iskolánk 8. osztályos tanulója Fazekas Zita 2. helyezést ért el. Gratulálunk a szép eredményért!

            • A Föld Napja

              2023.04.21.

              2023. április 20-án egy kedves meghívásnak tettünk eleget. A bodollói óvoda hagyományosan áprilisban tartja a Föld napja rendezvényét, amire a környék legkisebbjeit várják. Különböző feladatokkal és egy solymár bemutatóval várták a természetet óvó és szerető gyerekeket. Óvodánkat Giba Noémi és Kalász Laura képviselte.

            • Kosárlabda járási bajnokság

              2023.04.21.

              2023. április 19-én iskolaközpontunk adott otthont a Kassa-vidéki járás kosárlabda bajnokságának Szepsiben. 11 csapat vett részt a megmérettetésen. A fiúk csoportjában 7 a lányokéban pedig 4 csapat versengett. Összesen 107 diák sportolt a nap folyamán. Diákjainknak sajnos nem sikerült az első három közé jutni, de sok tapasztalatot gyűjtöttek. Gratulálunk a gyözteseknek és minden résztvevőnek!

              Eredmények:

              Lányok:

              1. ZŠ ČSA 15, Moldava nad Bodvou

              2. ZŠ Medzev

              3. ZŠ Budimír

              Fiúk:

              1. ZŠ Malá Ida

              2. ZŠ s VJM Moldava nad Bodvou

              3. ZŚ Severná 21, Moldava nad Bodvou

            • TÁJÉKOZTATÓ – „INGYEN ÉTKEZÉS“

              2023.04.21.

              Tisztelt Szülők!

              2023. május 2-től étkezési hozzájárulásban részesülnek az óvoda utolsó évfolyamába járó gyermekek és az alapiskolás diákok (1-9 osztály). A támogatás kizárólag az ebédekre vonatkozik, ezért az óvodai tízórait és uzsonnát, valamint a rezsi költséget fizetni kell.

              Az ingyen ebédek feltétele, hogy

              1. a diák az adott napon iskolában legyen – chip regisztrálja

              2. és átvegye az ebédet – chip regisztrálja

              Ha a feltételek nem teljesülnek, akkor nem jár a támogatás, tehát a szülő fizeti ki az ebédet.

              Kérdések esetén, állunk rendelkezésre. Köszönjük az együttműködést és a türelmet!

            • Értesítő

              2023.04.18.

              Tisztelt Szülők, Kedves Diákok!

              Értesítjük a busszal utazókat, hogy SÁRA - ISKOLABUSZUNK 2023. április 19-20-án, szerdán és csütörtökön, műszaki okok miatt nem üzemel.

              Köszönjük a megértést!

            • „János vitéz (h)arcai”

              2023.04.18.

              A Petőfi-bicentenárium alkalmából Kassa megyei magyar alapiskolások ismerkedhettek meg Petőfi Sándor elbeszélő költeményével.

              A Petőfi Sándor-emlékév keretében, Magyarország Kassai Főkonzulátusa szervezésében Kassa megyébe látogatott 2023. április 17-19. között a Petőfi Irodalmi Múzeum „János vitéz (h)arcai” elnevezésű múzeumpedagógiai foglalkozása. A 6-9 éves korosztály számára a PIM Mesemúzeuma munkatársai meseadaptáción keresztül mutatták be Kukorica Jancsi történetét. A diákokkal közösen megjelenítve a történet főbb helyszíneit, óriásbábok segítségével játszották el János vitéz izgalmas kalandjait.

            • 2. SALKA BÁL

              2023.04.16.

              Nagy Mátyás és Szanyi Márk kiérdemesült salkások szervezésében 2023. április 8-án tartotta II. Salkás-bálját a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont fiatalsága.

              Örvendetes tény, hála és köszönet, hogy ezt a találkozót is Isten nevében akarták kezdeni. Bátorság ez a javából. Bátorság egy olyan világban, ahol minden-minden fontosabb, mint az evangéliumi értékrend – Isten, haza, család.

              Dicséretre méltó, hogy a Bált, nem a nagyböjti szentidőben, de Húsvét után szervezték, rendezték, akkor, amikor arra emlékezünk, hogy Urunk, Jézus Krisztus legyőzte a halált és újjáteremtette az életet.

              A tavasz, a fiatalság, a kikelet, az ébredő természet - az életet szimbolizálja. A mindenkori ifjúság mindennek jeles tanúja. Adná Isten, hogy amint egykor az Úr Jézus legközelebbi barátai és barátnői, úgy fiataljaink is hiteles tanúi lennének és maradnának ennek az értékrendnek.

              Köztudott, hogy az Úr Jézus feltámadásának legelső tanúi nem férfiak, de nők voltak. Nők, akik hagyták, hogy meglepje és megindítsa őket a feltámadt Krisztus ereje és világossága. Élethelyzetükbe nem nyugodtak bele. Nem törődtek bele a nem várt eseményekbe. És nem is roskadtak önmagukba, mint apostolok, hanem a szívükre hallgatva elindultak, hogy megkeressék Jézust. S miután találkoztak Vele nem tartották meg önmaguknak a találkozás örömét, hanem úgy döntöttek, hogy másokkal együtt járva megosszák azt.

              A nők életpéldája a mindenkori Egyház örökös feladata. A kereszténység minősége ugyanis nem politikai rezsimek függvénye, hanem a belső hozzáállásé. Akár vallásszabadságban élünk, akár üldöztetésben van részünk, kereszténységünk csak annyiban krisztusi, amennyiben a Vele való személyes kapcsolat élteti.

              Kívánjuk és kérjük, hogy ifjúságunk bizton járja ezt az utat, nem felejtve: arra kaptunk meghívást, hogy megújult lelkesedéssel eltelve, a feltámadás hiteles tanúiként a reménység magvetői legyünk. Bizonyítva, hogy itt a Fészekben is formáló tanúi vagyunk egy olyan életmagatartásnak, amelyen nem vesznek erőt a földi hatalmak, sőt még a pokol kapui sem.

            • Járási terepfutó bajnokság Szepsiben

              2023.04.14.

              2023. április 12-én, iskolaközpontunk szervezésében valósult meg Szepsiben a Kassa-vidéki járás terepfutó bajnoksága. A diákoknak 2000 m-t kellett teljesíteni. Iskolánkat Bugár Éva, Vislay Chiara, Magyar Sofia, Haraszti Tamás, Die Dániel és Polyák Csaba képviselte. Sajnos ezúttal nem sikerült az elsők között végezni, de élményekben mindenképp gazdagodtunk.