• Balázs-áldás

              2024.02.06.

              Őrizzük, védjük anyanyelvünk tisztaságát…

              2024. február 6-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony és Szent Balázs püspök-vértanú emléknapja kapcsán, ünnepi liturgia volt a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont aulájában. Gyertyaszentelő Boldogasszony sajátos magyar megnevezés. Az ünnep hivatalos elnevezése a Katolikus Egyházban Jézus Krisztus bemutatása. Szent József és Szűz Mária a Gyermek Jézust a születése utáni negyvenedik napon elvitték a jeruzsálemi templomba. „Amikor elteltek Mária tisztulásának a Mózes törvényében megszabott napjai, Jézust felvitték Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, ahogy az Úr törvényében elő volt írva: az anyaméhet megnyitó minden elsőszülött fiú az Úr szentjének hívatik; s az áldozatot is be akarták mutatni, ahogy az Úr törvénye előírta: egy pár gerlicét vagy két galambfiókát.” (vö. Lk 2, 22-24). Nagyon korai ünnepről beszélünk tehát, ami még a Karácsonyt is megelőzi.

              A Balázs-áldás február 3-án, Szent Balázs püspök emléknapjához kötődik, amikor a vértanú-püspök közbenjárását kérjük, hogy amint ő egykor élete folyamán segített egy fuldokló gyermeken, úgy legyen most is hathatós közbenjáró a különböző betegségek, főleg a torokfájást illetően. Emiatt Szent Balázst az előadóművészek egyik fővédőszentjének is szokás nevezni, hiszen a művészek egyik legfontosabb katarzis-közvetítő eszköztára a hang, a beszéd.

              A Katolikus Egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén Jézus Krisztust, mint a világ világosságát ünnepli, ezért alakult ki az a szokás is, hogy gyertyát adnak, kapnak a megjelentek, akik kezükben égő mécsessel jelezik az Istenhez való fohászkodás fontosságát, ami, az élet kihívásai és nehézségei közepette megerősíti hitüket.

              Szent Balázs vértanú-püspök életéhez, számos legenda fűződik. Például egyszer két égő gyertyát tett kereszt alakban egy gyermek álla alá, akinek a torkán akadt egy halszálka, így mentve meg őt a fulladástól. Ennek emlékére és reményében szállt most is az ima és a kérés: „Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására őrizzen meg téged Isten a torokbajtól és minden más betegségtől - az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ámen.”

              Adja Isten, hogy beteg és betegeskedő világunkban hatékony legyen a liturgia, gyógyító- záró-áldása. Szent Balázs püspök-vértanú égi esedezésére legyünk testben és lélekben egészségesek, mentesek a torokbetegségektől, beszéljünk szépen, helyesen, okosan és bölcsen. Vigyázzunk egymás testi-lelki épségére. Szeressük egymást, óvjuk lelki és szellemi kincseinket. Őrizzük, védjük anyanyelvünk tisztaságát.

            • Sítanfolyam 2024

              2024.01.28.

              Síelés, hódeszkázás, hókorizás. Friss levegő, csodás táj, sok szép közös program jellemezte az idei sítanfolyamot Tátralomnyicon, amelynek, diákjaink mellett a Kolping Katolikus Iskola tanulói is részesei lehettek. Öröm volt ismét együtt lenni! Továbbra is "Istennel a hazáért és egymásért" .

               

            • Szentmise a sítáborban

              2024.01.25.

              A ránk bízottak testi-lelki gazdagodását és kiteljesedését szolgálva…

              2024. január 24-én ünnepi szentmise volt Poprádon a Tatra Hotel dísztermében a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, valamint a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont diákjainak közös sí-tanfolyama kapcsán.

              Az immár hagyománnyá vált lelki, szellemi és testedző találkozó jó alkalmat teremtett a véleménycserére, a baráti kapcsolatok ápolására, a hitbeli és a nemzeti identitás szálainak megerősítésére határon innen és határon túl.

              A találkozások, de mindenekelőtt a liturgia az, ami aktívan formál és alakít. Képessé tesz arra, hogy élő kövekként egymásra épülve megteremtsük azt a kultúrát és műveltséget, azokat a szellemi, lelki és anyagi értékeket, amelyekért érdemes hegyre állított lámpásként élni, alkotni, őrizni, sugározni és továbbadni az evangélium Krisztus szorosabb követésére épülő új életformát - a kereszténység kultúráját.

              A kultúra ugyanis folyamatosan a kultuszból nő ki és abból táplálkozik. Népünk történelmében számtalan területen látjuk ennek a több mint ezer éve tartó folyamatnak a kultúrateremtő kibontakozását.

              Bár az idők folyamán az egyes iskolák profiljai sokat változtak, de a ma diákjai is ugyanúgy, mint a hajdaniak, arra keresik a választ, hogy a megtanulandókon túl hogyan tudnak eligazodni az élet pergőtüzében, és melyek azok az értékek, amelyekre alapozva ők is gyarapítani tudják hazánk és népünk kultúráját.

              Ma is, mint áldott elődeink a kultuszból merítünk életerőt, amikor pl. intézményeink és iskoláink meghívják és befogadják a kortárs magyar írókat, amikor párbeszédet folytatnak fiatal magyar képzőművészekkel, vagy amikor együtt dolgoznak hazánk és népünk legjelesebb tudományos, szellemi és kulturális műhelyeivel és intézményeivel.

              Kultúránkat - az Isten, haza, család ismerete és szeretete, valamint a szabadság ügye mellett való elköteleződés fémjelzi. Tudatos tanúskodás arról az 1100 éves kultúráról, ami nem csupán a művészeti alkotások összessége. Hozzá tartozik észjárásunk, táncaink, zenéink és az építészetünk nyelvezete is. Sajátos kultúránk vallási, filozófiai, művészeti és tudományos reflexió a világ dolgaira. Szerény meggyőződésünk, hogy csak azok a kultúrák élnek és éltetnek, amelyek rendelkeznek ezzel a négy területtel, ami miatt értelemszerűen meg kell őriznünk őket. A nemzeti kultúra ugyanis szellemi örökség, amit ugyan tanulnunk kell, de ugyanakkor nemzedékről – nemzedékre, különös lelki örökségként belénk ivódik. Nem kívülről jön, bennünk van, ami nemegyszer búvópatakként váratlanul a felszínre tör, mert a kultúra maga az önazonosság és az identitás.

              A csillogó szemekben, a baráti kézfogásokban, az elkötelezett magatartásban jó volt ismét látni és hallani, megízlelni és megtapasztalni a Teremtő ragyogását és szépségét. És bizton remélni, hogy amikor a baráti találkozások elmúltával elindulunk lefelé a hegyről a saját mindennapjaink világába, készséggel visszük magunkban a küldetéstudatot: hazánk, népünk és nemzedékünk kultúrája által továbbra is a ránk bízottak testi-lelki gazdagodását és kiteljesedését szeretnénk tudatosan szolgálni – határon innen és határon túl.

               

            • MEGHÍVÓ - VIII. Salkaházi bál

              2024.01.15.

              Bálozzunk együtt 2024-ben!

              A jegyek már beszerezhetők az iskolaközpont titkárságán és az óvoda Méhecske csoportjában.

              Fontos: a bál fődíját a belépőjegyekből sorsoljuk!

              Szponzori támogatásokat, adományokat is szívesen fogadunk.

              Felajánlásaikkal gyermekeinket - közösségünket támogatják.

              Köszönjük!

            • Értesítő

              2023.01.19.

              Tisztelt Szülők, Kedves Diákok!

              Értesítjük Önöket, hogy jövő héten a 2024. január 21-26. közötti időszakban a nagy iskolabuszunk - Sára - a sítáborban teljesít szolgálatot, ezért a megszokott útvonalakon a reggeli és a délutáni időpontokban sem üzemel.

              Megértésüket köszönjük!

            • Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent…

              2024.01.09.

              2024. január 9-én a helyi hagyományokhoz híven az idén is Isten áldását kértük a
              Fészkünkre, a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontra, annak minden
              helyiségére, vezetőire, pedagógusaira, növendékeire, alkalmazottjaira és az ide látogatókra.
              Az ünnepi evangélium az Úr Jézus epifániájának – megjelenésének – egy töredékéről
              szólt: a napkeleti bölcsekről (vö. Mt 2,1-12). Ők voltak azok a bölcs tudósok, akik miután egy
              csillag megjelenése gondolkodóba ejtette őket, elindulnak, hogy utánajárjanak a csodálatos
              eseménynek. Útjuk végén megérkeztek Betlehembe. Ott találták az Úr Jézust, „anyjával,
              Máriával” együtt, majd leborultak Előtte, és „aranyat, tömjént és mirhát” adtak neki.
              Számukra ez döntő élmény volt, ami jó lenne, ha nekünk is fontos lenne: meglátni a
              cseperedő Jézusban az emberré lett Istent. Jó lenne megtanulni, az Úr Jézust szemlélni,
              növendékeinkben, gyermekeinkben és egymásban, valamint imádni Őt az Eucharisztiában,
              Előtte maradni, ami nem időpazarlás, de időnyerés, mert éppen ez ad értelmet és értéket az
              időnknek. Minden istenismeret és istentisztelet - a szívet tápláló csend egyszerűségében - az
              élet útjának újra megtalálását jelenti.
              Köszönjük, hogy ismét együtt lehettünk és jelenlétünkkel követhettük a karácsonyi
              események példaértékű tanúságtevését, többek között, a napkeleti bölcsek szívbéli imádását,
              akik nézték ugyan a csillagot az égen, de nem menekültek bele egy, a földi valóságtól
              elszakadt áhítatba. Útra keltek, de nem bolyongtak, mint a céltalan turisták. Bátorságuk,
              tettrekészségük, határozottságuk eredményeként, megérkeztek Betlehembe, és amikor
              meglátták a Gyermeket, „leborultak és imádták őt” (Mt 2,11). Aztán kinyitották kincses-
              zsákjaikat: aranyat, tömjént és mirhát ajándékoztak neki. Az arannyal azt hirdették, hogy
              Urunk, Jézus Krisztus - Király, a tömjénnel, hogy Ő Isten, a mirhával pedig, hogy Ő halandó
              lény”. Király - aki azért jött, hogy szolgáljon. Isten - aki azért lett emberré, hogy meghaljon és
              így az ember végérvényesen isten-gyermek lehessen.
              E misztérium-titkok kapcsán jó lenne felfedezni, hogy különös hivatásunk,
              küldetésünk és feladatunk van. Szívünket és térdünket imádásra hajlítani: imádni az Istent, aki
              kicsinységben jön el hozzánk, hogy templomaink, intézményeink, családjaink és
              közösségeink megszokott világában velünk és köztünk lakjon. Szent Ágoston szavait idézve
              azt is mondhatnánk: „az Isten, miközben a menny végtelenségében, a csillagok jeleivel
              nyilvánult meg, […] egy szűk helyen, egy gyenge gyermek testében, az újszülött pólyájába
              takarva, a bölcsek imádásában találta meg önmagát, akitől retteg Sátán” joggal tart gonosz
              lelkületű halandó, de „boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent” (Mt 5,8).

            • Karácsonyi szentmise, gyermek istentisztelet és kenyéráldás

              2023.12.23.

              A szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont tantestülete és diáksága 2023.
              december 22-én, délelőtt bűnbánati liturgiára és hálaadó szentmisére gyűlt össze az iskola
              aulájában.
              Az ünnepi liturgia bevonulással vette kezdetét, amelynek élén cserkészek hozták az
              emelvényre a betlehemi lángot, amelyről az adventi koszorún meggyújtották a negyedig
              gyertyát is. Igaz, a negyedig vasárnapra még néhány órát várni kell, de mivel a Fészek lakói
              már nem lesznek így együtt, ezért történt mindez.
              A betlehemi láng a régióba cserkészeink jóvoltából érkezett Betlehemből, a Kenyér-
              városából, onnan, ahol hajdan testté született az égi Kenyér, aki halála előtt az utolsó vacsorán
              hatalmat és parancsot adott apostolainak, hogy szétosszák Őt, azoknak, akik őszinte szívvel
              keresik is szeretik Őt.
              Miután a jelenlevők a bűnbánat szentségében megtisztították szívüket, kérték Urunkat,
              Jézus Krisztust, hogy kegyelmének világossága űzze el szívükből a bűn: a hitetlenség, a
              kevélység, a részvétlenség minden árnyát és ajándékozza meg őket a nagylelkűség
              fényességével.
              Boldog érzés volt megtapasztalni, hogy Isten hozzánk hasonló emberré lett.
              Szelídsége, jósága és emberszeretete révén az Eucharisztia által keres szállást a szívünkben.
              Örvendetes tény, hogy sokan megértették, mindnyájunk karácsonyi öröme akkor lesz teljes,
              ha Istenünk jósága és emberszeretete a szívünkben lakik. Jó volt látni a bűnbánatra készeket
              és a szentáldozásra sorakozó diákokat, pedagógusokat, szülőket, nagyszülőket és
              iskolabarátokat.
              A szentmise záró részében megáldásra került az Olajos cég sütötte karácsonyi kenyér.
              Amint tudjuk néhány évvel ezelőtt a magyarországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azzal a
              nem titkolt hagyományteremtő céllal indította el a Nemzet Kenyere Adományozó Napot,
              hogy Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe táján, minden magyarországi megye és a határon túl
              élő egy-egy rászorult csoport, liszt és kenyér adományban részesüljön abból az őrölt búzából,
              amelyet a nyár folyamán a Kárpát-medence gazdái adtak össze Szent István Király ünnepe
              kapcsán.
              Ebből a lisztből, az Agrárkamara Zemplén-megyei elnöke 2023-ban 2500. - kg lisztet
              adományozott a szepsi esperesi körzetnek. Az egyháztanács mérlegelve a szükségletet és az
              adott helyzetet arra a meggyőződésre jutott, hogy a liszt egy részét tovább ajándékozza a
              körzet oktatási étkezdéinek: Bodollóra, Buzitára, Makrancra, Szepsibe, a Szent Erzsébet
              Idősek Otthonának, valamint a Mezőgazdasági Szakközépiskolának, a Csemadok Területi
              Választmányának és a bodolló – úti romatelep rászorulóinak. Sőt, a szeretet ünnepére egy-egy
              kenyeret is süttet a Boldog Salkaházi Sára egyházi intézmény családjai asztalára és a körzet
              plébániáinak. Ezzel kívántak eleget tenni az adakozók szándékának, hogy amint a sok millió
              búzaszem egy lisztté lett, úgy legyen Karácsony szent ünnepén eggyé népünk hitében,
              erkölcsében, lelkületében, kultúrájában és magatartásában határon innen és határon túl.
              Ezúton is nagy köszönet és hála a reánk gondolás mindennemű nemes gesztusáért!
              Köszönet, hogy a magyar kormány nagylelkűsége folytán felépült a Fészkünk - az új iskolánk,
              amelyet az idén május 16-án Bernard Bober érsekfőpásztorunk meghívására meglátogatott
              Erdő Péter bíboros úr, aki felszentelte és megáldotta az iskolakápolnát és Isten szolgája gróf
              Eszterházy János domborművét.

              Az intézmény református vallású tanárai és diákjai nagytiszteletű Molnár Árpád
              református lelkipásztor vezetésével az intézet dísztermében gyűltek össze gyermek-
              istentiszteletre, amelynek végén ők is eljöttek az aulába, ahol közösen részesültek az áldásban
              és a kenyéradományban.
              Adja Isten, hogy az oktató-nevelői munka továbbra is felelősségteljesen végeztessék,
              amelynek gyümölcse - a növendékek evangélium szerinti embersége - méltó hálája és
              köszönete legyen a kapott lisztté őrölt és kenyérré sütött búzaszemeknek. Köszönet
              mindazoknak, akik bármilyen módon kivették részüket a lelki nap méltóságteljes
              megünneplésében.
              Áldott ünnepeket kívánunk és reményteli beteljesülést, hogy az elvetett mag a
              mezőkön és a lelkekben gazdag termést hozzon és így mindenkor bőven jusson szellemi, lelki
              és fizikális kenyér minden család asztalára – határon innen és határon túl.

            • Legkisebbjeink karácsonyi műsora

              2023.12.22.

              2023. december 21-én került sor óvodánk kiscsoportosainak karácsonyi műsorára. A gyerekek rövidke műsora után az óvónénik bábjátékában megelevenedett a legkisebb királyfi története, akinek sikerült megtöltenie fénnyel a báltermet. Végül az esti csoportszoba közepén álló adventi kert gyertyájáról minden gyermek meggyújthatta és haza vihette a maga adventi gyertyáját. Az egymás után meggyulladó gyertyákkal a gyermekeknek is sikerült fénnyel megtölteniük a csoportszobát.