• Miskolci képzés

       2022.05.01.

       2022. április 30-án Miskolcon, Mács Ildikó - Felvidéki HMiskolci képzés tehetségáz és a Zenita szervezésében diákjaink képzésben vettek részt . Az Ady Művelődési Ház Balett termében Jancsó Dóra színművész tanított beszédtechnikát, koncentrációs és ritmus gyakorlatokat . Elmondta, hogy nagy öröm számára, hogy a felvidéki pedagógusok ilyen magas színvonalon teljesítő diákokat oktatnak.

      • MATEMATIKA OLIMPIÁSZ - ONLINE JÁRÁSI FORDULÓ

       2022.04.28.

       2022.április 12-én a MATEMATIKA OLIMPIA 71.évfolyamának járási fordulóján a  Z6 és a Z7  kategóriákban egy-egy tanulóképviselte iskolánkatZ7 kategóriában Szitás Áron VII.A osztályos tanuló 56 versenyzővel mérte össze a tudását és az elért pontszámai alapján a 7. helyen végzett.

       Z6 kategóriában sikeres megoldóként szerepelt

       Rudy Dávid VI.A osztályos tanuló – 4.hely,

       aki 46 versenyzővel mérte össze a tudását és a teljesítményét siker koronázta.

        

       Gratulálunk mindkét résztvevőnek!

      • SZILÁGYI ÁRON köszöntése Szepsiben

       2022.04.27.

       Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy személyesen köszönthettük iskolaközpontunkban Szilágyi Áront, Magyarország háromszoros, egyéni, olimpiai bajnok kardvívóját, kedves barátait és a Nemzeti Tehetség Központ küldöttségét.

       Szilágyi Áron követendő példa lehet mindannyiunk számára, hiszen nem csupán sportteljesítménye egyedülálló, de egész életvitele, nemzeti ügyünk iránti elkötelezettsége. Életútja bizonyítja, hogy van értelme a nemes célok kitűzésének, a tervezésnek, a rendszeres és kemény munkának, a küzdeni akarásnak. A sporthoz hasonlóan a mindennapi életben is helyt kell állnunk, kinek – kinek a saját helyén, legjobb képességei és tudása szerint.

       „Nem tudjátok, hogy a pályán küzdők mind futnak ugyan, de a díjat csak egy nyeri el?

       Úgy fussatok, hogy elnyerjétek!” (1 Kor 9,24).

       2022. április 27-én meglátogatta a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontot a Lantos Krisztina vezette Nemzeti Tehetség Központ küldöttség társaságában Szilágyi Áron olimpikon, aki 2021-ben a Tokióban megrendezett 2020. évi nyári olimpiai játékokon a kardvívás egyéni döntőjében Luigi Samele elleni asszójában (15:7) megvédte olimpiai bajnoki címét, ezzel megszerezve a harmadik olimpiai aranyérmét. Ő lett az első, aki a férfi kard egyéniben három egymást követő olimpián is aranyat szerzett.

       A neves sportoló a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium matematikai tagozatán érettségizett 2008-ban. Angolul és franciául beszél. Matematikából országos versenyeken kiemelkedő eredményeket ért el. 2010 szeptemberétől az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán a nemzetközi tanulmányok alapképzési szakán tanult, 2020-ban diplomázott. 2012-ben felvételt nyert a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakára is, ahol 2017-ben diplomázott.

       Azt mondják - az egyén valódi nagysága igazában a vereség alkalmával tükröződik. Veszíteni is tudni kell. Ez nemcsak a sport esetében, de a hétköznapi életben is így van. A győzelemben értelemszerűen benne van az izgalom, amelyet nehéz leírni és megfogalmazni, de a vereségben is van valami nagyszerűség. Az egyes vereségekből ugyanis csodálatos győzelmek születnek. A megértett a hiba a győzelem iránti szomjúságot élteti. Úgy is lehetne mondani: aki győz, az nem tudja, hogy mit veszített, de aki veszített, az már tudja, hogy mi a hiány.

       Olimpikonunknak, mint minden élsportolónak, ez is osztályrésze. Ám, a kihívások kihívása nemcsak az aranyérem megszerzése, amely minden sportoló célja és álma, de az emberiesség érmének közös elnyerése is. Elmondani Szent Pállal: „A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam.” ( 2 Tim 4,7), vagyis minden körülmény közepette megőrizni, gyarapítani, tovább adni szellemi, lelki és anyagi értékeinket. Értelmes és értékes életet élni.

       Szilágyi Áron 2021. július 24-én Tokióban erről is tanúságot tett. Jó volt követni győzelmét. Öröm volt nézni, ahogyan magára borította a magyar lobogót. Úgy éreztük, hogy minket is magához ölelt. Köszönjük, hogy becses jelenlétével most is erre ösztönözött: a kitartás, a bátorság és a felelősségteljesség fontosságára.

       A vendégek emlékbe egy őskeresztény jelet – a hal szimbólumát kapták. A görög IKHTHÜSZ halat jelent:

       I - Jēszúsz (Ἰησοῦς), azaz Jézus személyét rejti az első betű

       Kh - Khrisztosz (Χριστός), Krisztus

       Th - Theoú (Θεóυ), Isten

       Ü - Hüiosz (Υἱός), Fia

       Sz - Szótér (Σωτήρ), Megváltó.

       Az így összeolvasott mondat: Jézus Krisztus Isten Fia a Megváltó.

       A jel egyben a mindennapi kenyér-hazát is jelképezi. Ahhoz, hogy a belseje ehetően ízes legyen, elengedhetetlen a héj, ami olykor megég, megreped, de nélkülözhetetlen, mint a határon túli helytállás.

       Becses vendégünk életútjára erőt, egészséget kívánunk, további sikereket! Isten bőséges áldását, hogy még sokszor szerezzen örömet mindnyájunknak – határon innen és határon túl.

      • SIKEREK A ZRÍNYI ILONA MATEMATIKAVERSENY KELET- SZLOVÁKIAI, KÖRZETI FORDULÓJÁN

       2022.04.25.

       2022. március 7-én, lezajlott a ZRÍNYI ILONA MATEMATIKAVERSENY kelet-szlovákiai körzeti fordulója. Tehetséges tanulóink nyolc kategóriában versenyeztek. Négy kategóriában, hét tanulónk sikeres megoldó lett és egy gimnazista diákunk dobogós 3. helyezést ért el.  A csapatversenyben is remekeltek iskolánk tanulói, három kategóriában dobogós helyezést értek el.

       Egyéni dobogós helyezés:

       A 9. évfolyambeli diákok kategóriájában

       Kovács Norman Gábor 1.Gosztályos tanuló – 3. helyezést ért el

       Egyéni sikerek:

       A 4. évfolyambeli tanulók kategóriájában:Helyei Kinga IV.A -10.hely

       A 8. évfolyambeli tanulók kategóriájában: Oceák István IX.A  - 10.hely

       A 9. évfolyambeli tanulók kategóriájában: Oceák Dániel  1.G - 5.hely

       Ucekaj Lara  1.G - 7.hely

       Pásztor Anna 1. G - 10.hely

       A 10. évfolyambeli tanulók kategóriájában: Gulya Szilveszter 2.G- 6.hely

       Viszlay Eszter2.G - 10.hely

       Csapatverseny - dobogós helyezések:

        4. évfolyam:Helyei Kinga IV.A, Safko Rebecca IV.A, Tóth Kozma Sofia IV.A – 3.hely

        6. évfolyam:Grosko Róbet VI.A, Holík Viktor VI.A, Rudy Dávid VI.A – 3.hely

       9.évfolyam: Kovács Norman Gábor 1.G, Oceák Dániel 1.G, Ucekaj Lara 1.G –

       2.hely

       Gratulálunk a tehetségeknek, reményeink szerint jövőre folytatjuk !

      • Siker Kazincbarcikán!

       2022.04.25.

       2022.4.23-án iskolánk 14 tanulója részt vett a Kazincbarcikán megrendezett Egressy Béni Nemzetközi Szavalóversenyen, ahol nagyon szép eredményeket értek el mindannyian. Az alábbi kategóriákban versenyeztek diákjaink:

       1. kategória vers:

       Bužicky Ágnes – 2. helyezett

       Sivák Fanni  -4. helyezett

       Drága Dorina – oklevélben részesült

        

       2. kategória vers:

       Pelegrin Noémi – 3. helyezett

       Pálos Kitty – 6. helyezett

       Kanižai Jázmin – oklevélben részesült

        

       2. kategória próza

       Gergely Léna – 6. helyezett

       Drága Wanda – oklevélben részesült

        

       3. kategória vers

       Kovács Réka- 2. helyezett

       Pálos Erik – 3. helyezett

       Pekár Sophia – 4. helyezett

        

       3. kategória próza

       Balázs Lilien - 2. helyezett

       Viszlay Enikő - 5. helyezett

        

       4. kategória vers

       Dobos Orsolya – 2. helyezett

       Minden versenyzőnknek szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk a továbbiakban!

      • A salka-falka előre megy s nem hátra…

       2022.04.24.

       2022. április 23-án tartották I. salkás báljukat a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont öregdiákjai: Nagy Júlia, Szanyi Márk és Nagy Mátyás szervezésében, akik magatartásukból az identitás és a párbeszéd tiszteletben tartásával láthatóan fontosnak tartják a keresztény értékekre való nevelést és nevelődést.

       Mivel a jó nevelő elkísér, meghallgat és párbeszédet folytat, ezért a bálozókat Nagy István igazgató és Gábor Bertalan esperes-plébános is köszöntötte, hangsúlyozva a dinamikus nevelés fontosságát, amely előre tekintve képes továbbadni a kulturális örökséget, hogy a személyiség a gyökerekből való táplálkozás révén egyéniséggé fejlődjön. A nevelés nem merülhet ki abban, hogy a növendékek fejét teletömjük eszmékkel, hogy majd gépek módjára viselkedjenek.

       A jó nevelő együtt halad tanítványaival, megfelelően egyensúlyozva a biztonság és a kockázat között. A fej, a szív és a kéz összhangjára van szükség, amelyben a nevelőknek mindig a fiatalok mellett kell állniuk. Segíteni kell őket abban, hogy ne maradjanak az elméletek szintjén, engedve kell, hogy találkozzanak a valósággal. Sőt, a fiataloknak joguk van tévedni is, a nevelőknek viszont az a feladatuk és kötelességük, hogy helyes irányba tereljék a hibákat, így azok életveszélyessé ne váljanak. Tehát, nem szabad megijedni a tévedésektől. Türelmesen ki kell várni a fejlődést, ebben kell segíteni a növendékeket. (Ferenc pápa)

       A tudás átadása mellett tehát fontos a spirituális és a lelkipásztori szempontok hangsúlyozása, valamint az idősek és a fiatalok közötti párbeszéd elősegítése, hiszen a fa csak akkor fejlődik, ha szoros kapcsolatban áll a gyökerekkel. Csak a gyökerek által válunk emberibb emberré. A rideg és merev hagyományőrzés helyett a sokgyökerű múltból való építkezést kell előmozdítani. Vallási, nemzeti és népi hagyományunk ugyanis nem statikus, de dinamikusan előre mutató. A népzene nyelvén ezt úgy is mondhatnánk, s azt est kapcsán daloltuk is: piros lett a paradicsom, nem sárga, a salka-falka előre megy s nem hátra…

      • Szepsi Öko-nap

       2022.04.23.

        

       A Városi Művelődési Központ 2022 április 22-én a Föld napja alkalmából Öko-napot szervezett a városi parkban, ahol az iskolánk 9. osztály diákjai is aktívan részt vettek. Számos kreatív feladatot és aktivitást készítettek az óvodásoknak, iskolásoknak. Iskolánk bekapcsolódott a város által meghirdetett használt fogkefék és elemek gyűjtésébe is.

       Nagyon tartalmasan és jó hangulatban telt ez a nap!

      • A Föld napja - aktivitások

       2022.04.23.

       Ha igazán szereted a természetet, mindenhol megtalálod a szépségét!” Vincent Van Gogh

       Az iskolánk a Föld napja alkalmából zöldbe öltözött, hisz a zöld a természet színe.  A fejlődés, a harmónia és a reménység szimbóluma.

       A hét folyamán iskolánk diákjai nagyon érdekes és tartalmas előadásokon vehettek részt, amit a Szlovák Karszt Nemzeti Park előadója tartott. A diákok számos ismeretekre tehettek szert a környezet védelméről és a nemzeti park ragadozóiról.  

         Iskolánk épületében a „Clean!- Környezetünk védelme a jövő számára”-  projektnek a kiállítását is megtekinthették gyermekeink. Voltak, akik a Föld napja alkalmából saját alkotásokkal ügyeskedtek!

      • A Föld napja

       2022.04.23.

       Tehetséges tanulónk, Bojszko Kevin 7.A a Föld napja alkalmából rendezett városi rajzversenyen 3. helyezést ért el a kategóriájában. Gratulálunk. 

      • PITAGORASZ VERSENY  - ONLINE JÁRÁSI FORDULÓ

       2022.04.22.

       Március 29-én sikeresen lezajlott a PITAGORASZ matematika verseny online járási fordulója a P3 és P4 kategóriákban. Iskolánkat négy tanuló képviselte, akikre nagyon büszkék vagyunk.

       A P4 kategóriában 98 kis tehetség mérte össze a logikus gondolkodását, matematika tudását, ahol az elért pontszámaik alapján sikeres megoldóként:

       Pelegrin NoémiI V. A osztályos tanuló a 25. helyen végzett,

       Helyei Kinga IV. A osztályos tanuló a 35. helyen végzett

       és

       Tóth Kozma Sofia IV. A osztályos tanulóaz 51. helyen végzett.

       Gratulálunk és sok sikert kívánunk a közeljövőben!

      • Arany kosarasok

       2022.04.20.

       Gimnáziumunk dupla győzelmet aratott a járási kosárlabda bajnokságon. Remek, szemfüles és gyors játékkal a lányok és a fiúk csapata is az 1. helyen végzett.

       Szívből gratulálunk!

      • Húsvéti bűnbánat és kenyéráldás

       2022.04.12.

                   2022. április 12-én, délelőtt bűnbánati liturgiára és hálaadó szentmisére gyűlt össze első ízben az új iskola aulájában a közelmúltban átadott szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont tantestülete és diáksága.

                  Miután az esperesi körzet papjai kiszolgáltatták a bűnbánat szentségét, szentmise következett, amelynek záró részében megáldásra került az Olajos cég sütötte húsvéti kenyér. Amint tudjuk néhány évvel ezelőtt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azzal a nem titkolt hagyományteremtő céllal indította el a Nemzet Kenyere Adományozó Napot, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe táján, minden magyarországi megye és a határon túl élő egy-egy rászorult csoport, liszt és kenyér adományban részesüljön abból az őrölt búzából, amelyet a nyár folyamán a Kárpát-medence gazdái adtak össze Szent István Király ünnepe kapcsán.

       Ebből a lisztből, az Agrárkamara Zemplén-megyei elnöke 2021-ben 1500. - kg lisztet adományozott a szepsi esperesi körzetnek. Az egyháztanács mérlegelve a szükségletet és az adott helyzetet arra a meggyőződésre jutott, hogy a liszt egy részét a Karácsonyra való tekintettel tovább ajándékozza a körzet oktatási étkezdéinek: Bodollóra, Buzitára, Makrancra, Szepsibe, valamint a Szent Erzsébet Idősek Otthonának és a Bodolló – úti romatelep rászorulóinak. A fennmaradó részből egy-egy kenyeret a süttet a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont családjai asztalára és az esperesi körzet plébániáinak. Sajnos, a koronavírus-járvány miatt ez utóbbi akció Karácsonykor elmaradt, amely most lett pótolva, eleget téve az adakozók szándékának, hogy amint a sok millió búzaszem egy lisztté lett, úgy legyen Húsvét szent ünnepén eggyé népünk hitében, erkölcsében, lelkületében, kultúrájában és magatartásában határon innen és határon túl.

       Az intézmény református vallású tanárai és diákjai nagytiszteletű Molnár Árpád református lelkipásztor vezetésével a helyi református templomban gyűltek össze gyermek-istentiszteletre, amelynek végén ők is visszajöttek az iskola aulájába, ahol közösen részesültek az áldásban és a kenyéradományban.

       Ezúton is nagy köszönet és hála a reánk gondolás nemes gesztusáért! Köszönet, hogy a magyar kormány nagylelkűsége folytán felépült az új iskola, amelyet remélhetőleg az ősz folyamán Bernard Bober kassai érsekfőpásztor meghívására meglátogat Erdő Péter bíboros. 

                   Adja Isten, hogy az oktató-nevelői munka továbbra is felelősségteljesen végeztessék, amelynek gyümölcse - a növendékek evangélium szerinti embersége - méltó hálája és köszönete lesz a kapott lisztté őrölt és kenyérré sütött búzaszemeknek. Köszönet mindazoknak, akik bármilyen módon kivették részüket a lelki nap méltóságteljes megünneplésében.

       Áldott ünnepeket kívánunk és reményteli beteljesülést, hogy az elvetett mag a mezőkön és a lelkekben gazdag termést hoz, és így mindenkor bőven jut majd szellemi, lelki és fizikális kenyér minden család asztalára – határon innen és határon túl.