• Bérmálkozás

       2016.05.31.

       2016. május 28-án bérmálkoztak a nyolcadikos és kilencedikes tanulóink.

       “A keresztség és a bérmálás szoros kapcsolatban van egymással. A keresztségben Isten a kegyelmi életre hív, a bérmálásban viszont már küld, hogy erről az életről tanúságot tegyünk.”

       http://www.romkat.sk/index.php?id=23&show=SP210

     • taMÁSsuli, természettudomány-egy kicsit másképp
      • taMÁSsuli, természettudomány-egy kicsit másképp

       2016.05.30.

       2016. május 27-én Dr. Tamás Gyula látogatott el hozzánk, aki előadásával a fizika törvényeit próbálta közelebb hozni a hallgatósághoz.  A taMÁSsuli ötletgazdája és szervezője már évek óta nyári összejövetelek keretében is foglakozik tanítványaival. A Kárpát-medence ifjúsága nem csupán természettudománnyal, de történelemmel és irodalommal is ismerkedhet a tábor során.  „A tanítvány nem bögre, amelyet meg kell töltenünk, hanem fáklya, amelyet lángra kell lobbantanunk.“

        

     • EXKURZIÓ
      • EXKURZIÓ

       2016.05.27.

       2016. május 23-án tanulmányi kiránduláson vett részt iskolánk alsó tagozata a tűzoltóságon. Alkalmuk nyílt részletesebben megismerni e nemes foglalkozást. A gyerekek kipróbálhatták az eszközöket, amelyek az életmentéshez szükségesek. Egy páran pedig nem úszhatták meg szárazon a fecskendők bemutatását.

     • Mécs László szavalóverseny
      • Mécs László szavalóverseny

       2016.05.24.

       Május! Rózsálló reggel. Remény, igéret, harmat. A szélbe fütyürészem a hajnalos vigalmat. Kószálni jött ma kedvem: apostolok lovára kapok s baktában érek egy messzi kis tanyára. 

       Mécs László nemzeti líránk képviselője, akit már a neve is arra predesztinált, hogy irányt és világosságot mutasson nemzetének. Főleg a magyarsággal és a hittel foglalkozó verseivel szerzett népszerűséget. A nevét viselő idei 17. szavalóversenyt 2016. május 22-én rendezték meg Királyhelmecen. Intézményünk két tanuló képviselte: Dobos Csenge a nyolcadik évfolyamból és Bányász Péter a gimnázium 1. évfolyamából. A méltó helytállásért dicséret és köszönet mindannyiunk nevében.

     • ÉREMESŐ JÁRÁSI ATLÉTIKÁBAN
      • ÉREMESŐ JÁRÁSI ATLÉTIKÁBAN

       2016.05.24.

       2016. május 23-án Szepsiben került sor a Kassa-vidéki járás atlétikai bajnokságára. A megmérettetésen a környék 12 iskolájának 195 versenyzője vett részt.

       Gyermekeink versenyhez való hozzáállása és teljesítménye bearanyozta napunkat.

       Egyéniben és csapatversenyben is fantasztikus eredmények születtek. Legjobbjaink a kerületi versenyen június 7-én képviselhetik iskolánkat.

       Szívből gratulálunk mindenkinek!

       Eredmények-LÁNYOK

       1. hely - 60 m                         Sedlák Eszter             8,5 s

       1. hely - távolugrás                 Sedlák Eszter             430 cm

       1. hely - magasugrás             Dobos Csenge            133 cm

       2. hely - 300 m                       Sedlák Lilla                52,7 s

       3. hely - 300 m                       Molnár Julianna          53,5 s

       3. hely - 800 m                       Harajda Réka             2:58´´

        

       csapatversenyben 2. hely 

       /további tagok: Nagy Júlia, Kateržabek Bianka, Magyar Marietta, Nižník Izabella, Škovrunsky Mercédes/

        

       Eredmények-FIÚK

       1. hely - 60 m                         Karafa Tamás                         7,3 s

       1. hely - 300 m                       Karafa Tamás             41.5 s

       1. hely - magyasugrás             Polák Róbert              160 cm

       2. hely - távolugrás                 Polák Róbert              481 cm

       2. hely - magasugrás             Nagy Dániel               155 cm

       2. hely - krikettlabda-dobás   Képeš Krisztián          51 m

       3. hely - 1000 m                     Nagy Dániel               3:10´´

       3. hely – 4x60 m váltófutás   Szeleš, Nagy, Polák, Karafa

        

       csapatversenyben 1. hely 

       /további tagok: Szeleš Bence, Haraszti Norbert/

     • CIVITAS FORTISSIMA - A LEGBÁTRABB VÁROS
      • CIVITAS FORTISSIMA - A LEGBÁTRABB VÁROS

       2016.05.18.

       BALASSAGYARMAT tanulói látogattak hozzánk május 17-én a Határtalanul! program keretében. Dózsa György Általános Iskola gazdag tevékénységét bemutató prezentáció, illetve kisfilm segítségével ismerhettük meg  városukat és annak történelmét. Vendéglátóként iskolánk névadójának, Boldog Salkaházi Sárának életútját bemutató, vetített képes kiselőadást tartott Szabó Christopher, harmadikos gimnazistánk. A két prezentáció akarva - akaratlanul közös nevezőre talált: a gyarmati az első -, a szepsi pedig a második világháború embert nem kímélő időszakára emlékeztetett. Örülünk, hogy diákjaink  felejthetetlen élményekkel gazdagodva, kölcsönös és személyes tapasztalásokat szerezhetnek a szomszédos országok magyarjairól, s hogy minden ilyen találkozással a magyar-magyar kapcsolat és az összetartozás erősödik.

     • Az iskolaközpontunk alapkövének megáldása
      • Az iskolaközpontunk alapkövének megáldása

       2016.05.14.

       Bodolló község polgárai az idén emlékeznek településük első írásos említésének 700. évfordulójára. A kerek jubileumok kapcsán Bernard Bober, kassai érsek-metropolita meghívására a bodollói Sarlós-Boldogasszony tiszteletére emelt filiális templomban, 2016. május 13.-án 16:00 órai kezdettel hálaadó szentmisét mutatott be Erdő Péter, bíboros, Esztergom-budapesti érsek, aki ünnepélyesen megáldotta a jubileumokra készült szárnyas-oltárt, Király Tamás és Kiss Virág Glória alkotását. A szentmise kezdetén Slavomír Borovský szepsi város polgármestere és Bernard Bober kassai érsek-metropolita köszöntötte a vendégeket és az egybegyűlteket, többek között Czimbalmosné Molnár Évát, pozsonyi magyar nagykövetet, Szesztay Ádám kassai főkonzult, Zachariás István, megyei alelnököt, valamint a határ mindkét oldaláról érkezett papokat és híveket.  A szentmise végén került sor a Budapest XVIII. kerület egyházi iskoláinak és a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont testvériskolai egyezményének aláírására és a Szepsiben épülő egyházi iskolaközpont alapkövének a megáldására.

     • 4. nap az erdei iskolában
      • 4. nap az erdei iskolában

       2016.05.12.

       Tegnap "rókavadászattal" zártuk a napot. A tátrai állatok üzeneteit követve jutottunk el a rókához a sötét erdő mélyén. Ma a Fátyol-vízesésnél jártunk, ahol a csodás látvány mellett még hógolyózhattunk is. A végén pedig egy szülinapi fagyizás is belefért a programba.

     • Boldog Salkaházi Sára testvérre emlékeztünk születése napján
      • Boldog Salkaházi Sára testvérre emlékeztünk születése napján

       2016.05.12.

       Május 11-én iskolánk névadójára emlékeztünk. A diákok életkoruknak megfelelően szerezhettek ismereteket Boldog  Salkaházi Sára testvér életútjáról.  Az osztályfőnökök névadónk életét prezentáció segítségével hozták közelebb a tanulókhoz. Ez után az osztályok ehhez kapcsolódó versenyfeladataikat oldották meg:

       1. Posztert, faliújságot, a gimnazisták prezentációt készítettek
       2. 14 soros verset írtak a megadott szavak felhasználásával
       3. Rejtvény

       A nap kiemelkedő eseménye és felejthetetlen élménye a Schalkház család intézményünkben tett látogatása. Schalkház László, Sára testvér unokaöccse személyes emlékein keresztül elevenítette meg a második világháború történelmi eseményeit, világította meg annak összefüggéseit, amelyeket tanulóink nagy érdeklődéssel követtek.

       Az emléknap ökumenikus istentisztelettel zárult a katolikus templomban.

       Amikor úgy döntött az iskola, hogy Boldog Salkaházi Sára nevét szeretné fölvenni, a név kiválasztásán túl hosszú távú programot is meghatározott az intézmény számára. Méltónak lenni egy ilyen névhez több mint egyfajta létezés, program és kemény feladat is egyben. A Salkaházi név hatalmas erkölcsi tőke. Legyen lámpás, szolgáljon töretlen hittel és elhivatottsággal, miként azt névadónk is tette!    További fotogaléria  + fotók Kassa

        

     • „Hol volt, hol nem volt...“
      • „Hol volt, hol nem volt...“

       2016.05.12.

       "...volt egyszer, hogy Várhosszúréten került megrendezésre a VII. Ipolyi Arnold Szlovákiai Magyar Népmesemondó Verseny regionális elődöntője, melyen iskolánk 3 tanulója is részt vett."

       Marcel Andreas Taborsky és Üveges Roland  5.A osztályos tanulónk, valamint Tobák Dominik 1.G osztályos diákunk képviselte iskolánkat eme megmérettetésen. Szép eredményekkel tértünk haza a csodás környék és a népmese világából, ahonnan aranyparipán Marcel A. Taborsky vágtat majd tovább a Népmesemondó verseny országos döntőjére; az ezüstparipa Üveges Rolandot illeti, s a bronzparipa becses tulajdonosa Tobák Dominik lett. Mindenkinek szívből gratulálunk! „s aki nem hiszi, járjon utána...“

     • ISKOLÁN KÍVÜLI VILÁGSIKER
      • ISKOLÁN KÍVÜLI VILÁGSIKER

       2016.05.11.

       A Talentum csapata, amelynek tagja iskolánk diákja KOVÁCS NORMAN, a IV.A osztály tanulója, a FLL Open European Championship versenyen a spanyolországi Teneriféből két fődíjat hozott :
       *Robot Design 1. hely
       *Robot Game: 3. hely - 955 pont
       a világ 40 országának 90 csapata közül !!!!!!

     • Rendhagyó fizikaóra
      • Rendhagyó fizikaóra

       2016.05.09.

       Pénteken 2016. május 6-án rendhagyó fizikaórán vettünk részt a gimnázium tanulóival a mecenzéfi csillagvizsgálóban. Kísérleteken keresztül nyerhettünk betekintést az elektromosság és a mágnesesség rejtelmeibe, megismerkedhettünk a gázok és a folyadékok különleges tulajdonságaival. A planetárium "egén" a csillagos égboltban is gyönyörködhettünk. Köszönjük volt diákunknak, Csabala Tamásnak az izgalmas és tanulságos bemutatót!

      • Tanulóink konfirmációja

       2016.05.13.

        

       „Aki tehát vallást tesz rólam az emberek előtt, arról majd én is vallást teszek mennyei Atyám előtt”
       (Máté 10,32)

        

       A konfirmáció jelentése 'megerősítés'. A konfirmálók megerősítik Krisztushoz és a református egyházhoz, gyülekezethez való tartozásukat. A konfirmandus személyes vallástételt tesz, döntést hoz Krisztus és az Ő egyháza mellett. A konfirmáció olyan ünnepi alkalom, melyen Isten előtt ünnepélyesen megfogadják, hogy Jézus Krisztus követői és református egyház hűséges tagjai lesznek. Ez az alkalmon felhatalmazást ad az úrvacsora vételére. Mivel a szülők és keresztszülők fogadalmat tettek a gyermek megkeresztelésekor arra, hogy hitben nevelik őt, tizenévesen neki magának is meg kell ismernie a keresztény hit alapvető igazságait, hogy tudatosan vállalja egyházhoz tartozását. A nyolcadikos tanulók konfirmációja az idén május 8-án történt.
       A fiatalok  két éves felkészítő tanításon vettek részt. A konfirmáció előtt „vizsgán" adtak számot bibliaismeretükről, s arról, mit jelent számukra Jézus Krisztus keresztáldozata.