• Az értékek helyes megbecsülése és megélése…

              2022.10.04.

              2022. október 4-én, Assisi szent Ferenc liturgikus emléknapján Nagy István, igazgató úr, Sára nővér és Dobos Mónika titkárnő vezetésével, ismét együtt vettek részt a reggeli szentmisén az egyházi iskola gimnazistái, tudatosítva, hogy ahogyan a tagok egy testet alkotnak, úgy a növendékek is fokozatosan egy csapattá formálódnak, válnak közösséggé.

              A tanulás, az oktatás, a nevelés a társadalom egységének jelképe, az integráció megtapasztalása, a harmónia és a béke üzenete. Napjainkban különösen is nagy szükség van a béke pedagógiájára, a béke kultúrájának ápolására, kezdve az emberek egymásközti személyes kapcsolatától a népek és a nemzetek közötti kapcsolatokig, amelyek hathatós erővé válhatnak a béke építésében. Assisi szent Ferenc élete, Szent Pál apostol, Boldog Sára testvér, Márta és Mária evangéliumi története (Lk 10,38-42) jó példa volt az elmondottak jobb megértésére.

              Hangsúlyosan igaz mindez manapság a leselejtezés kultúrája fájdalmas jelenségének világában, ami a „Vedd és dobd el!”, gondolat jegyében működik. A Krisztus-követők sokat tehetnek e tévedés leküzdésében, hiszen sokan peremre szorított helyzetükből éppen a helyes életmagatartás révén nyerik vissza méltóságukat.

              A tanulás, a tudás egyfajta teremtő erőként működik, amely nagyban segíthet az érett és sikeres személyiségek kialakításában, egyúttal megvéd attól a veszélytől is, hogy az ember beleessen az üzlet, a profit, a fogyasztói szemlélet „gépezetébe”.

              Ezért is az Egyház különös küldetése és felelőssége, hogy mindenki számára elérhetővé segítse a helyes világ-, és értékszemléletet. Segítsen felszámolni azokat a fizikai, társadalmi, kulturális és gazdasági akadályokat, amelyek kizárják, vagy akadályozzák a helyes életszemlélethez való hozzáférést. Nem elég azonban, hogy a tudás elérhető legyen mindenki számára. Szükség van emberségre is: a nyitott ajtó mellett legyen valaki, aki szívesen, nyitott szívvel fogadja a belépőt, aki a maga módján, saját lehetőségeivel és korlátaival együtt bekapcsolódik a keresztény életszemlélet gyakorlásába és gyakoroltatásába, ami kétségkívül aszkézis jellegű, fáradságos kaland, de idő kérdése, amikor mindenki látva látja, hogy érdemes és értékes tett volt. Ennek vagyunk, voltunk a tanúi a minap is a szalagavatói ünnepségen a Fészekben.

              Adja Isten, hogy intézményünk továbbra is mindenki otthonává legyen, maradjon nyitottá és barátságossá és az értékek helyes megbecsülése és megélése által őrizze annak családias hangulatát.  

            • Tudósok éjszakája

              2022.10.02.

              2022. zeptember 30-án a 2. és a 3. gimnazista diákjainkkal Kassán jártunk a „Tudósok éjszakája „ nevű rendezvényen.  Számos kémiai, fizikai és biológiai kísérletet láttunk, mikroszkópoztunk, telefonnal robotokat irányítottunk, repülőpilóta szimulátorokat próbáltunk ki, exotikus hüllőket foghattunk, de volt szó az újrahasznosításról, genetikai kutatásokról. Nagyon érdekes és tartalmas délelőtt volt, számos ismeretekre tettünk szert.

            • Terméskiállítás

              2022.10.01.

              „A termés az a kincs, Istennek az az ajándéka, amelyben benne rejlik az élet körforgása.”

              Beköszöntött az ősz és hozta magával az esős napokat. Az esős időjárás miatt lehet, hogy egy kicsit szomorkásra fordult a hangulat, ennek ellenére diákjaink egy percig sem voltak rosszkedvűek. A hűvösebb, esős napok remek lehetőséget nyújtanak a gyerekeknek az alkotásra. Hiszen ez az évszak a határtalan lehetőségek tárháza, tele színekkel és termésekkel.

              Iskolánk kiállítást rendezett az őszi termésekből készített szebbnél szebb alkotásokból. Az alsó tagozatos tanulók munkái csodaszépre sikeredtek! Telis-tele vannak az őszbe burkolódzó természet színeivel. Minden alkotás különleges és egyedi lett. Tanulóinkra nagyon büszkék vagyunk!

            • Kutatók Éjszakája

              2022.09.30.

              A 8.A osztály ellátogatott Mecenzefre a Csillagvizsgálóban megrendezett Kutatók Éjszakájára. Érdekes előadásokon, látványos fizikai és kémiai kísérletek bemutatóján vettek részt. Többek között megismerkedhettek a szárazjéggel és a folyékony hidrogénnel. Számos élménnyel gazdagodtunk.

            • Nemzetközi, honismereti diáktalálkozó

              2022.09.26.

              A miskolci Felvidék Ház szervezésében, 2022. április 6-án, Miskolcon megszervezett Petőfi 200 című szavalóverseny nyereményeként egy két napos nemzetközi, honismereti diáktalálkozón vehettünk részt2022. szeptember 22-én és 23-án.

              A találkozó első napján Miskolccal ismerkedtünk, második napján pedig környékünk nevezetességeit mutathattuk meg a miskolci diákoknak.

              Miskolcon ellátogattunk a Pannon-tenger Múzeumba, megtekintettük a barokk stílusú, Mindszenti, római katolikus templomot, majd az avasi gótikus stílusú református templomot is. Ezután betekintést nyertünk neves színészeink kulisszáiba a Színháztörténeti és Színészmúzeum kiállításán keresztül, s a Miskolc Galéria kortárs kiállítására látogattunk el. Mács Ildikó vezetésével megismerkedtünk a Felvidék Ház küldetésével is. A szórakozást a bobpálya, cukrászda és a mozi biztosította.

              Felvidéki honismereti kirándulásunkat Jánokon kezdtük Sziklay Szeréna síremlékénél, majd Péderben folytattuk a helyi református templomban. Szepsiben a bormúzeumot látogattuk meg és a kékfestés technológiájával is megismerkedtünk egy kiállítás keretén belül. Rengeteg élménnyel gazdagodtunk!

            • Remény-nap Szepsiben

              2022.09.23.

              A REMÉNY szerkesztősége és a szepsi római katolikus egyházközség 2022. október 7-én (pénteken) délután négy órai kezdettel szerkesztő-olvasó találkozót rendez Szepsiben, a Boldog Salkaházi Sára Iskolaközpontban.

              Program:

               16:00 Szentmise

              főcelebráns: Dr. Gábor Bertalan szepsi esperesplébános

              A szentmise után köszöntők következnek, majd

              Bartalos Nikolas és Sárközi János előadása

               „Hetilapunk, a Remény…” címmel.

              - A helyszínen lehetőség nyílik a Remény kiadó gondozásában megjelent kiadványok és kötetek megvásárlására is.

              Információ:

              Dr. Gábor Bertalan, e-mail: moldava@rimkat.sk

              Bartalos Nikolas, e-mail: bartalos@remeny.sk

              Szeretettel hívunk minden olvasót és érdeklődőt!

               

            • Osztálymise

              2022.09.23.

              Iskolánk kápolnájában megtartottuk az idei tanév első osztálymiséjét.

              Az év folyamán az általános iskolánk minden osztálya számára szervezünk szentmiséket, hogy a közösen megélt legszentebb áldozat is segítse gyermekeinket úgy a tanulásban, mind a lelki fejlődésben és a jobb emberré válás útján.

              Az első alkalommal a VIII. és a IX. osztály katolikus csoportja vett részt a szentmisén, amelyet Péter Atya mutatott be és amit ezúton is hálás szívvel köszönünk neki.

            • Általános tájékoztató az étkezésről

              2022.09.13.

              Tisztelt Szülők és Diákok!

              Örömmel értesítünk mindenkit, hogy az iskolai étkezőt sikeresen elindítottuk.

              Köszönjük szépen a türelmet!

              Szeptember elején még nem lettek teljesen pontos összegek közzétéve a fizetést illetően, ezért előfordulhat, hogy néhány centes eltérések vannak a kért és befizetett összegek között. Ez a következő hónapban kiegyenlítődik. ​​​​​​​​​​

                         FONTOS TUDNIVALÓK AZ ÉTKEZÉST ILLETŐEN:

              • Októbertől már csak elektronikusan lehet az ebédet lemondani. 
              • Többféle fizetési mód van (Viamo, Payme), banki átutalás:
                Viamo - azonnali fizetés: Tatra Banka és VÚB ügyfeleknek
                Payme
                banki átutalás számlára: SK3009000000005194346941
              • Készpénzes fizetés nincs!
              • Óvodásoknak csak egész napi étkezést (tízórai, ebéd, uzsonna) lehet lemondani.
              • Ha az alkalmazásból (EduPage applikációból) történik a fizetés, nincs szükség azonosítókra. Ha viszont egyéb módon (internet bankingon, postán bankszámlára), akkor szükséges a Variabilný symbol - Változó szimbólum, amit mindenki a fizetési adatoknál talál (lásd a csatolt leírást).
              • A havi étkezési díj több tételből áll:
                (napok száma) x (étkezés díja) + fix rezsi költség = havi díj
                óvoda: tízórai - 0,38 €, ebéd - 0,9 €, uzsonna - 0,26 €, fix havi rezsi 4 €
                alsó tagozat: ebéd - 1,21 €, fix havi rezsi 4 €
                felső tagozat: ebéd - 1,3 €, fix havi rezsi 4 €
                gimnázium: ebéd - 1,41 €, fix napi rezsi 0,4 € 
              • Túlfizetés esetén az összeg levonásra kerül a következő hónapban.
              • Az étkezést mindig az adott hónap 15-ig kell befizetni.
              • Étkezést lemondani előző nap este 22:00-ig lehet. Ha éjjel lázasodik be a gyermek, a következő napi nem lemondott ételt át lehet venni az iskolai étkezdében. 

              Az iskolai étkező vezetője Harsányi Szilvia
              tel: +421 904 853 734, e-mail: konyha@salkahazisara.sk

              A lenti hivatkozáson az alkalmazás használatát megkönnyítő leírás található. 

            • GYŰJTÉS JÁTSZÓTÉRRE

              2022.09.11.

              Tisztelt Szülők és Iskolabarátok!

              A gyermekeink játszóterének kialakítására szánt összeget az alábbi számlaszámra utalhatják - 

              SK69 0900 0000 0051 2870 2944

              GIBASKBX

                 - esetleg személyesen is leadhatják iskolánk titkárságán.

              Köszönjük a felajánlásokat!

               

            • Évkezdő felelősségteljes hálaadás

              2022.09.06.

              Hasonlóképpen, mint múlt iskolaévben úgy az idén is a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont gimnazistái keddenként szentmisén vesznek részt, ahol alkalom nyílik vissza és előretekinteni.

              Szeptember 6. a kassai Árpád-házi Szent Erzsébet székesegyház felszentelésének emléknapja. 1896-ban, a Honfoglalás 1000. évfordulója emlékére ezen a napon szentelte fel a felújított kassai székesegyházat Szamassa József, egri érsek. Ma erre emlékeztünk Sára nővér vezetésével.

              126 évvel ezelőtt a kerek jubileum kapcsán számos társadalmi, közéleti, egyházi eseményt tartottak. Többek között a Budavári Nagyboldogasszony templomot is, ismertebb nevén a Mátyás templomot 1896. augusztus 15-én szentelték fel. Sőt, áldott elődeink a millennium emlékére emelték templomunk főoltárát, a szószéket és a két mellékoltárt is.

              Jó számba venni, emlékezni és emlékeztetni gyökereinkre. Örökségünk nem kicsi. Iskolánk, a fészkünk is egy ilyen érték, amiért kell, hogy öntudatosan hálásak legyünk. Hálánk jele legyen a ragaszkodás és az elkötelezettség azért a kiválasztottságért, amiben az apostolok örökségébe emeltettünk. A napi evangélium (Lk 6,12-19) kapcsán hallhattuk, hogy az Úr Jézusnak sok ezer hallgatója volt, de csak 12-t hívott apostolai sorába, akiknek különleges, kiváltságos küldetést szánt. Meghívásuk kezdetén aligha sejtették küldetésük fontosságát és mibenlétét. Csak idővel, fokozatosan tanulták és értették meg ezt.

              Adja Isten, hogy a most kezdődő iskolaév is növelje mindnyájunkban az Egyház és benne a népünk iránti szeretetünket, amely szeretet mindenekelőtt hála, hálás elcsodálkozás az Egyház misztériumán, és azon az ajándékon, hogy nemcsak az Egyház tagjai vagyunk, hanem részt is veszünk az életében, osztozunk benne, sőt közösen felelősek vagyunk érte.

            • Étkezési hozzájárulás

              2022.09.06.

              Tisztelt Szülők!

              Kérjük Önöket, hogy az étkezésért járó összeget az alábii számlaszámra utalva -
              SK3009000000005194346941
              GIBASKBX

              a gyermek nevét és osztályát is feltüntetve utalják át.

              Köszönjük szépen!

              Óvoda: 18x1,74=31,32€

              Alsó tagozat: 17x1,41=23,97€

              Felső tagozat:17x1,50=25,50€

              Gimnázium:17x2,70=45.90€

               

            • GYŰJTÉS JÁTSZÓTÉRRE

              2022.09.05.

              SK69 0900 0000 0051 2870 2944
              GIBASKBX

              Tisztelt Szülők és Iskolabarátok!

              Az új tanév elején szeretnénk egy gyűjtést elindítani.

              Sajnos anyagi kereteink a költözéssel és az átalakítással kapcsolatos kiadások miatt kimerültek.

              Az iskolaközpont udvarára játszóteret akarunk építeni gyermekeinknek.

              Tisztelettel kérek mindenkit, lehetősége szerint adakozzon, hogy egy lépéssel előrébb juthassunk.

              Felajánlásaikat előre is köszönjük!